„Čia tiesiog paprasta, žmogiška epidemiologinė logika aiškiai rodo vietas, kur žmonės buriasi, kur jie bendrauja be apsaugos priemonių ir kur neįmanoma jų užtikrinti, tai ten ir turėtų atsirasti tam tikros priemonės“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė ministras.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras Vilniaus savivaldybei šią savaitę pateikė rekomendacijas laikinai riboti grupines sporto treniruotes, šokių, dainavimo studijų veiklą, kai negalima užtikrinti kaukių dėvėjimo, trumpinti barų darbo laiką.

Šios rekomendacijos motyvuotos dideliu viruso plitimu.

Pasak A. Verygos, teikiant šias rekomendacijas nenorima laukti, kol židiniai tokiose įstaigose smarkiai išplis, nes jose yra palankios sąlygos infekcijai plisti.

Pasak ministro, riboti gydymo ir socialinės priežiūros įstaigų, kuriose šiomis dienomis fiksuojami gausiausi susirgimų skaičiai, veiklą nėra galimybės dėl jų pobūdžio.

„Yra sveikatos priežiūros įstaigų arba socialinės globos įstaigų, kuriose virusas, deja, bet išplinta, bet turbūt puikiai suprantate, kad galimybės šitų įstaigų kaip nors uždaryti arba apriboti jų darbo laiką iki 12 valandos mes neturime ir tos įstaigos privalo teikti pagalbą pacientams, teikti gydymo paslaugas“, – pabrėžė jis.

Ministro teigimu, šioms įstaigoms teikiamos rekomendacijos dėl infekcijų kontrolės ir kiekviena iš jų puikiai žino, kaip elgtis tuo atveju, jeigu joje imtų plisti virusas.

Tuo tarpu pasilinksminimo vietose, jo teigimu, saugumo priemonių siekiama imtis iki rimtiems židiniams įsiplieskiant.

„Aš kviesčiau tuos, kuriems kyla klausimų, ar ten galima užsikrėsti, ar ne, tiesiog kad ir naudojant tas pačias asmens apsaugos priemones, nueiti ir apsilankyti tokioje naktinėje viešojo maitinimo ar pasilinksminimo įstaigoje ir jūs, manau, kad įsitikinsite, kad ten atstumų tikrai nesilaikoma, aš manau, kad rasite daug žmonių, kurie ir asmens apsaugos priemonių nenaudoja“, – kalbėjo A. Veryga.

Lietuvoje iš viso patvirtinti 7041 COVID-19 ligos atvejai, tebeserga 3862 asmenys, 3035 – pasveiko, mirė 112 sirgusiųjų.