„Nematau prielaidų, kad atvejų kreivė pakeis kryptį ir mes matysime mažėjimą artimiausioje ateityje. Priešingai – manau, kad ta kreivė augs“, – savo socialinio tinklo paskyroje rašo M. Stankūnas.

Profesoriaus teigimu, dabar taikomos priemonės šiek tiek sumažina ligos plitimą, tačiau didėjantis atvejų skaičius rodo, kad jos yra nepakankamos.

„Turime sutikti, kad dabartinės priemonės (gal) ir sumažina viruso plitimo tempus visuomenėje, tačiau yra nepakankamai efektyvios, kad pasiektume esminių rezultatų. Gali būti, kad mums beliks tik vienintelė išeitis skelbti karantiną ir užsidaryti kaip buvo pavasarį.

Daug šalių tokį karantino pakartojimą turėjo ir/ar turi, tad galvoti esant Lietuvą išskirtine yra tam tikra puikybė. Bet vis tik aš manau, kad dar yra laiko ir priemonių, kad mes galėtume išvengti tokio visuotinio užsidarymo“, – rašo M. Stankūnas.

Norint išvengti visuotinio uždarymo ir skubiai imtis kuo efektyvesnių priemonių virusui valdyti, anot M. Stankūno, būtinas visų labiausiai patyrusių specialistų susivienijimas.

„Naujų viruso plitimą ribojančių priemonių įvedimas turėtų remtis a) gilia mūsų turimų epidemiologinių duomenų (apjungiant NVSC, NVSPL, VLK ir kt.) analize; b) intensyvia pasaulio patirties apžvalga; ir c) didžiausių Lietuvos ekspertų sutelkimu. Tai reiškia, kad neturėtų būti gaudoma ką pasakys Stankūnas, Kasiulevičius ar Čaplinskas. O juos visus ir dar mažiausiai 10 kitų suvaryti į vieną kambarį ir uždaryti kaip viduramžiais uždarydavo kardinolus konklavai ir neišleisti kol nesutars dėl labai konkrečių sprendimų.

Tarp mūsų nėra nei genijų nei gelbėtojų, kurie ateitų su kažkokiu super sėkmingu receptu. Tik susitelkus ir dirbant kartu galime rasti sprendimus. Kaip JAV prezidentas Harry Trumanas kartą yra pasakęs: „Gyvenime galime padaryti viską, jeigu mums nerūpės, kam iš to bus garbė“, – įžvalgomis socialiniame tinkle dalijasi profesorius.

Susirgimų rekordiškai daug

„Delfi“ primena, kad Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė sakė, kad penktadienį paskelbtas naujų koronaviruso atvejų skaičius vėl rekordinis. Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad tokių atvejų per parą net 281.

„Rekordų ateinančiu laikotarpiu turbūt turėsime daug – nematome jokių priežasčių, kad jų nepasiektume“, – teigė specialistė.

Ji teigė, kad per praėjusią parą koronaviruso atvejų nebuvo užregistruota tik Alytaus apskrityje, o tai reiškia, kad plitimas fiksuojamas visoje šalyje.

R. Lingienės, teigimu, plečiasi židiniai globos namuose – apie 30 atvejų vakar užregistruota Blinstrubiškių globos namuose, atsirado naujas židinys Marijampolės globos namuose.

Vilniuje užfiksuojama daug atvejų, susijusių su laisvalaikio leidimo vietomis, sporto klubais. Su šokių studijomis susiję apie 70 atvejų, apie 40 – su kitomis sporto veiklomis.

Ji tvirtina, kad koronavirusui plisti šiuo metu sąlygos palankios, nes „gyvename aktyvų socialinį gyvenimą ir grįžome į patalpas“.

„Tai sudaro labai geras sąlygas virusui plisti ir būti perduotam“, – teigė Visuomenės sveikatos centro specialistė.

Iki šiol didžiausias koronaviruso atvejų skaičius – 255, apie tai pranešta ketvirtadienį.