„Vertybės tokiu atveju „nusibraukia“, lieka elementarus skaičiavimas. Yra keturiolika ministerijų, tai kai kurios – trys taškai, kai kurios – du taškai, kai kurios, kaip Kultūros, – vienas taškas. Premjeras yra trys taškai, Seimo pirmininkas – trys arba du taškai. Tada išeina bendras skaičius.

Mūsų atveju buvo 19. Tada tu daliji iš turimo balsų skaičiaus. Jei yra 85 balsai, tai, jeigu jūsų yra 18, tai toks procentas jums ir priklauso. Taip apskaičiuojamos kvotos. Tada pasidalijama, kad nors vieną strateginę ministeriją gautų vienas iš koalicijos partnerių. Strateginės ministerijos yra Aplinkos, Vidaus reikalų, Ūkio, Sveikatos apsaugos. Finansų ministerija visuomet „eina“ su premjeru. Pagal tai sudėliojama ir viskas daroma matematikos principu“, – kalbėjo A. Valinskas „Delfi TV“ laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte-Biliene“.

Jis pats yra įsitikinęs, kad Lietuvoje po rinkimų formuosis centro dešiniosios koalicija, prie kurios prisijungs šiuo metu to nepatvirtinanti Laisvės partija. Politiko duonos ragavusio šou pasaulio atstovo įsitikinimu, labiau fragmentuotas Seimas yra geriau nei tas, kuriame didelę dalį balsų turi viena frakcija.

„Jeigu turime labiau fragmentuotą Seimą, tai yra pliusas, nes kuo mažesni segmentai sudaro valdančiąją koaliciją, tuo labiau jie turi diskutuoti. Mūsų atveju konservatoriai atėjo turėdami 45 mandatus. Valstiečiai 2016 metais turėjo 57 mandatus, jiems reikėjo tiesiog susigraibyti tuos, kurie yra pakeliui.
Jeigu turi 25, 16, 18 mandatų, bet kuri jėga yra viską lemianti, nes jos pasitraukimas suardo koaliciją. Kuo mažesni segmentai, tuo daugiau diskusijų“, – kalbėjo A. Valinskas.

Jis skaičiuoja, kad būsimame Seime konservatoriai gali turėti svarų balsų skaičių.

„Dabar turi 23, gaus mažiausiai 12, tai gana daug“, – sakė A. Valinskas.

Pralaimėjo lažybas dėl sūnaus

Seime dirbs A. Valinsko bendravardis sūnus. Jis TS-LKD sąraše buvo reitinguotas iš 39 vietos į 20. A. Valinskas prisipažino, kad artimame šeimos rate dėl sūnaus vietos reitinge pralošė 1000 eurų. Tiksliai jaunuolio užimtą vietą atspėjo būsimo Seimo nario močiutė, A. Valinsko vyresniojo mama.

„Bijau, kad didžioji dalis žmonių nusiviltų išrinkę būtent šitą A. Valinską, nes šitas jau buvo ir, deja, buvo sunkiu metu, atidirbo iki galo. Jis iki šiol dažnai keikiamas ir vadinamas Kubiliaus bendražygiu, kuo aš, beje, labai didžiuojuosi“, – sakė A. Valinskas.

Garsus laidų vedėjas mano, kad žinoma pavardė rinkimuose netrukdo, bet nėra lemiamas veiksnys.

„Jeigu esi visiškas „molis“, jokia pavardė nepadės. Mano sūnus Arūnas labai aktyviai reiškėsi socialiniuose tinkluose, ko aš labai nemėgstu. Jis ten skleidžia savo idėjas, viešina savo pasaulėžiūrą. (…) Džiaugiuosi, kad mano sūnus dalyvavo visuose įmanomuose debatuose, ir didžiojoje dalyje jie buvo dviese iš aštuonių kandidatų. Kitiems buvo nusispjauti“, – kalbėjo A. Valinskas.

Pasak jo, kalbant apie pavardes, dar yra kitas atvejis, kai pavardė tampa tam tikru veiksniu, turinčiu įtakos visai partija. Jis minėjo Darbo partijos pavyzdį.

„Kai nebuvo etiketės Viktoras Uspaskichas, tai buvo nulis. Grįžo etiketė, ir viskas: „Mes atsakome už savo žodžius“. (...) Žmogus dirbo savo pavardei, dabar pavardė dirba jam. Geriausias to pavyzdys yra V. Uspaskichas“, – sakė A. Valinskas.