Viską nulems antras turas

Po pirmojo Seimo rinkimų turo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) liko antroje pozicijoje. Šios partijos atstovė A. Širinskienė džiaugėsi rezultatais.

„Manau, kad mes tikrai esame dėkingi rinkėjams, nes įvertinus tai, kad buvome valdantieji ir sulaukėme nemažų puolimų, pelnytų ir ne, bet šis rezultatas, manau, yra labai geras. Vargu ar galima atsiminti kitus valdančiuosius su panašiu rezultatu, po panašios kadencijos“, – teigė jis.

Liberalų sąjūdžio atstovas E. Gentvilas teigė, kad reikia pripažinti, jog Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) pralaimėjo jau ne pirmus rinkimus.

„Jie prapylė, čia jie negali džiaugtis. Bet džiūgauti po pirmojo rinkimų turo per anksti“, – laidoje teigė politikas.

Saulius Skvernelis

„2012 metais konservatoriai po savo valdymo eros vietoje 40 mandatų Seime gauna 32 ir atsidūrė opozicijoje. Bet praradimas, kaip matome, buvo ketvirtadalis balsų. Praėjusioje kadencijoje, kai socialdemokratai, po savo valdymo iš 40 mandatų gavo tik 19, praradimas jau pusė. O valstiečiai turėjo 57 mandatus, o po antrojo Seimo rinkimų turo ir žiūrėsime, ką jie prarado, tada galėsime įvertinti“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo liberalas.

Jis pripažino, kad kaip už partiją pirmame Seimo rinkimų ture buvo balsuojama gana gausiai. Bet viską parodys antrasis turas.

Nors antrojo Seimo rinkimų turo rezultatus nuspėti gana sunku, geresnes startines pozicijas turi centro dešinės kandidatai – jų partijos atstovų tiesiog daugiau vienmandatėse apygardose.

Darbo partijos atstovas, Seimo narys M. Puidokas priminė, kad sukelti bangas du kartus vienai politinei jėgai bangos sukelti retai kada pavyksta.

„Kalbant politologiškai, tai labai retai politinei jėgai pavyksta sukelti bent vieną tokią bangą, kokia buvo 2016 metais. O kad ta pati politinė jėga turėtų dvi tokias bangas, tai iš viso tokių atvejų nebūna net teoriškai“, – sakė M. Puidokas.

Nenuoseklūs socialdemokratai

LVŽS dar prieš Seimo rinkimus patikino, kad rems centro kairės vienmandatininkus, tokį patį sprendimą iš karto po rinkimų priėmė ir LSDP.

„Parama dėl antrojo rinkimų turo yra suderinta. Manau, kad nuoseklu, jog centro kairiosios partijos remia viena kitą ten, kur jos nekonkuruoja apygardose viena su kita. Mes jau iki pirmojo turo tai labai atvirai sakėme“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo LVŽS atstovė A. Širinskienė.

E. Gentvilas socialdemokratų dabartinį vaidmenį vertina kaip nenuoseklų.

„Man labai nenuosekliai atrodo socialdemokratai dabar. Tame žingsnyje gal jie ir normaliai atrodo, bet tame kontekste – išėjo iš valdančiosios daugumos, kuriai vadovavo valstiečiai prieš 3 metus. (…) Ir vėl glaudžiasi prie valstiečių“, – apie LSPD žadamą paramą LŽVS kandidatams antrame Seimo rinkimų ture kalbėjo E. Gentvilas.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

O kalbėdamas apie centro dešinės galimą koaliciją, liberalas teigė matantis tam pagrindą.

„Matau pagrindą konservatorių ir liberalų partnerystei politinei atsirasti ir turėti nelabai stiprią centro dešinę Vyriausybę. Vėlgi, viskas priklausys nuo antrojo rinkimų turo. Liberalai su konservatoriais yra dirbę – 2008–2012 metais. Sudėtingas dalykas visada yra susitarti. Liberalai visada buvo ambicingi, o dar ambicingesnė atėjo Laisvės partija“, – sakė politikas.

Laisvės partija, kairės pusė naujos jėgos nebuvo

„Jie ateina su radikaliomis ir labai ambicingomis idėjomis. Ir jiems, natūralu, norint susiderinti su krikdemiškuoju konservatorių partijos sparnu, ten jie turės labai daug dirbti“, – kalbėjo E. Gentvilas.

Pirmieji darbai?

Parlamentaras E. Gentvilas laidoje kalbėjo, kad valstiečių gąsdinimai, jog centro dešinės koalicija atšauks viską, ką padarė jie, yra perspausti.

„Jau tikrai nebūtų taip, kad nuo pirmojo mėnesio pradėtų nauja dešinesnė valdžia kaitalioti. Pavyzdžiui, aukštojo mokslo reforma. Tikslas, buvo sakoma – sumažinti universitetų skaičių, bet tai nelabai pavyko. Bet juk pats tikslas negali būti tik skaičius. Tikslas turi būti kokybė. Nereikėtų jų atjungti, bet galvoti kaip toliau reformuoti aukštąjį mokslą“, – kalbėjo liberalas E.Gentvilas.

Jis džiaugėsi ir jau įveiktomis pergalėmis – silpnasis alkoholis gali būti pardavinėjamas paplūdimiuose.

2020 metų Seimo rinkimų antrojo turo politinių partijų susidūrimai vienmandatėse apygardose.

„Būtų peržiūrėti tuos dalykus ir pagalvoti, kas yra pertekliniai dalykai, kas ne. Biurokratinių procedūrų ir valdžios vaidmens mažinimas turėtų rasti dešiniosios valdžios kasdienybėje“, – apie galimus pokyčius sakė Liberalų sąjūdžio atstovas E. Gentvilas.

LVŽS atstovė Agnė Širinskienė teigė, jog jai kelia nerimą centro dešinės požiūris į narkotikus.

„Jie nebeslepia narkotikų legalizavimo“, – sakė A. Širinskienė. Ji teigė, kad nors kalbama apie dekriminalizavimą – baudžiamosios atsakomybės panaikinimą už mažo kiekio narkotinių medžiagų laikymą, tačiau likus tik administracinei atsakomybei, tai bus praktiškai legalizuota.

Kur linksta Darbo partija?

Vienas iš šių Seimo rinkimų pirmojo turo netikėtumų – Darbo partijos pasirodymas. Aktyviai prie rinkiminės kampanijos prisidėjęs partijos pirmininkas Viktoras Upaskichas ir buvo viena iš priežasčių, kodėl, anot M. Puidoko, partijai taip pasisekė.

„Manau, kad tą pergalę nulėmė keli faktoriai. Visų pirma – labai aiški ir stipri mūsų partijos pirmininko Viktoro Uspaskicho lyderystė, kuris sutelkė visą partiją tam pakilimui. (…) Būkime teisingi, buvo labai kryptingas, mobilizuotas darbas visoje Lietuvoje. (…) Aš manau, kad visos partijos tam tikra prasme Darbo partijai pavydi tokio charizmatiško lyderio. Ir tų pačių socialdemokratų likimas, istoriškai vienas iš pačių prasčiausių pasirodymų. Nes tokio charizmatiško lyderio nėra“, – aiškino M. Puidokas.

M. Puidokas Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ teigė, kad į valdžią dėl kelių ministrų portfelių eiti nenori.

Viktoras Uspaskichas

„Jeigu mes ateiname į Vyriausybę, gauname, sakykime, kelias ministerijas. Bet jei mūsų esminiai įsipareigojimai žmonėms nebūna įvykdomi, tai akivaizdu, jog tai negali būti geras ir teisingas scenarijus“, – sakė M. Puidokas.

Jis teigė, kad jei susidaro centro dešinės valdančioji koalicija, tai į darbų programą įtraukti Darbo partijos užsibrėžtus tikslus nebus lengva.

E. Gentvilas M. Puidoko ir Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho išsakytas mintis vertino kaip naiviai gudrų kalbėjimą.

„Jie kalba, kad kadangi nepasiekė 71 mandato savo partijos, o su dešimt mandatų galima ir susikompromituoti kažkurioje Vyriausybėje. Bet taigi daugiapartinė sistema, viena partija neturės niekada absoliučios daugumos. Visada reikia galvoti, jog einant į rinkimus visada prarandi dalį identiteto per derybas. Nereikia čia gudrauti – arba jūs norite patinginiauti, arba einate į Vyriausybę ir kažką pavyks ten realizuoti“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo liberalas.

A. Širinskienė stebėjosi, kad V. Uspaskichui ir visai Darbo partijai prieš pirmąjį rinkimų turą vis pavykdavo kalbėti, jog ši partija niekada nebuvo valdžioje. Bet šiai partijai, anot sąrašo lyderio Vigilijaus Juknos yra buvimas premjero poste.

„Tai, kad 2012–2016 metais jie turėjo 5 ministrus, tai jie nelaiko to buvimu valdžioje. Tai tas požiūris, švelniai tariant, yra labai keistas“, – laidoje sakė A. Širinskienė.

M. Puidokas aiškino, kad Darbo partijos tikslas buvo gauti tiek mandatų, jog galėtų formuoti valdančiąją daugumą. Tačiau tai nepavyko, dabar šansą tai daryti turi konservatoriai ir valstiečiai.
Darbo partija linksta link darbo opozicijoje.

„Manau, kad Darbo partija jau pasimokė iš ankstesnių klaidų. Ir manome, kad būdami opozicijoje galėtume tapti ta konstruktyvi jėga, kuri rems tuos projektus ir įstatymus, kurie naudingi Lietuvai ir žmonėms“, – kalbėjo Darbo partijos atstovas M. Puidokas.

Antrasis Seimo rinkimus turas vyks spalio 25 dieną.