„Kol kas situacija tikrai nėra bloga“, – žurnalistams penktadienį sakė A. Veryga.

Jo teigimu, bendras šalies lovų užimtumo rodiklis išlieka panašus, nors pamažu ir auga, tačiau svyruoja apie 40 procentų.

Pasak ministro, kai kuriose gydymo įstaigose lovų užimtumas gali būti didesnis dėl atskirų priežasčių.

„Aišku, yra atskirų gydymo įstaigų, pavyzdžiui, Kauno infekcinė ligoninė, ten nemažai jau yra pacientų, bet tai yra paaiškinama, nes aplink buvo aktyvių židinių ir nemažai žmonių ten pateko“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Svarbi riba, kurią peržengus gali būti stabdomos planinės paslaugos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė anksčiau portalui delfi.lt yra sakiusi, kad lovų užimtumas stacionare labai svarbus rodiklis. Nes nuo jo pokyčių priklausys ir planinių paslaugų teikimas gydymo įstaigose.

„Yra tam tikras procentas Lietuvoje – su rezervinėmis lovomis yra apie 1000 lovų, bet 401 jų yra penkiose didžiosiose ligoninėse, tai skaičiuojame nuo jų, tai, vakar dienos duomenimis, užimtumas yra apie 35-37 procentus. Esame nusibrėžę rodiklį, kad, kai 70 proc. užimta, jau įsijungia „stop“ signalas. Tai reiškia, kad reikės pertvarkyti procesus sveikatos priežiūros įstaigose“, – praėjusią savaitę sakė R. Lingienė.

Anot jo, „paprastiems žmonėms tai reiškia, kad gali sumažėti paslaugų prieinamumas ir planinės sveikatos priežiūros paslaugos“.

Kai kuriose ligoninėse lovų užimtumas – ties riba

Keturios iš penkių už koronaviruso valdymą atsakingos šalies ligoninės BNS penktadienį pateikė jose esančių lovų ir nuo koronaviruso gydomų pacientų skaičius.

Vilniaus Santaros klinikose koronaviruso gydymui skirta 90 lovų, šiuo metu užimtos – 38, arba 42 proc.

LSMU Kauno ligoninėje (buvusi – Klinikinė) COVID-19 gydymui skirtų lovų užimtumas siekia 43 proc. – čia gydomi 47 pacientai, yra 110 koronaviruso pacientams skirtų lovų.

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje užimta apie 65-70 proc. koronavirusui skirtų lovų, čia nuo koronaviruso gydomi 22 pacientai.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje yra 80 lovų, šiuo metu gydoma apie 40 pacientų – užimta apie 50 proc. lovų.

Gydymo įstaigos vadovas Remigijus Mažeika teigė, kad lovų skaičius nuolat kinta.

„Skaičius dinamiškas, jis keičiasi. Jeigu klaustumėt, kiek licencijoje patvirtinta, tai 18 lovų Infekciniame skyriuje. Dabar turime paruošę apie 80 lovų“, – BNS sakė Šiaulių ligoninės direktorius.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje yra apie 40 lovų, skirtų koronaviruso pacientų gydymui, kol kas iš jų užimtos tik trys.

Penktadienio duomenimis, bendras visų lovų (skirtų ne tik koronavirusui gydyti) užimtumas siekė beveik 63 proc. – šalies gydymo įstaigose užimta 10,9 tūkst. lovų iš 17,4 tūkst.