Tokį sprendimą bendru sutarimu antradienį priėmę etikos sargai taip pat rekomendavo J. Imbrasui „korektiškai ir mandagiai bendrauti su komiteto nariais ir kitais posėdžiuose dalyvaujančiais asmenimis“.

Etikos sargai konstatavo, kad J. Imbrasas liepos 14 d. Seimo aplinkos apsaugos komiteto posėdyje kelis kartus reikalavo, kad komiteto narė Virginija Vingrienė kalbėtų tik suteikus jai žodį ir nepertrauktų posėdžio dalyvių, įspėjo, kad parlamentarei nebus leista pasisakyti ir užduoti klausimų, jeigu ji nesilaikys tvarkos.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nustatė, kad J. Imbrasas pasisakydamas nevartojo žodžių, frazių ar apibūdinimų, kurie galėtų būti vertinami kaip žeminantys asmenį ar turintys šmeižimo požymių.
Tačiau, etikos sargai taip pat pripažino, kad J. Imbrasas, pirmininkaudamas komiteto liepos 14 d. posėdžiui tam tikrais atvejais kalbėjo „pakeltu balso tonu, griežtai drausmino posėdžių dalyvius, todėl toks jo elgesys gali būti vertinamas kaip nepakankami korektiškas“.

Jeigu Seimo narės V. Vingrienėsnuomone, buvo įžeista jos garbė ir orumas arba paskleistas šmeižtas jos atžvilgiu, Seimo Etikos ir procedūrų komisija rekomendavo jai kreiptis į teismą civilinio ar baudžiamojo proceso tvarka.

Dėl J. Imbraso elgesio į Seimo etikos sargus kreipėsi V. Vingrienė, nurodydama, kad komiteto pirmininkas posėdyje „pradėjo agresyviai, žeminančiai, pakeltu tonu ją pertraukinėti, stabdyti, net auklėti“.

Jos nuomone, šis solidaus amžiaus komiteto pirmininko elgesys reiškia nepagarbą ne tik jai kaip kolegei, bet ir visai parlamentinei institucijai.

„Mano asmeniniu vertinimu, toks komiteto pirmininko I. Imbraso elgesys yra nepateisinamas, netoleruotinas ir neleistinas bei gali būti laikomas tipine sisteminės patyčių kultūros apraiška“,- etikos sargams nurodė V. Vingrienė.

Nesutikdamas su tokiu vertinimu, J. Imbrasas tvirtino, kad „niekada nežemino moterų ir esąs garbingas, etiškas ir taisyklių besilaikantis Seimo narys“.

„To paties aplinkos apsaugos komiteto posėdžių metu pageidauju ir iš savo kolegų. (...) Jei matau, kad komiteto nariai pažeidinėja tvarką, ramiai jiems primenu. Esu komiteto pirmininkas - mano pareiga yra palaikyti sklandų komiteto darbą“, - sako jis.

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos posėdyje dalyvavęs politikas neneigė, kad kartais tenka ir griežtesniu tonu nuraminti kolegas.
Beje, nors kadencija eina į pabaigą, J. Imbrasui dar kartą teks dėl savo elgesio aiškintis etikos sargams.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija antradienį nutarė pradėti tirti Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narių Ingridos Šimonytės ir Aistės Gedvilienės skundą. Parlamentarės prašo įvertinti Seimo narių Juozo Imbraso ir Artūro Skardžiaus, jų nuomone, neetišką ir Seimo statuto procedūras pažeidusį elgesį Aplinkos apsaugos komiteto posėdžio metu.

Pasak A. Gedvilienės, svarstant Statybos įstatymo pataisas, Seimo nariai „pažeidė Seimo statuto procedūras, norėdami nesant kvorumo prastumti įstatymo pataisas, o tai sustabdyti bandžiusią ir savo pareigas vykdžiusią komiteto darbuotoją – žemino neetiškomis pastabomis ir viešai bandė diskredituoti“.

Išvadų projektą dėl šio skundo Etikos ir procedūrų komisija pavedė parengti Seimo nariui konservatoriui Kaziui Starkevičiui ir parlamentarei „valstietei“ Aušrai Papirtienei.