Kuo skiriasi geltona ir raudona zonos?

Laidos pradžioje sveikatos apsaugos ministras tiksliau paaiškino, kuo skiriasi raudona savivaldybė nuo nuspalvintos geltonai.

„Skirtumai gali būti dvejopi. Vienoje savivaldybėje gali būti mažesnis tas nustatytas procentas šimto tiriamųjų, kitoje gali būti tiesiog atvejų skaičius mažesnis, kadangi jie žiūrimi abu kartu kartais susidaro toks klaidingas įspūdis, kad vienur lyg yra atvejų skaičius didesnis, bet savivaldybė yra geltonoje zonoje, o ten, kur atvejų skaičius yra mažesnis, jau savivaldybė yra geltonoje zonoje. Vertinami du rodikliai. Jie abu svarbūs.

Galiu tik pasakyti, kad tai nėra vertinimas, kurį išsigalvojome mes. Mes jį prisitaikėme savivaldybėms tą patį kaip Europos Komisija rekomendavo taikyti šalims. Jie abu (rodikliai) yra vertinami kartu“, – savo ministras A. Veryga.

Vilnius netrukus gali atsidurti raudonoje zonoje

O paklausus, ar Vilnius neturėtų būti nuspalvintas raudonai, ministras tikino, jog ne tik Vilnius, bet ir kiti didieji miestai greitai gali atsidurti ant karantino ribos.

„Nepapuolė Vilnius. Dabar tikrai neprisimenu, pagal kurį kriterijų jis nepapuolė. O žiūrimas ir užsikrėtimų procentas, ir koks yra ligos paplitimas šimtui tūkstančių gyventojų.“

Aurelijus Veryga

„Tai yra tos savivaldybės (Kaunas ir Vilnius), kurios yra tarp pretendentų patekti į raudonų savivaldybių sąrašą, jeigu situacija negerės. Ir ne jos vienintelės“, – savo ministras A. Veryga. „Vienintelė, jeigu gerai pamenu, Panevėžio savivaldybė gali pasigirti geresniais rezultatais, jeigu kalbėtume apie didžiuosius miestus.“

Tiesa, daugelis galėtų pripažinti, kad mažesniuose miestuose paskelbti karantiną yra gerokai lengviau nei Vilniuje. Paklausus, kaip karantinas turėtų atrodyti didžiuosiuose miestuose, A. Veryga tikino, kad Vilniuje ar Kaune nebūtų sunku įgyvendinti tas pačias sąlygas kaip mažesniuose miestuose.

„Tikrai nėra viskas uždaroma. Aš gal priminsiu, kad karantino sąlygos yra santykinai švelnios, jeigu lygintume su pavasario. O tos priemonės, kurios yra pritaikytos dėl ugdymo įstaigų nuotolinio darbo, viešojo maitinimo įstaigų naktinio darbo – jos nėra susietos su lokaliais karantinais, jos pritaikytos visai šaliai. Nemanau, kad būtų didelė problema Viniuje, Kaune įgyvendinti tokias pačias sąlygas, kokios yra mažesnėse savivaldybėse.“