„Gali būti toks atvejis ir jis tikrai yra realistinis. Pažiūrėkim į Čekiją, kurioje dramatiškai išaugo užsikrėtusiųjų skaičius. Kadangi liga plinta, atvejų skaičiaus augimą bent artimiausiu metu mes tikrai matysime. Ko nežinome, tai kur labiau plis liga ir kokią dalį tų užsikrėtusiųjų sudarys rizikos grupės asmenys“, – sako ministras.

Jo teigimu, vasaros pabaigoje ir rudens pradžioje liga labiau plito tarp jauno amžiaus žmonių, kuriems virusas nėra toks pavojingas.

„Jeigu vyresnio amžiaus žmonės saugosis, tai didesnis atvejų skaičius nebūtinai reikš kažkokią katastrofą. Bet jei pradės sirgti asmenys, kuriems rizika didelė, [sveikatos sistema] bus apkrauta, ir žmonėms, kuriems reikia kitokios pagalbos, bus sudėtingiau patekti į gydymo įstaigas. Tai sukels visokių pasekmių, kurių tikrai nesinorėtų“, – aiškina A. Veryga.

Anot jo, pastaruoju metu didėjantis mirčių nuo koronaviruso skaičius rodo, kad liga vis tik jau išplito ten, kur yra daugiau į rizikos grupę patenkančių asmenų, slaugos, globos namuose.

„Jei situacija tose įstaigose nebus valdoma, peržiūrima, kaip laikomasi infekcijų kontrolės reikalavimų, matysime daugiau tokių židinių kaip Blinstrubiškiai ir panašios įstaigos. Ir tada mirčių bus daugiau“, – įspėja sveikatos apsaugos ministras.

Jo teigimu, trečiadienį gydymo įstaigose buvo užimta apie 38 proc. užimtų lovų, situacija išlieka valdoma.

„Situacija kritinė kol kas tikrai nėra, todėl nėra drastiškų nacionalinių priemonių, nes sistema kol kas funkcionuoja“, – teigia A. Veryga.

Paklaustas, kokių ribojimų reikėtų tikėtis Lapkričio 1-ąją ar per Kalėdas, A. Veryga sako, kad riboti judėjimo tarp miestų kol kas nesvarstoma, bet griežtesnių priemonių galima tikėtis tose vietovėse, kur virusas bus labiausiai išplitęs.

„Nebent tose vietose, kur bus lokalūs karantinai, jei jie nebus pasibaigę, galima tikėtis griežtesnių priemonių. Bet tokios diskusijos kol kas neturėjome, kad tą dieną reikėtų kažkokių ribojimų“, – laidoje „Delfi diena“ tikina ministras.

„Ypatingo kalėdinio plano nėra, viskas priklausys nuo situacijos. Jei kažkokioje vietoje bus lokalus karantinas, bus raginama ten nevažiuoti, nesiburti, bet tai nebūtinai bus visoje Lietuvoje. Iki Kalėdų dar santykinai toli, gali daug dalykų įvykti ir jų dabar mes nenuspėsime“, – priduria A. Veryga.