„Galutinai skaičių dar pasakyti negaliu, bet nudžiuginti irgi negaliu. Atvejų skaičius viršys vakarykštį gerokai. Neigiama yra tai, kad atvejai yra išplitę ne tik keliuose regionuose, bet – visoje Lietuvoje. Praėjusią savaitę fiksavome, kad atvejų, bent po vieną arba du, buvo registruota net 50 savivaldybių, Tendencija nėra gera. Virusas plinta Lietuvoje“, - sakė R. Lingienė laidoje „Delfi Rytas“.

Delfi primena, kad antradienį paskelbta, kad pirmadienį koronavirusas nustatytas 118 asmenų.

Pasak NVSC atstovės, diskutuojant apie priemones, kurių reikėtų imtis, valdant situaciją, yra svarbus ne tiek pats atvejų skaičius – kiek tai, kur tie atvejai užfiksuojami.

„Jeigu jie plinta žinomuose protrūkiuose, yra susiję su protrūkiais, tai epidemiologai juos identifikuoja ir lengviau valdo. Kaip parodė ir buvęs „Vilnikos“ atvejis Nemenčinėje, tai yra lengva valdyti, tu žinai sąsajas.

Bet pagrindinė valdymo priemonė yra identifikuoti atvejus, nustatyti sąlytį turėjusius asmenis, ir juos izoliuoti. Jeigu tai pavyksta padaryti, tai atvejų skaičius nėra taip svarbu. Jeigu nebenustatome infekcijos plitimo grandinės, jos nebenutraukiame, tuomet yra plitimas visuomenėje, ir tai yra blogai“, - kalbėjo R. Lingienė.

Pasak specialistės, taip pat svarbu stebėti, kas (kokio amžiaus ir socialinės grupės žmonės) serga COVID-19. Jos teigimu, šiuo metu jau stebimos tendencijos, kad didėja ir vyresnių asmenų sergamumas.

„Jų liga dažniausiai reikalauja kitokio gydymo – dažniausiai reikalauja stacionarizuoti (gydyti ligoninėje - „Delfi“) tokius asmenis, reikalinga intensyvesnė priežiūra, pagalba, gydymas. Tai yra tam tikras apkrovimas sveikatos priežiūros sistemai“, - sakė R. Lingienė.

Kalbėdama apie socialines grupes, NVSC atstovė pažymėjo, kad yra labai svarbu, kad nesirgtų ir savo darbą galėtų toliau dirbti medikai, policijos pareigūnai, ugniagesiai, ir kiti, nuo kurių priklauso viešoji tvarka ir mūsų saugumas.

„Taip pat labai svarbus rodiklis yra lovų užimtumas stacionare. Yra tam tikras procentas Lietuvoje – su rezervinėmis lovomis yra apie 1000 lovų, bet 401 jų yra penkiose didžiosiose ligoninėse, tai skaičiuojame nuo jų, tai, vakar dienos duomenimis, užimtumas yra apie 35-37 procentus.

Esame nusibrėžę rodiklį, kad, kai 70 proc. užimta, jau įsijungia „stop“ signalas. Tai reiškia, kad reikės pertvarkyti procesus sveikatos priežiūros įstaigose. Paprastiems žmonėms tai reiškia, kad gali sumažėti paslaugų prieinamumas ir planinės sveikatos priežiūros paslaugos“, - sakė R. Lingienė.

Priemones taiko tikslingai atskiroms vietovėms

Epidemiologė aiškino, kad šiuo metu planuojant priemones laikomasi kitokios startegijos nei pavasarį – orientuojamasi daugiau į tas vietoves, kur problemos kyla. Kiekvienu atveju į situaciją reaguojama skirtingai.

„Jau yra įvesta nemažai infekcijų plitimą ribojančių režimų. Yra ištisos klasės nuotoliniame mokyme - (…) tiesiog nebėra mokytojų arba yra per daug sąlytį turėjusių asmenų. Elektrėnų savivaldybėje paprašėme ištirti visus žmones, nes aiškiai matome, kad plitimas yra nuo ledo ritulio. Elektrėnai yra ledo ritulio miestas. Sąsajos daugeliu atveju – nuo ledo ritulio treniruočių.

Vilniaus miesto savivaldybei siūlysime (kitas priemones). Dabar matome, kad paskutinėmis dienomis grįžo barai, ir Vilniaus gatvėje yra du barai, kur paskutinėmis dienomis turime viename - šešis, o kitame - tris atvejus, o kiek dar yra besimptomių formų. Tirsime darbuotojus, bet riboti tokią veiklą šiuo metu reikia. Kaip reikia riboti ir įvairią podarbinę veiklą, tai yra visokias šokių pamokas, choro repeticijas, kontaktines sporto rūšis.

Tai nereiškia, kad visa tai reikia uždaryti, bet galbūt galime susikurti socialinius burbulus – galbūt kolegos šokame kartu. Galima ir namuose pašokti – pasikviesti kolegas, su kuriais jau dieną matomės, tai vakare pasimačius nepasidarys blogiau, bet neiti į tokias vietas“, - kalbėti R. Lingienė.

Dar kartą pabrėždama, kad problemos dėl barų grįžta į sostinę, R. Lingienė sakė, kad artimiausiu metu bus kalbama su asociuotomis struktūromis, ką galima su tuo daryti. Pasak jos, nebūtinai turi būti kalbama apie jų veiklos uždarymą.

„Galima kalbėti apie laiko sutrumpinimą, galima kalbėti apie registraciją. Vien draudimais nieko nepadarysi“, - sakė R. Lingienė.

NSVC atstovė ragino gyventojus skiepytis nuo gripo, taip pat laikytis jau galiojančių rekomendacijų: jeigu yra galimybė, dirbti nuotolinį darbą, organizuoti darbą pamainomis, žmonėms laikytis distancijos, atsakingai rinktis viešąjį transportą (nevažiuoti piko valandomis), nedaryti didelių susitikimų, dėvėti kaukes, laikytis rankų higienos.