Briuselyje viešintis šalies vadovas perduotame Prezidentūros komentare teigė, kad šiuo metu mato du kelius kaip valdyti vis blogėjančią situaciją.

„Iš esmės būtų du keliai. Pirmas – stengtis kiek galima daugiau testuoti, atsekti židinius, atsekti viruso kelią ir izoliuoti su tuo susijusius asmenis. Antrasis kelias, jei jau nebetinka pirmasis ir susirgimų skaičius yra ženkliai išaugęs – stabdyti veiklą kavinių, barų veiklą, kitų viešojo maitinimo gyvenimo institucijų darbą ir tokiu būdu mėginti įvedus visuotinį karantiną suvaldyti procesą“, – apie du kelius kalbėjo šalies vadovas.

Jis prakalbo, kad jau dabar medikai ir epidemiologai yra ant ribos tvarkantis su šia situacija.

„Žinoma, kad pirmas kelias yra geresnis, priimtinesnis, keliantis mažiau nuostolių ekonomikai, socialiniam gyvenimui. Bet mes jau esame ties riba, kuomet mūsų sveikatos institucijos, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) jau vargiai arba su didele įtampa spėja sekti paskui tuos židinius“, – situaciją įvertino G. Nausėda.

„Todėl turime imtis ir tam tikrų priemonių, kurios yra susijusios su savidisciplina, laikytis apsaugos priemonių, dėvėti kaukes, žodžiu, elgtis atsakingai tam, kad visuomenė galėtų gyventi stabiliai ir situacijos kontrolė neištrūktų iš mūsų rankų“, – kalbėjo jis.

Šalies vadovas komentare teigė, jog jo tikslas šiuo metu yra padėti NVSC, kuriems nėra lengva.

Antradienį prezidentas lankysis NVSC, kur su centro ekspertais aptars galimybes jiems sėkmingai identifikuoti susirgimų šaltinius. Taip pat su epidemiologais aptars tolesnius pandemijos valdymo būdus.

G. Nausėda šio vizito tikslą įvardijo norą susipažinti su situacija išsamiai.

„Paklausti, kokių pagalbos formų reikia mūsų specialistams, kad jie galėtų savo darbą atlikti tinkamai ir geriausiu būdu. Žinoma, kad mes turime padėti jiems visomis išgalėmis, kreipdamasi patys į visuomenę. Man yra labai gerai suprantamas visuomenės nuovargis“, – teigė jis.

„Reikia pripažinti, kad nors mes pripažįstame savo padėtį bauginančią, kai kurių kitų šalių padėtis dar blogesnė. Čia ne tam, kad mėginčiau kažką nuraminti, bet tam, kad įspėčiau, jog situacija gali dar labiau komplikuotis, jei mes nesilaikysime tam tikrų reikalavimų“, – aiškino šalies vadovas.

„Nepaisant koronaviruso nuovargio, kuris kaupiasi, pasakykime vienas kitam, artimiesiems kad tai, kas dabar yra yra labai rimta. Ir kuo labiau mes susikaupsime dabar, tuo daugiau nuostolių išvengsime ateityje“, – ragino G. Nausėda.

Delfi primena, kad per praėjusią parą šalyje buvo užfiksuota 281 naujas koronaviruso atvejis ir dar dvi mirtys.