A. Skaisgirytė priminė, kad ES jau yra įvedusi sankcijas 40 Baltarusijos pareigūnų, atsakingų už vykdytą smurtą prieš taikius protestuotojus.

„Tai buvo pirmas žingsnis. Dabar ES žengia antrą žingsnį – antrasis sąrašas. Jame yra apie 30 pavardžių. Tarp jų – ir Aliaksandro Lukašenkos. Galutinis sprendimas čia nepriimtas, tik politinė valia, kad turėtume su sankcijomis eiti į priekį. Dabar bus svarstoma darbo grupėse ir artimiausiu metu sugrįš į Tarybą jau su antruoju sąrašu“, – antradienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ paaiškino A. Skaisgirytė.

Nustatytos sankcijos ir Rusijai

Prezidento patarėja priminė ir ES sankcijas Rusijai dėl bandymo nunuodyti Kremliaus opozicionierių Aleksejų Navalną.

„Buvo nustatyta, kad kažkokie privatūs asmenys nunuodyti taip žmogaus negali, kadangi „Novičiok“ tipo dujos yra cheminis ginklas ir jo taip paprastai neįsigysi. Jį įsigyti gali tik žmonės, kurie prieina prie šaltinių“, – kalbėjo A. Skaisgirytė.

Pasak jos, ES sankcijos buvo patvirtintos vieningai.

„Buvo įvardinti šeši asmenys ir viena organizacija Rusijoje, kurie buvo sankcionuoti. Visi vadovai tam pritarė. Tai bus draudimas įvažiuoti draudimas įvažiuoti į ES ir taip pat tam tikrų finansinių išteklių įšaldymas“, – sakė prezidento patarėja.