Trys esminiai dalykai, padėję suvaldyti virusą

Moteris nesako, kad virusas nėra eliminuotas, bet jis tikrai yra suvaldytas.

„Gal pirmiausiai norėčiau pasakyti, kad kai pirmoji banga atėjo įmūsų šalį, ji atėjo šiek tiek vėliau, nei į visas kitas pasaulio šalis, todėl Naujoji Zelandija galėjo šiek tiek pasimokyti iš kitų šalių. Taip pat Naujoji Zelandija pasimokė iš tų klaidų, kurios buvo padarytos per pirmąją bangą ir su antru protrūkiu susitvarkė daug sėkmingiau.

Galbūt galėčiau išskirti tris pagrindinius dalykus, kodėl pavyko taip gerai susitvarkyti. Pirmiausia, buvo labai griežta sienų kontrolė. Sienos kaip kovo pabaigoje buvo uždarytos, taip ir liko uždarytos, jų neatidarė. Į šalį galėjo sugrįžti tik piliečiai ir nuolatiniai gyventojai, turėjo privalomai karantinuotis ir testuotis trečią ir dvyliktą dieną, o tai padėjo suvaldyti, kas patenka į šalį, bet antras protrūkis, kuris Zelandijoje prasidėjo maždaug rugpjūčio pabaigoje, po to, kai Naujojoje Zelandija apie šimtą dienų nebuvo užfiksuoto nei vieno atvejo šalies viduje, tik ant sienos.

Tai buvo dėl to, kad nebuvo teisingai suvaldyta sienų kontrolė.

Koronavirusas Naujojoje Zelandijoje

Tas virusas prasliūkino ir sukėlė maždaug virš šimto atvejų židinį ir labai padėjo tai, kad tam buvo iš anksto pasiruošta. Man buvo šokas, nes jau buvo nusistovėję, atrodė, kad tai nepasikartos, bet politikai sako, kad tai sugrįš ir mes turime ruoštis. Buvo labai greitai aptikti kontaktai – ir artimi, ir atsitiktiniai. Tada jie buvo izoliuoti, klasterio kontūrai buvo nustatyti, šalis vėl grįžo į antrą ar trečią suvaržymų lygį. Zelandijoje yra iš viso keturi lygiai, ketvirtas – pats griežčiausias ir buvo tada, kai buvo pirmoji banga“, – pasakojo moteris.

Atseka kontaktus per programėlę

Pašnekovė taip pat sako, kad apie pusė šalies gyventojų turi programėlę, kuri labai padeda atsekti kontaktus, kas ir yra labai svarbu kovojant su viruso plitimu.

„Vienas iš būdų atsekti koronaviruso kontaktus – programėlė. Apie pusė šalies gyventojų yra ją atsisiuntę. Tai yra atsekimo programėlė. Pavyzdžiui, eini į kokią nors parduotuvę arba renginį, kai galima jau dabar, tu nuskanuoji kodą ir jeigu nustato naują pozityvų atvejį, užsikrėtimą, tada pagal tai, kur žmogus lankosi, atrandami ir kiti kontaktai. Ne tik artimieji, kolegos, bet atsitiktiniai kontaktai yra randami“, – sako užsienyje gyvenanti lietuvė.

Koronavirusas Naujojoje Zelandijoje

Moteris sako, kad žmonės yra sąmoningi, stengiasi laikytis taisyklių, nes žino, kad ketvirtasis lygmuo būtų labai didelis smūgis ekonomikai, nes šiuo metu šalis dar gali išgyventi iš vietinio turizmo, nepaisant to, kad užsienio turistų ar studentų ir nėra, o tai sudarė didelę ekonomikos dalį.

„Niekas tikrai nenori, kad būtų pasiektas ketvirtasis lygis, todėl kiek įmanoma stengiasi laikytis visų taisyklių, laikosi atstumų, visur dezinfekcija, naudoja programėlę. Taip pat buvo aiškūs nurodymai iš politikų ir premjerės, kuri stengiasi naudotis mokslininkų tyrėjų išvadomis“, – sako moteris.