Gerai žinomos pavardės

Delfi šaltinių teigimu, svartoma, kad I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės užsienio reikalų ministro postas galėtų būti siūlomas Europos Komisijos (EK) atstovybės Lietuvoje vadovui Arnoldui Pranckevičiui, energetikos – Vilniaus vicemerui Valdui Benkunskui. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija – Jurgitai Šiugždinienei, sveikatos apsaugos – Jurgitai Sejonienei.

Politikos užkulisiuose taip pat svarstoma, kad ilgametė Ingridos Šimonytės bendražygė Monika Navickienė galėtų vadovauti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, aplinkos ministerijos vairas būtų skiriamas parlamentarei Radvilei Morkūnaitei – Mikulėnienei.

Ingrida Šimonytė

Į kultūros ministrus galimi net du kandidatai: parlamentarai Vytautas Juozapaitis ir Vytautas Kernagis. Krašto apsaugos ministerija, anot Delfi šaltinių, būtų skiriama buvusiam kariuomenės vadui Arvydui Pociui arba Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) nariui Laurynui Kasčiūnui.

O TS–LKD partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis norėtų užimti Seimo pirmininko arba užsienio reikalų ministerijos vadovo postą.

Savo ruožtu naujienų portalas lrytas.lt rašo, kad galima kandidate į aplinkos ministrus įvardijama Aistė Gedvilienė, ekonomikos ir inovacijų – Dainius Kreivys, teisingumo – Valdas Benkunskas, o socialinės apsaugos ir darbo – Monika Navickienė.

„Atsakingai ruošiasi antram rinkimų turui“

Delfi kreipėsi į TS–LKD partijos atstovus ir paprašė šias pavardes pakomentuoti. Atsakymuose pabrėžiama, kad šiuo metu partija visas jėgas skiria antram Seimo rinkimų turui.

„Bet kokie svarstymai dėl ministrų kabineto sudėties įmanomi tik po antro rinkimų turo. TS–LKD intensyviai ir labai atsakingai ruošiasi antram rinkimų turui. Jokie kiti klausimai šiuo metu nėra aktualūs ir nesvarstomi“, – sakė TS–LKD komunikacijos vadovė Vytautė Šmaižytė.

Atrodo stipriai

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Vytautas Dumbliauskas Delfi teigė, kad kol kas tikrai nėra aišku, kaip galėtų atrodyti konservatorių pagrindu formuojamas ministrų kabinetas.

„Kol kas migla visiška“, – sakė politologas.

Jis teigė, kad TS–LKD lyderis G. Landsbergis pagal nusistovėjusias valdančiosios koalicijos taisykles tikėtis tik frakcijos seniūno pozicijos. Nes įprastai Seimo pirmininko kėdė perduodama antrai pagal dydį valdančiajai partijai.

„Realiausia tai yra frakcijos seniūnas. O Seimo pirmininkas turėtų būti antros koalicinės partijos pagal mandatų dydį, nes tokia tradicija susiklosčiusi. Pirmoji partija ima ministrą pirmininką, o antroji – Seimo vadovą. Dabar neaišku, kas bus ta antroji partija, po antrojo Seimo rinkimų turo paaiškės“, – Delfi sakė politologas.

„Na, nebent norės būti ministru. Bet kokios žiaurios derybos bus dar dėl to. Įsivaizduokite, trys subjektai sėdi prie stalo, o ant jo – visos ministerijos, ir turinčios daug pinigų, ir nedaug. Įsivaizduokite, kokios bus kautynės. Bus pyrago dalijimasis“, – prognozavo pašnekovas.

V. Dumbliauskas teigė, kad jei premjere taptų I. Šimonytė, tai vertintų pozityviai dėl jos noro diskutuoti ir tartis esminiais valstybės valdymo klausimais.

Politologas teigė, jog tiki, kad konservatoriai prisimins, kad ministras yra politinis postas. Ir Vyriausybę formuos būtent iš tokių asmenų.

„Vienareikšmiškai ministro turi būti politinis postas. Tas profesionalų Vyriausybės eksperimentas nepasitvirtino. (…) Tai turi būti politiniai postai, o ministrais turi būti neeiliniai partijų nariai, turintys svorį. Tada ministrui bus lengviau dirbti – turi įtaką, gali geriau su frakcija derėtis, nes gi visokių konfliktų bus.

Valstiečių problema ta, kad ministrai neturėjo palaikymo frakcijoje, jie buvo visiškai svetimi žmonės. O jei esi ministru ilgametis partijos narys... Manau, kad konservatoriai nedarys tos klaidos ir nežais tų žaidimų su profesionalais. Ir ministrais bus politikai kaip ir visur“, – tikėjosi jis.

V. Dumbliauskas Delfi gautą preliminarų ministrų kabineto sąrašo įvertino labai pozityviai. Jis teigė, kad tokia Vyriausybės sudėtis būtų labai stipri.

„Viskas labai rimta. Bendras vaizdas geras. Čia atrodo kaip profesionalų sąrašas, bet jie, visų pirma, politikai ir Seimo nariai“, – sakė MRU politologas.

Primename, kad pirmadienį prasidėjo išankstinio balsavimas Seimo rinkimų antrame ture. Jis tęsis iki pat ketvirtadienio, savo balsą galima atiduoti nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro.

Savo balsą bus galima atiduoti ir rinkimų dieną, spalio 25 dieną, sekmadienį.

Po pirmojo Seimo ir rinkimų turo pirmauja TS–LKD, surinkusi 24,86 proc. balsų, antroje pozicijoje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) gavusi 17,43 proc. balsų. Trečioje pozicijoje – Darbo partija su 9,43 proc. balsų, toliau – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) su 9,25 proc. balsų. Rinkimų kartelę taip pat peržengė ir Laisvės partija su 9,11 surinktų balsų, bei Liberalų sąjūdis, surinkęs 6,79 proc. balsų.

Antrame Seimo rinkimų ture bus renkami dar 68 parlamentarai.