Tai reiškia, kad tie asmenys, kurie gavo informaciją apie tai, jog jiems patvirtinta koronavirusinė infekcija, nelaukę NVSC specialistų skambučio, turi izoliuotis ir įspėti žmones, su kuriais galimai turėjo didelės rizikos sąlytį.

NVSC primena, kad turėjusiu sąlytį laikomas 3 dienas iki tol, kol asmeniui, kuriam jau patvirtintas koronavirusas, pasireiškė simptomai, ir dvi savaites po simptomų atsiradimo bendravęs žmogus. Tuo metu, jei žmogus bendravo su sergančiuoju, kuriam koronavirusui būdingi simptomai nepasireiškė, tokiu atveju sąlytį turėjusiu laikomas žmogus, kontaktavęs 72 val. iki tepinėlio sergančiajam, kuris buvo teigiamas, paėmimo ir 14 dienų po tepinėlio paėmimo.

Didelės rizikos sąlytį turėjusiu laikomas žmogus, kuris užsikrėtusiuoju bendravo mažesniu nei 2 metrų atstumu ilgiau nei 15 minučių, arba asmuo, turėjęs tiesioginį fizinį kontaktą, pavyzdžiui, spaudęs ranką koronavirusine infekcija sergančiam žmogui.

Taip pat sąlytis vertinamas kaip didelės rizikos, jei žmogus turėjo tiesioginį sąlytį be apsaugos priemonių su užkrėstais COVID-19 atvejo kūno skysčiais. Kitaip tariant – jei sergantysis pakosėjo į veidą, plikomis rankomis liestos COVID-19 atveju panaudotos vienkartinės nosinės ir pan.

Be to, didelės rizikos kontaktu laikomas ir buvimas uždaroje patalpoje su COVID-19 sergančiu žmogumi ilgiau nei 15 minučių. Tai reiškia, kad jei, pavyzdžiui, vienoje posėdžių salėje, taisyklingai nedėvint asmeninių apsaugos priemonių, buvo užsikrėtęs žmogus, kartu buvę kolegos bus vertinami kaip aukštos rizikos sąlytį turėję asmenys.

Šeštadienį Vilniaus departamente atvejus tiria 8 darbuotojai. Pagal Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijas, vienas specialistas kokybiškai per dieną gali ištirti ne daugiau nei 4 COVID-19 ligos atvejus.

Epidemiologai įspėja, kad kartu auga ir sąlytį turėjusių arba, paprastai tariant – kontaktavusių su užsikrėtusiaisiais skaičius. Dėl šios priežasties kiekvieno jų informavimas gali užtrukti, tad specialistai ragina tuos žmones, kurie sužino, jog turėjo didelės rizikos sąlytį su sergančiuoju koronavirusu, izoliuotis, nelaukiant atskirų nurodymų.