Savivaldybėms, kurios patenka į žalią zoną nebūtina taikyti papildomų ribojimų.

„Žalioji zona reiškia, kad čia koronaviruso pavojaus lygis žemas ir savivaldybėms, kurios atitinka šį kriterijų, nebūtina taikyti papildomų ribojimų. Į šią zoną pateks savivaldybės, kuriose sergamumas mažiau kaip 25, o teigiamų tyrimų procentas – mažiau kaip 4 procentų“, – rašoma Delfi skirtuose SAM atsakymuose.

Geltona spalva pažymėta zona reikš, kad turi būti laikomasi specialių rekomendacijų.

„Geltonoji zona reiškia, kad joje esančios savivaldybės jau turi suklusti ir laikytis specialių visuomenės sveikatos ekspertų rekomendacijų, siekiant suvaldyti tolesnį viruso plitimą. Į geltonąją zoną pateks savivaldybės, kur sergamumas neviršija 50 atvejų, tačiau teigiamų testų – daugiau kaip 4 proc. arba sergamumas 25–150 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų testų – mažiau kaip 4 proc. Šiuo metu į šią zoną patenka Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio savivaldybės“, – Vyriausybei siūlys SAM.

Į raudoną zoną patekusioms savivaldybėms gali tekti įvesti lokalius karantinus.

„Raudonoji zona – pati pavojingiausia zona, kurioje esančios savivaldybės turi ne tik laikytis specialistų rekomendacijų, nurodymų. Čia jau atsiranda prielaidos skelbti lokalius karantinus „raudonosiose“ savivaldybėse.

Juos skelbiant, tam tikri ribojimai turėtų būti numatyti viešam gyvenimui, renginiams, ugdymui, viešose erdvėse privalu dėvėti kaukes ar kitas veido apsaugos priemones, laikytis atstumų, vengti masinių susibūrimų ir pan. Į raudonąją zoną patenka savivaldybės, kur sergamumas viršija 50, teigiamų testų – daugiau kaip 4 proc. arba sergamumas – daugiau kaip 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų“, – praneša SAM.

Delfi primena, kad dėl šių trijų spalvų zonų trečiadienį turės apsispręsti Vyriausybė posėdyje.

Apie šį naują žymėjimą po pirmadienį vykusio COVID–19 valdymo komiteto pranešė premjeras Saulius Skvernelis.

„Padėti mūsų medikams turime visi, nes vien jų pastangomis klastingo viruso neįveiksime. Todėl artimiausiu metu į pavojingiausią situaciją patekusioms savivaldybėms bus duotos griežtos rekomendacijos viruso valdymui. Labai prašau visų laikytis šių taisyklių. Trečiadienį visos savivaldybės bus suskirstytos į raudonąją, geltonąją ir žaliąją grupes. Kiekvienai grupei bus duotos labai išsamios ir aiškios rekomendacijos, kaip kovoti su viruso plitimu“, – feisbuke rašė premjeras.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga antradienį Seime kalbėjo, kad trečiadienį gali būti apgalvoti ir kiti nauji apribojimai – pratęstos mokinių atostogos iki dviejų savaičių ir reguliavimų renginiuose keitimų.