Vyriausios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė pripažino, kad dar nebuvo girdėjusi, ką naujo nusprendė Vyriausybė COVID-19 valdymo posėdyje, tačiau pažadėjo, jog radikalių pokyčių rinkėjai tikrai nesulauks.

„Iš mūsų pusės lieka tie patys reikalavimai, kas buvo ir anksčiau – rinkėjams reikėtų daugiau laikytis saugaus atstumo, dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, turėti su savimi rašymo priemones. Tuos rinkėjus, kurie patenka į rizikos grupę, kviečiame pasinaudoti rytinio balsavimo valandomis – nuo 7 val. iki 9 val. ryto“, – komentavo ji.

Laura Matjošaitytė

Taip pat pirmininkė paprašė, kad rinkėjai nesivestų tų asmenų, kurie nebalsuoja, ir rekomendavo balsuojantiems nesibūriuoti.

„Mes tikrai neplanuojame jokių radikalių sprendimų. Aišku, galvojome apie tai, kad gali būti priimti tokie sprendimai (Vyriausybės – „Delfi“), tik galbūt ne taip greitai, tačiau dėl to rinkimų organizavimas nesikeis. Žinoma, mums yra labai svarbu, kad būtų laikomasi ir atstumų, ir pagal galimybes reguliariai vedinamos patalpos.

Taip pat Sveikatos apsaugos ministerija vakar atnaujino rekomendacijas rinkimams ir jose atsirado, ką mes jau turime, specialūs balsavimo punktai saviizoliacijoje esantiems rinkėjams. Matome, kad Vilniuje ir Kaune tikrai jie noriai naudojasi tomis galimybėmis“, – tvirtino L. Matjošaitytė.

Ji kvietė tuos, kurie neserga COVID-19, bet dėl tam tikrų aplinkybių privalo laikytis saviizoliacijos, balsuoti specialiuose punktuose ir priminė, kad sergantys asmenys gali balsuoti namuose.

„Delfi“ primena, kad Vyriausybės pasitarime buvo apsispręsta dėl šalies savivaldybių suskirstymo pagal koronaviruso paplitimą į žaliąją, geltonąją ir raudonąją zonas. Toks skirstymas įsigalios nuo pirmadienio. Taip į lokalų karatiną patektų 12 šalies savivaldybių: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono savivaldybėse.

Karantinas bus įvestas nuo spalio 26 dienos vidurnakčio iki lapkričio 9 dienos 24 valandos. Taip pat karantino režimas pratęstas ir Raseiniuose.

Ribojimų sąrašas – netrumpas

Įvedus lokalų karantiną, būtų ribojamas keliavimo tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumas – kai išvykstama už savivaldybės teritorijos ribų, keliautojams leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu. Asmenys įpareigoti viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų.

Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu (kai darbuotojai kas savaitę rotacijos principu dirba nuotoliniu būdu tokiu režimu: 5 darbo dienas dirbama darbo vietoje, kitas 5 darbo dienas dirbama nuotoliniu būdu ir t. t.) ir atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų funkcijų atlikimą.

Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje. Parduotuvių, kioskų ir kitų prekybos vietų patalpose, teritorijose ir (ar) šalia jų ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų (toliau – pirkėjas) srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

O dėl pacientų lankymo asmens sveikatos priežiūros įstaigose, bus draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.