Viršijo 75 tūkst. susirgimų ribą

Anot ataskaitos, susirgimų skaičius toliau sparčiai auga Europoje. Šalių, kuriose per 14 paskutinių dienų fiksuota daugiau nei 75 tūkst. susirgusių, sąrašas plečiasi: Prancūzijoje augo nuo 191.4 tūkst. iki 260.5 tūkst., Jungtinėje Karalystėje augo nuo 161.5 tūkst. iki 225.4 tūkstančių.

O Ispanijoje sergamumas vėl ūgtelėjo nuo 144.6 tūkst. iki 146.6 tūkst., Rusijoje augo nuo 141.5 tūkst. iki 179.7 tūkstančių.

Čekijoje fiksuojamas koronaviruso augimas iki 88.2 tūkst., Nyderlanduose augo iki 88 tūkstančių.

Italijoje augo iki 79.8 tūkst., Belgijoje augo iki 78.6 tūkstančių.

Situacija Europoje

Lietuva ir Latvija įvardinamos tarp 28–ių šalių, kuriose per paskutinę savaitę fiksuotas spartus naujų atvejų augimas.

Latvija patenka tarp 13–os šalių, kuriose išaugo vyresnių nei 65 metai susirgusių asmenų skaičius.

Lietuva yra tarp 19–os šalių, kuriose teigiamų testų dalis viršija 3 procentų.

Hospitalizuojamų ligonių skaičius, įskaitant ir intensyvios terapijos skyrius, išaugo 20–yje šalių, tarp kurių yra Estija ir Latvija.

Mirčių skaičius augo 17 šalių, tarp kurių įvardinamos Lietuva ir Estija.

Čekijoje užsidaro beveik visos parduotuvės

Toliau sparčiai augant koronaviruso atvejų skaičiams, Čekija imasi drastiškų priemonių, prilygstančių visuotiniam karantinui.

Nuo ketvirtadienio turės užsidaryti beveik visos parduotuvės. Toliau galės dirbti maisto produktų parduotuvės ir vaistinės. Be to, bus taikomi judėjimo ribojimai, kaip pavasarį. Vyriausybė nurodė gyventojams „iki absoliučiai būtinų“ apriboti kontaktus su kitais žmonėmis. Tai netaikoma kelionei į darbą, būtiniems apsipirkimams, vizitams pas gydytoją ar šeimos lankymui. Taip pat leidžiama pasivaikščioti parke ar gamtoje.

Kovodama su antrąja koronaviruso infekcijos banga Čekijos vyriausybė jau paskelbė reikalavimą dėvėti kaukes daugelyje vietų ir uždarė mokyklas, restoranus, barus, kino sales, teatrus, muziejus ir baseinus visoje šalyje.

Bus ribojami vieši susibūrimai iki 6 dalyvių (netaikoma parlamento, vyriausybės, teismų, kitų valstybės institucijų posėdžiams), prekybos centruose leidžiama lankytis ne daugiau kaip 2 asmenų grupėmis.

Belgijoje draudžiama išvykti iš namų be būtinos priežasties naktį

Itin griežtus ribojimus įsivedė Belgija. URM ataskaitoje teigiama, kad teigiamų testų dalis viršija 20 procentų.

O nuo spalio 19 d. keturioms savaitėms visoje šalyje yra įvedami šie apribojimai: stabdomas barų, kavinių ir restoranų darbas, išskyrus maistą išsinešimui; nuotolinis darbas, kur įmanoma, tampa taisykle, o ne rekomendacija.

Draudžiama išvykti iš namų be būtinos priežasties nuo 24 val. iki 5 val. ryto.

Koronavirusas Kroatijoje

Taip pat šios šalies gyventojams nurodoma, kad leidžiamas kontaktas su ne daugiau kaip 1 žmogumi ne iš šeimos/namų aplinkos, o į namus leidžiama pasikviesti ne daugiau kaip 4 tuos pačius svečius per dvi savaites.

Yra draudžiama parduoti alkoholį po 20 valandos, jau dabar atšaukiamos kalėdinės mugės, o universiteto pereina prie nuotolinio mokymo.

Nyderlanduose uždarose patalpose gali susitikti 4 žmonės

Nyderlanduose sergamumo rodikliai taip pat sparčiai auga. O nuo praėjusios savaitės taip pat buvo įvestos papildomos ribojančios priemones, kurios galios mažiausiai dvi savaites.

Susibūrimams taikomi šie reikalavimai: uždarose patalpose ir atviroje erdvėje gali susitikti ne daugiau 4 žmonių iš atskirų šeimų/namų ūkių, o viešuose renginiuose uždarose erdvėse gali dalyvauti daugiausiai 30 žmonių, jei visi jie susodinami.

Apsaugines veido kaukes privaloma dėvėti viešajame transporte ir viešose uždarose patalpose, visiems asmenims nuo 12 metų. Taip pat kaukes dėvėti privaloma visose mokymo įstaigų patalpose (mokyklose, universitetuose), išskyrus klases.

Taip pat yra rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu, jei nėra būtina vykti į darbo vietą.

Nyderlanduose taip pat laikinai stabdomas maitinimo įstaigų darbas, išskyrus maistą išsinešimui bei restoranus, kurie veikia viešbučiuose ir oro uostų tranzitinėse zonose, draudžiama prekyba alkoholiu po 20 valandos.

Prekybos įstaigų darbo laikas ribojamas iki 20 val., išskyrus maisto produktų parduotuves ir degalines.

Draudžiami visi renginiai, išskyrus maisto muges, prekybos parodas, konferencijas, kino teatrus ir teatrus, sporto varžybas, protesto akcijas ir demonstracijas, o kultūros įstaigos gali priimti lankytojus tik su išankstine rezervacija.

Šios šalies valdžios patvirtintuose ribojimuose ir toliau leidžiamas mėgėjiškas sportas, jei yra išlaiko 1,5 metro distancija tarp asmenų ir sportuoja ne daugiau kaip 4 asmenų grupė, bet draudžiamos mėgėjų varžybos.

Laikinai stabdoma ir sporto klubų veikla. Aukšto lygio sportininkams ribojimai netaikomi, įskaitant dalyvavimą varžybose, ribojimai netaikomi vaikų ir paauglių sportui iki 18 metų, tačiau varžybos gali vykti tik tarp to paties klubo komandų.

Taip pat rekomenduojama atsisakyti nebūtinų kelionių.

Prancūzijoje už pakartotinį komendanto valandos pažeidimą – ir įkalinimas

Prancūzija, bandydama suvaldyti antrąją koronaviruso bangą šalyje nuo spalio 17 dienos visoje šalyje paskelbė komendanto valandą, nuo 21 valandos iki 6 valados ryto, šiuose miestuose: Paryžiuje, Ruane, Lilyje, Sen Etjene, Lione, Grenoblyje, Monpelje, Marselyje, Tulūzoje bei Gvadelupėje.

Komendanto valandos metu stabdomas maitinimo įstaigų, paslaugų įmonių, parduotuvių darbas, išeiti iš gyvenamosios vietos galima tik turinti tam rimtą priežastį ir leidimą (pvz., darbas naktinėje pamainoje, sveikatos paslaugos, suplanuotos kelionės lėktuvu ar traukiniu, gyvūno priežiūra).

Taip pat šiuo metu negalima svečiuotis kituose namuose, o už komendanto valandos reikalavimų nesilaikymą numatyta 135 EUR bauda, už pakartotiną nusižengimą – 1500 EUR bauda, už trečią pažeidimą – 6 mėn. įkalinimas ir 3700 EUR bauda.

Moksleiviai išleidžiami reguliarių atostogų, mokyklos tęs kontaktinį mokymą. Viešojo transporto darbas nėra stabdomas, kelionės tarp šalies regionų nėra draudžiamos.

Šioje šalyje taip pat taikomi ir šie bendri ribojimai: privačiuose/šeimos susibūrimuose būtina laikytis 6 asmenų taisyklės, išskyrus atvejus, kai šeima didesnė nei 6 asmenys, restoranuose prie vieno staliuko galima aptarnauti ne daugiau 6 asmenų, turi būti registruojami klientų kontaktiniai duomenys.

Koronavirusas Slovėnijoje

Prancūzijoje draudžiami bet kokie pobūviai ir šventės. O prekybos centruose, parduotuvėse, muziejuose vienam žmogui turi būti skirta ne mažiau 4 kvadratinių metrų ploto, kino teatrai, teatrai gali priimti žiūrovus, išnaudodami 50 proc. sėdimų vietų.

Įmonės turi nustatyti minimalų savaitės dienų skaičių darbui iš namų, tad kur įmanoma yra rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu.

Trys pavojaus lygiai Jungtinėje Karalystėje

Jungtinėje Karalystėje nuo spalio 14 d. įvesta trijų lygių koronaviruso pavojaus sistema.

Vidutinis pavojus įvardijamas pirmuoju lygiu. Šiame lygyje susiburti leidžiama iki 6 asmenų, aludžių ir kitų paslaugų sektoriaus įmonių darbo laikas ribojamas iki 22 valandos.

Rekomenduojama mažinti nebūtinas keliones viešuoju transportu, dirbti nuotoliniu būdu, jei įmanoma.

Londone šiuo metu įvestas antrasis pavojaus lygis – tai aukštas pavojus. Uždarose patalpose draudžiama susitikti su kitos šeimos/namų ūkio nariais, bet leidžiama susitikti iki 6 asmenų atvirose erdvėse.

Taip pat rekomenduojama vengti kelionių, jei jos nėra būtinos, mažinti keliones apsipirkti.

O trečiasis lygis – labai aukštas pavojus, yra įvestas Liverpulyje.

Draudžiama susitikti su kitos šeimos/namų ūkio nariais uždarose vietose ir atvirose erdvėse, išskyrus, pvz., parkus, o aludžių veikla stabdoma, jei jose nėra gaminamas maistas.

Rekomenduojama atsisakyti nebūtinų kelionių, prekes užsisakyti internetu, dirbti nuotoliniu būdu.

Uždaryti parduotuvių, mokyklų, universitetų nėra planuojama.

Ispanijoje prekybos centrams leidžiama dirbti 30 procentų pajėgumu

Ispanijoje sparčiai išaugus susirgimų skaičiui, Katalonijoje nuo spalio 15 d. įvesti papildomi ribojimai: laikinai stabdoma restoranų, barų veikla, išskyrus maistą išsinešimui ir pristatymui į namus; prekybos centrams, parduotuvėms ir turgavietėms leidžiama dirbti 30 proc. pajėgumu, viešbučiams – 50 procentų, į juos patekti gali tik gyventojai ir personalas.

Teatrams, kino teatrams, sporto klubams/salėms leidžiama dirbti 50 proc. pajėgumu ne ilgiau kaip iki 23 valandos.

Parkai, vaikų žaidimo aikštelės turi užsidaryti 20 val., pramogų parkų darbas stabdomas.

Taip pat stabdomos visos Katalonijos lygio sporto varžybos, laikinai draudžiama rengti kongresus, prekybos muges.

Religiniai renginiai gali vykti 50 proc. pajėgumu. O privatūs susibūrimai namuose ribojami iki 6 asmenų.

Slovakijoje uždraustos mišios

Slovakija nuo spalio 15 dienos taip pat įvedė papildomas koronaviruso kontrolės priemones: privalomas kaukių dėvėjimas atvirose erdvėse, išskyrus esant tarp šeimos narių arba gamtoje, kai įmanoma išlaikyti 5 metrų atstumą.

Šioje šalyje taip pat draudžiami renginiai, įskaitant ir mišias bažnyčiose. Vestuvėms ir laidotuvėms galioja 15 kvadratinių metrų vienam asmeniui taisyklė, o susibūrimai ribojami iki 6 asmenų.

Maitinimo įstaigoms leidžiama tiekti maistą išsinešimui arba aptarnauti klientus lauke, taip pat stabdoma sporto klubų, baseinų, sveikatingumo paslaugų, saunų veikla.

Vidurinės mokyklos pereina prie nuotolinio mokymo, o pradinėse mokyklose įvedamas privalomas kaukių dėvėjimas, atšaukiamos mokinių ekskursijos, kelionės.

Parduotuvėse ir prekybos centruose taikoma 15 kvadratinių metrų vienam žmogui taisyklė, o vyresnio amžiaus gyventojams apsipirkti rezervuojamas laikas rytais nuo 9 iki 11 valandos.

Slovėnijoje – privalomas kaukių dėvėjimas atvirose erdvėse

Slovėnija nuo spalio 12 dienos Lietuvos Šiaulių regionas įtraukė į „raudoną“ sąrašą teritorijų/šalių, iš kurių atvykus taikomas privalomas 10 dienų izoliavimasis, jei asmuo atvykdamas nepateikia testo, atlikto ne anksčiau kaip prieš 48 val., neigiamo rezultato.

O nuo spalio 19 dienos šalyje įvestos ir papildomas priemonės: nuotolinis mokymas mokiniams nuo 5 klasės, universitetams, kolegijoms.

Taip pat ribojamos kelionės į ir tarp labiausiai koronaviruso paveiktų šalies regionų.

Labiausiai koronaviruso paveiktuose regionuose privalomas kaukių dėvėjimas atvirose erdvėse, susibūrimai ribojami iki 10 žmonių.

Šalyje taip pat stabdoma sporto klubų/salių, baseinų ir kitas sporto paslaugas teikiančio verslo veikla.

Šveicarijoje būriuotis galima iki 15 asmenų

Šveicarijoje nuo spalio 19 dienos viešose vietose gali susiburti ne daugiau 15 asmenų.

Privaloma dėvėti kaukes visose viešose uždarose erdvėse, įskaitant kino teatrus, teatrus, parduotuves, bažnyčias, oro uostus, stotis, taip pat viešajame transporte.

Rekomenduojama dirbti nuotoliniu būdu. Ir maitinimo įstaigose gali būti aptarnaujami tik sėdintys klientai

Šveicarijoje teigiamų testų dalis per savaitę pakilo nuo 5 iki 10 procentų.

Airijoje nutolti nuo namų galima tik 5 kilometrus

Trečiadienio vidurnaktį Airijoje prasidėjo karantinas. Tai pirmoji ES šalis, kuri atnaujino karantino statusą.

Karantinas, pagal pirminį planą, turėtų galioti 6 savaites, jų metu bus uždarytos nebūtiniausių prekių parduotuvės, barai, restoranai, tačiau maisto juose bus galima užsisakyti išsinešimui.

Vykti į darbą leidžiama tik būtiniausių tarnybų ir įmonių darbuotojams. Gyventojai galės išeiti pasimankštinti į lauką ne toliau nei penkių kilometrų spinduliu nuo namų.

Vyriausybės pranešime perspėjama, kad už penkių kilometrų distancijos pažeidimą grės baudos, o visuomeninis transportas dirbs tik ketvirtadaliu savo įprastų pajėgumų, aptarnaus tik svarbiausių tarnybų darbuotojus.

Portugalijoje draudžiami studentų pobūviai

Portugalijoje nauji ribojimai įvesti nuo spalio 15 dienos. Susibūrimai viešose erdvėse ribojami iki 5 asmenų, vestuvėse, krikštynose gali dalyvauti ne daugiau 50 asmenų, taip pat draudžiami studentų pobūviai.

Koronavirusas Airijoje

Privaloma dėvėti kaukes visose viešose erdvėse. Didinamos ir baudos už reikalavimų nesilaikymą – nuo 5 iki 10 tūkst. eurų.

Lenkijoje organizuojamuose susibūrimuose draudžiama šokti

Lenkijoje daugiausiai naujų užsikrėtimų fiksuojama Mazovijoje ir Mažojoje Lenkijoje. Izoliavęsi yra apie 250 tūkst. asmenų.

Nuo spalio 15 d. maisto prekių parduotuvėse, vaistinėse, pašto skyriuose įvestos senjorų valandos (nuo 10 iki 12 val.), per kurias aptarnaujami tik vyresnio nei 60 metų amžiaus klientai.

O nuo spalio 19 dienos įvesti tokie papildomi ribojimai „geltonoje“ zonoje: maitinimo įstaigos gali dirbti iki 21 val., vėlesniu laiku tiekdamos tik maistą išsinešimui. Susibūrimuose, susitikimuose, renginiuose gali dalyvauti ne daugiau 25 žmonių, juose negalima šokti.

Sporto renginiai vyksta be žiūrovų, o sporto klubų/salių, baseinų veikla stabdoma, o universitetai ir kolegijos pereina prie mišraus kontaktinio/nuotolinio mokymo.

O „raudonoje“ Lenkijos zonoje – klientų skaičius parduotuvėse ribojamas iki 5 žmonių prie vienos kasos, maitinimo įstaigos gali dirbti iki 21 val., vėlesniu laiku tiekdamos tik maistą išsinešimui. Draudžiama organizuoti renginius, įskaitant vestuves, bažnyčioje vienam asmeniui turi būti skirta ne mažiau 7 kvadratinių metrų ploto. O visi vieši susibūrimai/susirinkimai ribojami iki 10 asmenų.

Specialus leidimas renginiams Kroatijoje

Kroatijoje – visose uždarose patalpose, kur neįmanoma išlaikyti 2 metrų atstumo, įvestas privalomas kaukių dėvėjimas, įskaitant parduotuves, viešąjį transportą, maitinimo įstaigas (išskyrus valgant), bažnyčias, sporto ir kultūros renginius.

Koronavirusas Airijoje

O jei yra planuojama, kad renginyje (įskaitant šeimos renginius, ir net pavyzdžiui, vestuves) planuojama daugiau nei 50 dalyvių, organizatorius turi kreiptis (ne vėliau kaip prieš 5 dienas iki renginio) leidimo į vietos civilinės saugos tarnybą – renginį galima organizuoti tik gavus leidimą.

Ribotas svečių skaičius Italijoje

Pirmosios koronaviruso bangos metu skaudžiai nukentėjusi Italija nuo spalio 14 dienos įvedė papildomus ribojimus, kurie galios 30 dienų.

Bus privalomas kaukių dėvėjimas viešose vietose – uždarose patalpose ir atvirose erdvėse, išskyrus vaikus iki 6 metų.

Draudžiami pobūviai restoranuose, klubuose, įskaitant ir atviras erdves, ir rekomenduojama atsisakyti pobūvių namuose ir priimti ne daugiau 6 svečių vienu metu. Vestuvėse, krikštynose leidžiama dalyvauti ne daugiau 30 žmonių.

Nuspręsta naktinių klubų veiklą laikinai sustabdyta, maitinimo įstaigos gali dirbti iki 24 val., jei klientai sėdi prie stalų, ir iki 21 val., jei klientai nėra aptarnaujami sėdintys prie stalų; maistas išsinešimui gali būti parduodamas ilgiau, bet jį vartoti prie įstaigos galima tik iki 21 valandos.

Draudžiamas mėgėjiškas sportas, įskaitant futbolą.

Kino teatrai ir teatrai gali priimti iki 200 žiūrovų uždarose patalpose ir iki 1000 žiūrovų atvirose erdvėse, sporto klubai ir baseinai gali veikti, jei laikomasi higienos taisyklių. O profesionalaus sporto varžybas gali stebėti iki 1000 žiūrovų

Kampanijos regione (Neapolis) mokyklose stabdomas kontaktinis mokymas dėl gausėjančio užsikrėtimų skaičiaus jose.

Danijoje barai, kavinės ir restoranai užsidaro iki 22 valandos

Nors Danijoje sergamumas po truputį mažėja, bet šioje šalyje pratęstas ribojimų galiojimas.

Privaloma dėvėti kaukes viešajame transporte, rekomenduojama – dirbantiems nedidelėje erdvėje su klientais (kirpyklose, grožio salonuose), rizikos grupės asmenims, lankantis pas rizikos grupės asmenis.

Koronavirusas Milane

Barai, kavinės ir restoranai privalo užsidaryti iki 22 valandos , stovintys klientai ir padavėjai privalo dėvėti veido kaukes, turi būti nustatytas leidžiamas klientų skaičius, išlaikomas 1 metro atstumas.

Danijoje įvestas draudimas vartoti alkoholį privatiems pobūviams nusamdytuose autobusuose, vieši ir privatūs susibūrimai, įskaitant pobūvius, ribojami iki 50 žmonių.

Teatro spektakliuose, sporto varžybose leidžiama iki 500 žiūrovų, kurie turi sėdėti fiksuotose vietose, viena kryptimi į veiksmo pusę, saugiu atstumu.

O laidotuvėse gali dalyvauti iki 500 žmonių, jei susodinami fiksuotose vietose ir iki 200 žmonių atvirose erdvėse (stovint).

Teritorijas Vokietija suskirstė pagal sergamumą

Vokietijoje Berlyno administracinis teismas sustabdė spalio 10 dieną įvestą reikalavimą naktiniams klubams, barams, restoranas užsidaryti 23 val., sprendimą grįsdamas tuo, kad trūksta įrodymų, jog juose platinama infekcija, jei laikomasi higienos taisyklių (dėvint kaukes, laikantis distancijos, naudojant dezinfekcinį skystį).

Teritorijose, kur sergamumas pasiekia 35 atvejus 100 tūkst. gyventojų per 7 dienas, susibūrimai viešose vietose ribojami iki 25 asmenų, privačiose erdvėse – iki 15 asmenų. Tokiu atveju privaloma dėvėti kaukes visur, kur neišvengiamas ilgalaikis artimas kontaktas tarp žmonių, išskyrus privačias erdves.

Teritorijose, kur sergamumas pasiekia 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 7 dienas, susibūrimai privačiose erdvėse ribojami iki 10 asmenų ir ne daugiau 2 šeimų/namų ūkių narių, restoranų darbo laikas ribojamas iki 23 val.

Po mokinių atostogų Latvijoje 7–12 klasės mokysis nuotoliniu būdu

Latvijoje labiausiai paveiktos teritorijos – Rygos ir Daugpilio miestai, Kuldygos, Aizputės, Kraslavos ir Uolainės rajonai. Virusas sparčiai plinta pramonės ir paslaugų įmonėse ir mokyklose.

Reaguodama į augantį susirgimų skaičių, Vyriausybė priėmė sprendimą nuo spalio 14 d. įvesti papildomus ribojimus: iki lapkričio 6 d. kultūros, parodų, prekybos, viešojo transporto paslaugų teikimo vietose (stotys, uostai, oro uostai) bei maldos namuose lankytojams ir personalui, kuris nėra atskirtas nuo klientų barjerais, privaloma dėvėti kaukes; kaukės privalomos ir maldos namų personalui, net jei juose tuo metu nevyksta renginys.

Koronavirusas Vokietijoje

O iki gruodžio 31 d. privačiuose renginiuose uždarose patalpose gali dalyvauti iki 30 asmenų, o atvirose erdvėse – iki 300 žmonių.

Maitinimo įstaigose uždarose patalpose prie vieno stalo leidžiama aptarnauti ne daugiau kaip 4 asmenis.

Iki lapkričio 6 dienos profesinio mokymo įstaigos ir mėgėjų kolektyvai vykdo mokymo programas ar repeticijas nuotoliniu būdu, kontaktiniu būdu gali vykti tik individualūs užsiėmimai, vaikų būreliuose gali dalyvauti ne daugiau 30 asmenų.

Iki lapkričio 6 d. sporto treniruotės vyksta tik atvirose erdvėse, išskyrus Latvijos olimpinės ir parolimpinės sąjungos bei aukšto sportinio meistriškumo komandas.

Nuo spalio 17 d. iki lapkričio 6 d. draudžiama organizuoti sporto renginius – netaikoma tarptautiniams sporto renginiams ir aukšto meistriškumo suaugusiųjų varžyboms.

O po vaikų atostogų – spalio 26–30 d. 7–12 klasės mokysis nuotoliniu būdu.