Pasak prokuratūros, trims iš kaltinamųjų taip pat pateikti kaltinimai dėl melagingų parodymų davimo. Tarp įtariamųjų – ir du Klaipėdos regione dirbę advokatai – Aivaras Surblys ir Marius Navickas.

Anot Lietuvos advokatų tarybos pirmininko pavaduotojo Mindaugo Kukaičio, šių advokatų veikla kol kas nebuvo sustabdyta, nes vienintelė informacija, kurią iki šiol turėjo advokatūra – 2019 metų vasarį pateiktų įtarimų aprašymas.

„Pradinėje stadijoje mes buvome gavę tiesiog informaciją, čia kalbu apie 2019-ųjų vasario įvykius, kad šiems asmenims yra pateikti įtarimai pagal konkrečius straipsnius, tačiau paprašius pateikti detalesnę informaciją, kuo grindžiamas įtarimas, mes duomenų negavome“, – BNS sakė M. Kukaitis.

Jo teigimu, advokatūra prokuratūros prašė bent tokios pačios apimties medžiagos, kurią apie įtariamus teisėjus gavo Teisėjų taryba, tačiau jos nesulaukė, todėl ir nepriimtas sprendimas riboti advokatų veiklą.

Pasikeitus advokatų procesiniam statusui – iš įtariamųjų tapus kaltinamaisiais – artimiausiame Tarybos posėdyje bus svarstomas jų laikinas pašalinimas, o įsiteisėjus apkaltinamajam teismo nuosprendžiui – ir galutinis išbraukimas iš advokatų sąrašo.

„Tada besąlygiškai laikoma, kad asmuo prarado nepriekaištingos reputacijos statusą ir jis būtų išbrauktas iš advokatų sąrašo“, – tvirtino advokatūros pirmininko pavaduotojas.

Šioje byloje tirti epizodai išaiškėjo tiriant kitą nusikaltimą – 2017 metais įvykdytą 50 tūkst. eurų vertės kokaino įsigijimo sandorį, kurį šiuo metu nagrinėja Šiaulių apygardos teismas.

Tirdami narkotikų pardavimą pareigūnai gyvenamajame name Klaipėdos rajone aptiko šešias konservų dėžutes su daugiau kaip kilogramu kokainu. Nustatyta, kad namas ir narkotinės medžiagos priklauso kaltinamajam V. V.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai gavo duomenų, kad V. V., siekdamas išvengti baudžiamosios atsakomybės už padarytą nusikaltimą su jį gynusiu advokatu A. Surbliu ir kitu asmeniu surado ir įkalbėjo nekaltą asmenį už piniginį atlygį prisiimti baudžiamąją atsakomybę už V. V. Jis įtartas prekyba žmonėmis.

Kaltę turėjusiam prisiimti socialiai pažeidžiamam asmeniui turėjo būti sumokėta 30 tūkst. eurų ir padengtos advokato išlaidos.

„Tokiu būdu kaltinamasis A. S. pažadėjo V. V. (...) išvengti baudžiamosios atsakomybės siekiant, kad vietoj V. V. būtų nuteistas nekaltas asmuo. Tokiu būdu V. V. ir A. S. susitarė trukdyti prokurorams ir tyrimo pareigūnams nustatyti pradėtame ikiteisminiame tyrime objektyvią tiesą“, – rašoma prokuratūros pranešime.

V. V. taip pat kaltinamas, kad su bendrininkais rengėsi sunkiai sužaloti Klaipėdos apskrities policijos specializuoto padalinio vadovą. Grupė bendrininkų buvo gerai apgalvoję planą ir rinko duomenis apie privatų pareigūno gyvenimą.

Du pasikėsinimą į policijos pareigūną ir prokurorą planavusius asmenis policija sulaikė 2018 metų balandį.

Siekiant užtikrinti objektyvų ir visapusišką bylos nagrinėjimą, ji perduota Lietuvos apeliaciniam teismui. Jis nuspręs, kuris apygardos teismas ją turėtų nagrinėti.

Tai jau devintoji baudžiamoji byla, atskirta iš didelės apimties tyrimo dėl plataus masto korupcijos teismų sistemoje.

Teisėjų korupcijos byloje įtarimai pateikti daugiau nei 50 asmenų, tiriama daugiau nei 110 nusikaltimų.