Prezidentas Gitanas Nausėda smerkia buvusio Seimo pirmininko, laidų vedėjo Arūno Valinsko žodžius apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos lyderį Valdemarą Tomaševskį.

Pasak šalies vadovo, tokie žodžiai kenkia ir mūsų visuomenei, ir santykiams su Lenkija.

„Jie viskam kenkia – mūsų visuomenei, mūsų santykiams“, – žurnalistams antradienį sakė G. Nausėda.

„Tiesą sakant, mes, ko gero, iki šito ėjome nuosekliai, po truputį toleruodami, leisdami tą patyčių kultūrą, kuri dabar jau išbujojo iki tiek, kad atskiri asmenys sau leidžia tokio pobūdžio pareiškimus“, – pridūrė jis.

Šalies vadovas taip pat paragino „duoti atkirtį“ patyčioms ir „saiką, padorumą bei žmogiškumą“ praradusiems žmonėms.

„Aš kreipiuosi į visus gerus žmones Lietuvoje, nes, žinote, sako, kad didžiausios niekšybės padaromos tuomet, kai geri žmonės tiesiog yra abejingi – nebūkite abejingi, duokite atkirtį žmonėms, kurie prarado bet kokį saiką, padorumą ir žmogiškumą“, – teigė prezidentas.

„Šiandien mes galbūt kalbame apie konkretų užsipuolimo objektą, galbūt patyliukais kažkas kikena į kumštį, kad ne mane tai liečia, tas žmogus kažkokiais keistais ryšiais susijęs, gal gerai jam užvažiavo. Gal jau rytoj mes pradėsime kalbėt, kad reikia pagrasint ir jo šeimai? Kur mes nusirisime? Kur mes einame?“, – tęsė jis.

„Todėl nebūkime kaip ta varlė šiltame, kaitinamame puode, kuri galvoja, kad ai, čia nieko tokio ypatingo neatsitiko, o to puodo temperatūra vis kyla, kyla ir galiausiai ta varlė išvirs pati savo nesantaikos ir neapykantos sriuboje“, – sakė G. Nausėda.

Jis pabrėžė, kad visuomenėje būtina grįžti prie normalių diskusijų, o ne vienas kito vadinimo idiotais.

„Jeigu mes tik tiek sugebame, tai apie kokius sprendimus diskusijų pagrindu mes galime kalbėt“, – teigė šalies vadovas.

Skvernelis sureagavo į Valinsko pasisakymą: negaliu tiesiog nutylėti

Premjeras Saulius Skvernelis sakė, kad jį sukrėtė ir šokiravo žinomo laidų vedėjo Arūno Valinsko pasisakymas, kad tokius kaip Valdemaras Tomaševskis reikėtų šaudyti.

„Negaliu tiesiog nutylėti dėl pareiškimo, kuris nuskambėjo iš vieno patyrusio ir aktyvaus visuomeninio atstovo lūpų.

Šis pareiškimas sukrėtė ir šokiravo, o tarptautinėje erdvėje yra pasitinkamas su didžiule nuostaba ir klausimais: kodėl tai buvo pasakyta, kaip tiksliai buvo pasakyta, ką tai reiškia? Ką tai sako visų pirma ne tiek apie pareiškimo autorių, kiek apie šiuolaikinę Lietuvą, kurią norime matyti kaip vakarietišką, atvirą visiems ir tolerantišką. Ką pagaliau tai sako apie kiekvieną iš mūsų?“, - feisbuke rašė S. Skvernelis.

Premjeras teigė norįs dar kartą griežtai pasisakyti prieš bet kokios nesantaikos kurstymą.

„Bet kokiu – rasės, religijos, tautinės ar kitokios priklausomybės - pagrindu. Negalime intelektu, ironija, sarkazmu ar kitais būdais pridenginėti pagiežos ir neapykantos. Mums nereikia proginės ar selektyvios tolerancijos. Tokios, kai vieną dieną minime dešimties tūkstančių nekaltų aukų atminimą, kai savo vaikams, šimtams ir tūkstančiams žiūrovų bei sekėjų, sakome, kad totalitarinių režimų, skatinusių neapykantą, nusikaltimai yra siaubingi ir negali būti pamiršti - o jau kitą dieną į eterį išleidžiame frazę apie tai, kad kažką reikėtų šaudyti...

Kiek galime, žiūrėdami į akis kitataučiui, kitaminčiui ar netgi savo kaimynui, po kiekvieno tokio pasisakymo, ieškoti pateisinimų tam, kas neturi pateisinimo? Kas vis išlenda, o kažkam atrodo dar ir juokinga?“, - rašė S. Skvernelis.

Premjeras akcentavo atsiribojąs nuo tokių žodžių, ir ragina kiekvieną padaryti tą patį.

„Aš asmeniškai, mano šeima, Vyriausybė ir, tikiuosi, kiekvienas iš mūsų, aiškiai ir griežtai atsiribojame nuo išsakytų žodžių. Pasisakome ir pasisakysime prieš bet kokį neapykantos kurstymą bet kokiu pagrindu. Nesvarbu, kas bebūtų tų žodžių autorius.

O mūsų draugams ir bendrapiliečiams lenkams, mūsų strateginei partnerei Lenkijai, noriu dar kartą aiškiai pakartoti: šis pareiškimas visiškai neatspindi nei Vyriausybės, nei mūsų visuomenės požiūrio. Ir tą geriausiai įrodo ne žodžiai, o konkretūs darbai. Partnerystės su Lenkija stiprinimas nuo pat kadencijos pradžios buvo ir yra prioritetinė sritis. Išbridome iš šaltojo karo zonos, mūsų santykiai, ko gero, dar niekad nebuvo tokie geri, kokie yra šiandien.

Gyvename ir gyvensime kartu, stipriname ir stiprinsime santykius visur, kur tik galime. Tam, kad kitus 1791 metų gegužės 3 dienos Konstitucijos ir Tarpusavio įžado metus pasitiktume dar stipresni tiek viduje, tiek išorėje. Nes viskas prasideda nuo žodžio“, - teigė S. Skvernelis.

Kreipėsi į teisėsaugą

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininkas europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis žada dėl buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko žodžių apie jį kreiptis į teisėsaugą.

„Čia rezonansinis jau klausimas. Atitinkamai reaguosime pagal baudžiamosios atsakomybės kodeksą“, – BNS sakė politikas.

Jis teigė, kad šį klausimą nagrinėja advokatai, tačiau dėl didelio užimtumo teigė nežinantis, kada tiksliai galėtų pateikti kreipimąsi ir pagal kokį Baudžiamojo kodekso straipsnį jis būtų.

„Ten visiems akivaizdu, teismas įvertins. To nebuvo pas mus Lietuvoje greičiausiai jau 30 metų“, – kalbėjo politikas.

Praėjusią savaitę delfi.lt komentuodamas rinkimų rezultatus A. Valinskas pareiškė, kad tokius politikus kaip V. Tomaševskis reikėtų šaudyti.

„Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyti, šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėti nuo jo“, – pareiškė A. Valinskas.

Šios ištraukos viešai prieinamame interviu nebėra, tačiau ją galima rasti perfilmuotą iš interviu internete.

Prokuratūra dėl A. Valinsko žodžių apie V. Tomaševskį pradėjo ikiteisminį tyrimą

Prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminį tyrimą dėl buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko žodžių apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį.

Kaip pirmadienį pranešė prokuratūra, ikiteisminis tyrimas dėl neapykantos kurstymo pradėtas dėl A. Valinsko interviu delfi.lt pareiškimo, jog tokius kaip V. Tomaševskis reikėtų šaudyti.

Ikiteisminio tyrimo metu bus ištirta, ar minėtu teiginiu nebuvo padaryta nusikalstama veika.

LLRA-KŠS per Seimo rinkimus surinko 4,82 proc. rinkėjų balsų ir neperkopusi 5 proc. kartelės daugiamandatėje apygardoje į Seimą nepateko. Per pirmąjį turą vienmandatėse apygardose į Seimą išrinkti du LLRA-KŠS kandidatai. Į antrąjį turą pateko dar du šios partijos kandidatai.

Reaguodama į A. Valinsko žodžius pareiškimą pirmadienį išplatino Lenkijos ambasadorė Lietuvoje Urszula Doroszewska.

„Reiškiu savo pasipiktinimą dėl Arūno Valinsko viešai išsakytų žodžių apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį ir šios partijos rinkėjus, kad „tokius reikėtų šaudyti, šiaip jau. Po vieną į metus“. Norėčiau pabrėžti, kad niekam negalima grasinti mirtimi, o viešas kurstymas padaryti nusikaltimą yra baudžiamas. Viešoje erdvėje nėra vietos neapykantos kalbai. Tikiuosi, kad Lietuvos visuomenė tinkamai sureaguos. Žodžio laisvė turi savo ribas tuo momentu, kai kitų teisės ar laisvės yra pažeidžiamos”, – rašoma ambasadorės pareiškime.

Jie yra kreipęsi į Vyriausiąją rinkimų komisiją su skundu, kuriuo prašoma negaliojančiais pripažinti Seimo rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje.

Partija teigia, kad dėl „Laisvės TV“ kampanijos prieš partijos lyderį ir partiją buvo šiurkščiai pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

Savo ruožtu DELFI redakcija nori pabrėžti, kad Valdemaro Tomaševskio cituojamas Arūno Valinsko teiginys neturi nieko bendro su redakcijos politika.

Redakcija atsiriboja ir smerkia bet kokį smurtinių veiksmų skatinimą bei kategoriškai nepalaiko tautinės nesantaikos kurstymo.

Norime atkreipti dėmesį, kad minėtas sakinys, nuskambėjęs DELFI TV eterio metu iš A. Valinsko lūpų, buvo tučtuojau pašalintas kaip neatitinkantis DELFI etikos standartų bei redakcijos politikos.