Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Jokubauskas laidoje „Delfi diena“ sako, kad antradienį savivaldybėje buvo patvirtinti 73 koronaviruso atvejai. NVSC duomenimis, sergamumas rajone tris kartus viršija Lietuvos vidurkį.

Anot S. Jokubausko, nuo ketvirtadienio įvedamas nuotolinis mokymas vyresniems moksleiviams, atsiranda kitų ribojimų.

„Prie masinių renginių ribojimo prisideda nuotolinis ugdymas 5–12 klasėse iki spalio 30 dienos. Taip pat ribojami kultūros renginiai, jau buvo uždrausta lankytis globos namuose ir labai rimtai svarstome įsteigti mobilų patikros punktą“, – sako jis.

„Jei tėvams reikės būti [namuose] su vaikais, prašysime visų, kad sudarytų galimybes. Kito pasirinkimo mes nelabai turim“, – patikslina savivaldybės administracijos direktorius.

Jo teigimu, visos priemonės bus taikomos iki lapkričio 1 dienos, tačiau gali būti, kad ir anksčiau bus imtasi dar griežtesnių priemonių ar net karantino, jei situacija negerės. Taip pat gali būti ribojamas gyventojų judėjimas.

„Galbūt imsimės ir šių priemonių. <…> Negalima pasakyti, kad gatvės tuščios ir nėra žmonių, tikrai to nesijaučia. Truputį ir neramina, kad gyventojai lyg atsipalaidavo ir to judėjimo yra labai daug. Dabar griežiname ribojimus, manome, kad situacija turėtų keistis“, – sako S. Jokubauskas.

Plungės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Mantas Česnauskas
sako, kad ribojimai griežtinami kiek įmanoma anksčiau, kad būtų išvengta lokalaus karantino.

„Jau turim pavyzdžių – Raseiniai, Radviliškis – tai mes nenorėtume tokio scenarijaus“, – laidoje „Delfi diena“ kalba jis.

Pasak jo, nuotolinis mokymas Plungėje taikomas tik vienoje mokykloje, kuri yra vienas iš koronaviruso židinių, o kitos mokyklos turi galimybę pačios taikyti nuotolinį mokymą atskiroms klasėms. Be to, dviem savaitėms apriboti sporto ir kultūriniai renginiai, lankymas ligoninėje ir kitose socialinėse įstaigose.

M. Česnausko teigimu, nors oficialiai savivaldybėje antradienį buvo patvirtinti 26 atvejai, jau aišku, kad jų bus ir daugiau: „Oficialiai patvirtintų turime 26, bet žinome, kad bus daugiau, nes atsakymus kartias gauname šiek tiek anksčiau nei juos suveda NVSC į sistemą. Nedaug, vienas–du kol kas, bet rizika, kad plis, yra, nes daug kontaktų nustatoma ir daug žmonių laukia tyrimų.“

Anot jo, dėl karantino įvedimo savivaldybė konsultuojasi su NVSC, kuris patvirtino, kad šiuo metu jo dar tikrai nereikia.

„Mūsų miestas iš principo nėra labai judrus. Gal kažkiek stebime susirūpinimą socialiniuose tinkluose, žmonės net skambina, klausia, pranešinėja apie atvejus, aktyviai registruojasi į patikros punktus. Kad būtų sumažėjimas judėjimo ar baimė, tai tikrai ne“, – tikina Plungės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas.