Į Seimą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijos sąraše išrinktas Arūnas Valinskas yra bendravardžio jo tėčio, žymaus laidų vėdėjo sūnus. Seimo koridoriai jam nėra visiška naujiena. Iki tol jis yra dirbęs Seimo nario Mykolo Majausko patarėju.

Jis yra baigęs Tarptautinių santykių ir japonų kalbos bakalauro studijas Jungtinės Karalystės Lidso universitete, atlikęs tarnybą Lietuvos kariuomenėje.

Tuomet dar tik būsimasis politikas 2014 metais yra įsitraukęs į viešą diskusiją mados ir moralės mūšyje, kuriame buvo net teismuose nagrinėjami Roberto Kalinkino kolekciją reklamuojantys plakatai. Vyras publikavo savo nuomonės straipsnį „Delfi“ rubrikoje „Nuomonių ringas“.

„Kiekvienas yra laisvas manyti, kad religija yra moralės motina – kaip ir galima tikėti begale kitų kad ir pačių fantastiškiausių dalykų, kol jie neigiamai neįtakoja mūsų elgesio visuomenės atžvilgiu, tačiau versti tokių ginčų apmąstymus teisiniais precedentais – prie nieko gero nevedanti praktika.

Lietuvos visuomenės tikrasis religingumas, jos narių tikėjimo tvirtumas ir moralės bei moralaus elgesio šaknys – pernelyg abstraktūs ir, švelniai tariant, metafiziniai dalykai, kad jais remiantis ir apie juos būtų galima leisti įstatymus ir priimti nuosprendžius“, - rašė A. Valinskas jaunesnysis. Plačiau su jo pažiūromis tuo klausimu galima susipažinti čia.

Į Seimą išrinktas vyras feisbuke pripažino sulaukęs žurnalistų klausimų, ar pateko į Seimą dėl pavardės.

„Jei esat žiūrėję Valinsko (Mk I) prodiusuojamą „Kas ir kodėl“, tai gal yra pasisekę girdėti dalyvius atsakant į klausimą „kaip čia papuolėt,“ ir kartais dalyviai ima ir paatvirauja: „žmona/draugė/brolis/sesė/etc. užrašė.“ Maždaug, nenoriu čia būti, bet nu ką padarysi, vėlu.

Tai va, realiai su šiais rinkimais buvo panašiai: užsirašė ir sudalyvavo tėvukas, o tada jau po visko paskambino pasakyt, ką padaręs. Kaip iš „Šarūno“ viešbučio virtualią bombą visas tarnybas kvietusiam išnešti žmogui, tokie bajeriukai – po penkis per dieną.

Pavardė net ne tai, kad padėjo, bet Seimo vietą išvis užsitikrino tas žmogus, su kuriuo mane turėjo visi maišyti, ir dabar bus rokiruotė. Ir čia – nepaisant to, kad savo oficialiam VRK leidiny, Tauragėj kandidatavo net ne Arūnas, bet Artūras Valinskas, visų gerai žinomas Audriaus Tapkino kolega.

O jei nu bent šiek tiek rimčiau, tai pirmą kartą dėkoju tokiam dideliam kiekiui žmonių, įrašiusių tas trejas devynerias reitingo langely. Kaip ir rašiau prieš tai – dangaus kūnai su dėsniais jums atlygins. O pasimetusiems ir balsavusiems už kitą Valinską – perduosiu jūsų linkėjimus“, - ironizavo A. Valinskas jaunesnysis.

Taip pat su TS-LKD sąrašu išrinktas Vytautas Kernagis

Vytautas Kernagis jaunesnysis jau dirbo ir 2016-2020 m. Seime. Prie TS-LKD jis prisijungė 2015 metais. Tuo metu V. Kernagis buvo pristatomas kaip aktyvus visuomeninių iniciatyvų organizatorius, Lietuvos gretutinių teisių asociacijos AGATA Tarybos narys ir „Vytauto Kernagio fondo“ vadovas.

V. Kernagis jaunesnysis yra a.a. bendravardžio savo tėčio, žymaus dainininko sūnus.

Gavęs mandatą politikas dėkojo visiems, išreiškusiems tokį didelį pasitikėjimą juo. Tai didžiulė atsakomybė ir įsipareigojimas atstovauti Jus visus Seime.

„AČIŪ visiems 10584-iems reitingavusiems mano 33 numerį daugiamandatėje ir 5292-iems atidavusiems balsą už mane vienmandatėje Pašilaičių apygardoje. Džiaugiuosi, kad Lietuva pasirinko teisingai! Tikiu, kad teisingi pasirinkimai lydės mus ir antrajame rinkimų ture!“, - rašė V. Kernagis.

Sulaukė aktyvios mamos paramos

Įspūdingą šuolį rinkėjams reitinguojant TS-LKD sąrašą padarė ir į Seimą pateko buvęs Seimo nuolatinis atstovas Europos Sąjungoje (ES), Seimo opozicijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio tarptautinių santykių ir ES politikos patarėjas Matas Maldeikis.

„Prasidėjus rinkimams, vis bandžiau pajausti, koks bus šios kampanijos, kaip sakė Hėgelis, Zeitgeist. Niekaip negalėjau iki galo jo pajausti. Per daug fragmentacijos. Nors ji visą laiką buvo po nosimi. Žmonės yra protingi. Jie viską supranta. Jie daug protingesni nei rinkimų technologai, dalis žiniasklaidos ir apžvalgininkų juos laiko. Ačiū Jums už Jūsų balsus. Neapvilsiu. Ačiū Biržam, Kupiškiui, rajonams, bendruomenėms. Judam toliau“, - feisbuke rašė M. Maldeikis.

Seime jis žada ypač domėtis užsienio politikos, įstatymų viršenybės, neįgaliųjų ir artimųjų ir su IT sektoriaus laisve susijusiais klausimais.

Į Seimą žengiantį jauną politiką aktyviai palaiko jo mama, europarlamentarė Aušra Maldeikienė. Ji tikisi, kad sūnui dar pavyks ir antrajame ture varžantis su konkurentu vienmandatėje Sėlos vakarinėje rinkimų apygardoje (Biržų Kupiškio rajonai).

„Taigi, Sėlos vakarinėje apygardoje susiduria dvi ideologinės pozicijos - vakarietiška, kurią atstovauja Matas ir korumpuota (pirktuose tekstuose V. Valkiūnas atvirai dėsto, jog nesilaikys Konstitucijos ir Seime atstovaus miestų reikalus, nutylėdamas, kas jam trukdo tai daryti dabar, kai jis yra miesto tarybos narys), prorusiška politika“, - feisbuke rašė A. Maldeikienė kviečianti savo sūnų paremti ir balsais, ir informacijos padalinimais, ir sklaida, ir simboline auka.

Žymi žurnalistė ir politikė - ne giminės

Antrą kadenciją Seime dirbs ir žymios žurnalistės Ritos Miliūtės bendrapavardė valstietė žalioji Rūta Miliūtė. Šios dvi bendrapavardės moterys nėra giminės.

„Esu kaunietė, užaugusi mokytojos ir dėstytojo šeimoje. Politika aktyviai domėjausi dar mokykloje, todėl pasirinkau studijuoti politikos mokslus Vilniaus universitete. Šiuo metu tęsiu viešosios politikos magistrantūros studijas ir tikrai džiaugiuosi turėdama realią galimybę prisidėti prie politikos formavimo. Nesu aš naujokė ir visuomeniniame gyvenime.

Esu atlikusi praktiką LRT televizijos naujienų tarnyboje, stažavausi Briuselyje, dirbau „Kauno dienoje“. Manau, kad Seime turėtų dirbti kuo daugiau jaunų ekspertų, sugebančių greitai reaguoti į pokyčius ir rasti geriausius sprendimus. Labai stengsiuosi pateisinti balsavusiųjų lūkesčius“, - interviu LRT radijui yra sakiusi R. Miliūtė.

Seime R. Miliūtė yra dirbusi Ekonomikos ir Europos reikalų komitetuose.

Žymiam merui – negiminė

Į Seimą Kaune, Savanorių apygardoje, pretenduoja patekti ir miesto mero Visvaldo Matijošaičio bendrapavardis Marius. „Delfi“ žiniomis, jis nėra giminė miesto merui.

M. Matijošaitis VDU sėmėsi edukologijos, istorijos, teisės ir prancūzų kalbos žinių. Po mokyklos baigimo, 2016 m. Aberdyno universitete įgijo tarptautinių santykių ir politikos mokslų bakalauro kvalifikacinį laipsnį. Jis daug dirbo nevyriausybiniame sektoriuje, taip pat barmenu, vertėju, vadybininku.

„Politologai teigia, kad pavardė prisidėjo prie mano pateikimo į antrą turą. Visgi, mano kelias į aktyvią politiką buvo nuoseklus, esu trečios kartos kaunietis, tad nemaža dalis apygardos gyventojų mane pažįsta“, – sako M. Matijošaitis.

Jauno vyro pomėgiai: kelionės, muzika, dailė, video žaidimai, teatras. Domisi istorija, užsienio politika, psichologine literatūra ir kultūriniu gyvenimu.