Be to, grupė naujoms gyvenimo taisyklėms besipriešinančių vietos gyventojų į kampą stumia ir viruso židiniu tapusius Blinstrubiškių socialinės globos namus – reikalauja leisti savanoriauti neatlikus Covid-19 tyrimo. Tvarką židiniu tapusiame mieste ir jo apylinkėse užtikrinti teko policijos pareigūnams.

Kaip „Delfi“ teigia Blinstrubiškių socialinės globos namų direktoriaus pavaduotojas Petras Vežbavičius, šeštadienį į įstaigos teritoriją įsiveržė trimis automobiliais atvykę, apsauginių veido kaukių nedėvėję asmenys. Raseiniškiai pokalbį su P. Vežbavičiumi filmavo ir patalpino vienoje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje.

Reikalauja leisti savanoriauti be tyrimo

Kaip matyti iš vaizdo įrašo, kuris į socialinį tinklą buvo įkeltas šeštadienį, prie Blinstrubiškių socialinės globos namų atvyko bent šeši asmenys.

„Mes atvažiavome pas jus savanoriauti. (...) Atvažiavome jums padėti“, – sako įrašą filmuojanti moteris.

„Viskas tvarkoj, duokit man neigiamus Covidus, darytus vakar“, – sako su atvykusiais raseiniškiais pakalbėti išėjęs P. Vežbavičius.

„Mes be testų dirbam. Mes norim dirbti be testų“, – neatlyžta moteris.

„Tokiu atveju jūsų į teritoriją įleisti negaliu“, – paaiškina socialinės globos namų atstovas.

„Klausykit, o jeigu mes dabar einame be testų tiesiai pas sergančius Covid. Mes nebijome“, – tikina viena moterų.

„Aš neturiu teisės jūsų ten įleisti. Pas tuos žmones, kurie serga Covid-19, gali įeiti tik tie žmonės, kurie yra testuoti ir, vienu žodžiu, yra atitinkamai išsimokslinę“, – tvarką primena įstaigos atstovas ir atvykusių bei kaukių nedėvinčių svečių prašo išlaikyti dviejų metrų atstumą. Paklaustas, ar pats darėsi tyrimą, P. Vežbavičius atsako, kad testavosi 7 kartus.

„O siaubas, užjaučiam“, – choru atsako moterys. Viena jų tikina, kad neva geriau gyvens trumpai, bet „normalų gyvenimą“, nenešios kaukės ir „nekiš pagalių į nosį“.


Atlikti tyrimą atsisakė ir kai kurie darbuotojai

Kita moteris vaizdo įraše piktinasi, kad darbuotojai negali rinktis, ar jiems atlikti testą, ar ne.

„Visi darbuotojai, kurie čia įsidarbinę, pasirinkimą padarė pasirašydami sutartį. Nebūtinai Covid-19, čia gali būti ir kita pandemija. Pas mus yra 200 gyventojų ir praktiškai jie visi yra rizikoje“, – sako P. Vežbavičius.

Paklaustas, kas būna, jei darbuotojas testą atlikti atsisako, įstaigos atstovas aiškina, kad pagal galiojančias taisykles toks darbuotojas turi būti nušalinamas nuo pareigų.

„Ne atleisti, bet nušalinti. (…) Pavyzdžiui, vakar (16 d.) mano keturi medikai nenuvažiavo tirtis. Aš jiems paskambinau ir tiesiai šviesiai paklausiau – ar jūs nuvykot? Ne. Kodėl? Tai mes nenorim dabar telefonu aiškinti. Gerai, sakau, ateikit pirmadienį į darbą, kaip priklauso, ir man ant stalo padėkit paaiškinimą, kodėl jūs nenuvykot“, – apie situaciją kalbėjo P. Vežbavičius.

„Delfi“ susisiekus su socialinės globos namais, P. Vežbavičius telefonu paaiškino, kad šeštadienį į įstaigos teritoriją „buvo įsiveržusi kompanija su trimis automobiliais“.

„Vieną kartą jie čia atvažiavo, pasiblaškė, be kaukių ir taip toliau. Tuojau pat atsirado policijos ekipažas ir jie ten išsisprendė klausimus“, – sakė pašnekovas.

Paklaustas apie tirtis nenorinčius darbuotojus, P. Vežbavičius teigė, kad nušalintų nuo pareigų šiuo metu nėra, tačiau trys – tirtis atsisakė. Kodėl, anot jo, nepaaiškino.

„Kadangi jie nesityrė, jie nuėjo į nedarbingumą ir pateikė nedarbingumo lapelius“, – kalbėjo pašnekovas.

Socialinės globos namų atstovas teigė, kad šiuo metu įstaigoje dirba apie 50 proc. darbuotojų. Jo teigimu, slaugytojų padėjėjų ir socialinių padėjėjų užtenka, tačiau trūksta dviejų slaugytojų. Anot P. Vežbavičiaus, kasdien kinta ir savanoriaujančių asmenų skaičius.

R. Lingienė: situacija yra pagerėjusi

Kaip „Delfi“ teigė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė, šiuo metu su protrūkiu Blinstrubiškių socialinės globos namuose siejami 148 infekcijos atvejai.

„46 darbuotojai, 92 gyventojai ir 10 antriniai atvejai, t. y. asmenys iš darbuotojų artimos aplinkos. Sviizoliacijoje šiuo metu yra 3 darbuotojai, iš jų 2 asmenys būdami saviizoliacijoje susirgo ir 44 gyventojai“, – komentavo ji.

Anot R. Lingienės, apie darbuotojus, nenorinčius atlikti Covid-19 tyrimų, NVSC žino.

„Blinstrubiškių socialinės globos namų 4 darbuotojai atsisakė darytis tyrimą, 3 iš jų turi nedarbingumo pažymėjimą. 1 darbuotojas iki rytojaus turi pristatyti testo rezultatą, šiuo metu jo darbe nėra. Jei nepristatys, bus nušalintas nuo darbo“, – teigė R. Lingienė.

Vis dėlto, specialistės teigimu, raseiniškių pozicija dėl tyrimų yra pasikeitusi į gerąją pusę.

„Situacija dėl testavimosi yra pagerėjusi, nuo punkto įsteigimo dienos atlikta per 4,5 tūkst. testų. Mobilaus punkto užimtumas šiuo metu yra nedidelis, šiandien buvo sprendžiama apie mobilaus punkto darbo laiko sutrumpinimą“, – sakė R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

Teko įsikišti policijai

Pasak Šiaulių apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovės Gailutės Smagriūnienės, policijos pareigūnams Raseiniuose kontroliuoti ribojimams besipriešinančius gyventojus savaitgalį prireikė net du kartus.

„Penktadienį vakare Raseiniuose prie ligoninės, aikštelėje prie palapinės, kur atliekami testai, buvo suvažiavę keletas automobilių. Nežinau iš tikrųjų, koks buvo jų tikslas, (susirinkusieji – „Delfi“) aiškino, kad žmonės apgaudinėjami, kad nesidarytų testo, kad nebūtų karantino“, – apie raseiniškių sambūrį pasakojo policijos atstovė.

Jos teigimu, kitą dieną, šeštadienį, pareigūnams teko vykti prie Blinstrubiškių socialinės globos namų.

„Kai pareigūnai nuvyko, rado stovinčius tris automobilius, ant jų buvo visokie užrašai – „mes nebijom“, „stop privalomiems skiepams“. Socialinės globos namų vadovai sakė, kad jie buvo atėję pas juos ir pareiškė norą savanoriauti minėtoje įstaigoje. Jiems buvo paaiškinta, kad norint patekti į vidų reikia atlikti Covid-19 testą. Tada jie pasakė, kad čia yra perdėti reikalavimai, kad čia visiškai nereikalinga ir taip toliau. Kai atvyko policijos pareigūnai, jie dar sėdėjo automobiliuose, o paskui išvažiavo“, – situaciją komentavo G. Smagriūnienė.

Jos teigimu, abiejų incidentų metu nustatyti pažeidimai, pradėtos 5 administracinės teisenos.

„Raseiniuose yra paskelbtas karantinas, o pagal karantino taisykles viešose vietose negali būti didesnės kaip dviejų asmenų grupės, negalima būriuotis, reikia laikytis atstumo, dėvėti kaukes. Tos moterys kaukių nedėvėjo“, – teigė policijos atstovė.

Anot G. Smagriūnienės, vyksta tikslinimas, kas dalyvavo susibūrimuose, asmenys bus nustatyti pagal automobilių valstybinius numerius. Policijos atstovė teigia, kad administracinės teisenos pradėtos pagal Administracinių nusižengimų kodekso 45 straipsnio 4 dalį.

„Veikos, sukėlusios pavojų išplisti pavojingoms ar ypač pavojingoms užkrečiamosioms ligoms, padarytos karo, nepaprastosios padėties, mobilizacijos, karantino, riboto karantino metu, taip pat susidarius ekstremaliajai situacijai ar ekstremaliajam įvykiui, jeigu ekstremalioji situacija ar ekstremalusis įvykis kelia pavojų žmonių gyvybei ar sveikatai, užtraukia baudą asmenims nuo penkių šimtų iki vieno tūkstančio penkių šimtų eurų“, – nurodoma kodekse.

„Delfi“ jau ne kartą rašė apie socialiniuose tinkluose plintantį melą, neva serologinis koronaviruso tyrimas pavojingas. Plačiau apie tai galite skaityti čia.