„Po dviejų savaičių, kuomet mes tvirtinsime daugiamandatės apygardos rinkimų rezultatus, prieš, bus išnagrinėtas ir skundas, ir priimtas sprendimas vienoks ar kitoks“, – sekmadienį posėdyje sakė VRK pirmininkė.

Ji taip pat paneigė komisijos nario Valdemaro Urbano išsakytus teiginius, kad Vyriausioji rinkimų komisija dėl šio skundo nieko nedaro.

„Noriu paneigti jūsų teiginius, kad VRK nieko nedaro, noriu informuoti, kad yra kreiptasi į atitinkamus asmenis dėl informacijos pateikimo, atsakymai yra gauti. Ir jei nesuklysiu, dar kartą mes kreipėmės dėl patikslinimo, tai ta informacija pas mus keliauja“, – tvirtino L. Matjošaitytė.

LLRA-KŠS deleguotas VRK narys V. Urban taip pat pasiūlė sudaryti darbo grupę ir iš komisijos narių, kuri padėtų tirti šį skundą, tačiau L. Matjošaitytei pakvietus narius savanoriškai prisijungti prie šiuo metu skundą tiriančio skyriaus, nei vienas iš komisijos narių neišreiškė noro tai daryti.

„Tai ką, kolegos, sutariame tada, kad skyrius toliau tiria, renka informaciją, analizuoja, apibendrina ir prieš tvirtinant rinkimų rezultatus daugiamandatėje apygardoje, tie skundai bus išnagrinėti ir atitinkamai jau įvertinsime iš esmės, kiek tas skundas turi įtakos rinkimų rezultatams daugiamandatėje apygardoje ar neturi“, – situaciją apibendrino VRK pirmininkė.

Rinkimų barjero neperžengusi LLRA-KŠS praėjusią savaitę pateikė skundą, kuriame teigia, kad dėl „Laisvės TV“ kampanijos prieš partijos lyderį ir partiją buvo šiurkščiai pažeistas Seimo rinkimų įstatymas.

„Laisvės TV“ įkūrėjas A. Tapinas socialiniame tinkle „Facebook“ prieš Seimo rinkimus paskelbė akciją „Viso gero, Voldemortai“, ragindamas aktyviai dalyvauti rinkimuose, kad mažėtų procentinė LLRA-KŠS balsų dalis, nurodė sąskaitą, į kurią pervedant pinigus buvo galima paremti kampaniją.

Feisbuke buvo paskelbta, kad iš viso surinkta 15 tūkst. eurų, 300 tūkst. vienetų leidinio „Viso gero, Valdemarai?“ spaudos darbai kainavo 5 tūkst. eurų, rinkimų stebėtojų kuro ir transporto išlaidos – 1,2 tūkst. eurų.

„Nėra priimtina, kai politinėje kampanijoje dalyvauja asmuo, nedeklaravęs nei savo siekių, nei savo finansinių galimybių (...) vienais atvejais palaiko vienas politines jėgas, kitais atvejais menkina ir agituoja prieš kitus politinės kampanijos dalyvius“, – sekmadienio posėdyje sakė V. Urbanas.

LLRA-KŠS per Seimo rinkimus surinko 4,82 proc. rinkėjų balsų ir neperkopusi 5 proc. kartelės daugiamandatėje apygardoje į Seimą nepateko. Per pirmąjį turą vienmandatėse apygardose į Seimą išrinkti du LLRA-KŠS kandidatai. Į antrąjį turą pateko dar du šios partijos kandidatai.

Pirmąjį Seimo rinkimų turą daugiamandatėje apygardoje laimėjo opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 24,8 proc. rinkėjų balsų, antra liko valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 17,5 proc. balsų.

Darbo partija gavo 9,47 proc. balsų, Lietuvos socialdemokratų partija – 9,26 proc., Laisvės partija – 9,02 proc. balsų, Liberalų sąjūdis – 6,79 proc. balsų.