G. Nausėda sureagavo į kadenciją baigusios šalies vadovės Dalios Grybauskaitės teiginius, kad po rinkimų bus priimti jau pavėluoti sprendimai dėl koronaviruso valdymo.

„Aš norėčiau, kad tokie dalykai priklausytų ne nuo rinkimų, o turėtume nuoseklią ir moksliškai pagrįstą strategiją, ką mes darome. (…) Tikiuosi, kad nauja valdančioji dauguma, kokia ji bebūtų, tikrai suvoks padėties rimtumą. Nes padėtis nėra rimta, padėtis yra labai rimta. Padėtis yra tiek rimta, kad mes turėtume pamiršti visus kitus dalykus ir imtis šios problemos sprendimo“, – pabrėžė šalies vadovas.

Prezidentas sakė galvojantis, kad laikas tarp karantino ir antrosios koronaviruso bangos nebuvo išnaudotas tinkamai.

„Nemanau, kad buvo tinkamai išnaudotas laikas. Vyravo truputį užsiliūliavimo nuotaika, kai mes visiškai pagrįstai tikinome, kad pirmą bangą įveikėme labai gerai. (…) Bet šitos nusiramino nuotaikos savo padarė, negaliu teigti, kad Lietuva vienintelė. (…) Dabar esame tokiame taške, kai turime dar pasirinkimą tarp to, kad galima išspręsti problemą neuždarinėjant visos ekonomikos ir viso viešojo gyvenimo stabdymo. (…) Jeigu tik mes paleidžiame dabartinę statistiką iš rankų, tada jau kito pasirinkimo mes nebeturime, viską stabdome“, – sakė prezidentas.

Dalis šalies medikai pirmadienį kreipėsi į valdžią prašydami griežtesnių ribojimų, nes jaučia rinkimų įtaką. Šalies vadovas teigė, kad specialistų nuomonė kartais buvo neišgirsta.

„Labai svarbu, kad mes rastume sutarimą pirmiausia specialistų lygiu ir ta nuomonė būtų gerbiama tų, kurios privalo įsiklausyti į ją. Deja, aš negaliu pasakyti, kad tai visada buvo realybė. Mes kartais susidarome įspūdį, kad specialistų rekomendacijos vienu kanalu cirkuliuoja, o valdžios sprendimai – nukreipti į kasdieninę rutiną. Norėtųsi, kad specialistų pagalba būtų vertinama ir gerbiama“, – antradienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

Vardijo epidemiologų problemas

G. Nausėda po apsilankymo NVSC tikino, kad problemų ten tikrai nemažai.

„Apsilankymas NVSC buvo skirtas tam, kad susipažintume su tomis problemomis, kuriuos kamuoja mūsų specialistus. Bet pirmiausia noriu jiems padėkoti už tą dažnai nematomą, visuomenės gal neįvertintą darbą. O jis šiandien gelbėja mūsų žmonių gyvybės. Nuo šių žmoni priklauso labai daug“, – pabrėžė šalies vadovas.

Jis teigė, kad problemų tikrai nemažai.

„Daug yra problemų, tos problemos daugiausia yra susijusius su tuo, kad mes kol kas nesugebame tinkamai finansuoti tų priešakinėse kovos linijose stovinčių žmonių, trūksta etatų, atlyginimams reikalingų lėšų, prarandi geri specialistai dėl to, kad nesugebama konkuruoti rinkoje, žmonės pavargsta nuo didžiulių krūvių“, – problemas vardijo prezidentas.

Jis teigė, kad šią problemą reikia spręsti ne „maldami liežuviais“, o planuodami kitų metų biudžetą.

„Kai ką galima padaryti dar šiais metais, tačiau žvelgiant į ateitį tikrai nepakanka milijono eurų papildomai, kurie bus panaudoti esamoms skoloms grąžinti, neturės jokios reikšmingos įtakos. Mūsų skaičiavimais reikėtų maždaug 4 milijonų eurų papildomai ir dėl šių klausimų mums reikia politiškai susitarti“, – kalbėjo šalies vadovas.

G. Nausėda taip pat teigė, kad būtina konsoliduoti mokslininkų pajėgas. O gerai su koronavirusu susitvarko tos šalys, kuris remiasi profesionalų, o ne politikų nuomone.

„Gal reikia suburti platesnį mokslininkų kolektyvą, kuris ne tik teiktų rekomendacijas valdžios institucijoms, bet ir visuomenei, kaip elgtis šioje situacijoje“, – pasiūlymą įvardijo G. Nausėda.

Sunkus laikotarpis

NVSC Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė po susitikimo su šalies vadovu teigė, kad labai džiaugiasi, kad šalies vadovas pagaliau atkreipė dėmesį į epidemiologų darbą.

„To nėra buvę niekada“, – po susitikimo sakė R. Lingienė.

NVSC atstovė tikino, kad šiuo metu epidemiologai bando stabdyti viruso plitimą.

„Mūsų tikslas yra žmonių sveikatos saugumas pirmiausia. Ką mes darome? Mes stengiamės visomis pajėgomis lėtinti viruso plitimą, tam, kad sulauktume vakcinos. Iki tol laiko mums būtina apsaugoti jautrias visuomenės grupes, medikus, socialinėse globos įstaigose dirbančius darbuotojus“, – kalbėjo ekspertė.

„Šiuo sunku laikotarpiu mums labai svarbi telkianti lyderystė“, – kalbėjo R. Lingienė. Ji taip pat sakė, kad šiuo metu epidemiologų atlyginimai yra tiesiog apgailėtini.