Anot jo, Lietuva tokį modelį, vietoje dabar taikomo nacionalinio, įsivestų iškart, kai tik dėl jo būtų sutarta.

„Europa (...) kol kas nesusitaria nei dėl rodiklių, kokie jie turi būti, nes jie yra labai skirtingi – nuo kelių šimtų atvejų šimtui tūkstančių gyventojų iki keliasdešimties. Tai, turbūt, suprantate, kad nėra taip paprasta. Ir kiekviena valstybė, ypatingai kuri yra blogesnėje situacijoje, matyt, spaudžia, kad ta žemėlapio spalva žaliai nusidažytų nuo didesnio atvejų skaičiaus“, – spaudos konferencijoje antradienį teigė A. Veryga.

„Kai tik Europa sutars – aš tikiuosi, kad, vis tiktai, tai čia bus ne tiek politinis, kiek, aš tikiuosi, ekspertinis epidemiologinis sutarimas, grįstas jau tam tikru žinojimu apie virusą. Ir tada, manau, kad tikrai Lietuva nieko nedelsdama tokį modelį prisitaikys ir sau“, – pridūrė jis.

ES Bendrųjų reikalų taryba antradienį priėmė rekomendaciją suderinti požiūrį į laisvo judėjimo apribojimus, reaguojant į COVID-19 pandemiją. Nes per pandemiją daugelis šalių nekoordinuotai įsivedė atskiras taisykles.

27 valstybių narių ministrai per susitikimą Liuksemburge susitarė kas savaitę skelbti pagal regionus suskirstytą ES valstybių narių žemėlapį, paremtą trimis esminiais kriterijais – praneštų naujų atvejų per dvi pastarąsias savaites skaičių 100 tūkst. gyventojų, atliktų testų ir teigiamų testų rodiklį.

Numatyta žemėlapį pagal pavojaus lygį suskirstyti į keturias spalvas: raudoną, oranžinę ar pilką, iš kurios atvykstantiems gali būti privaloma laikytis karantino arba pasitikrinti dėl COVID-19, ir žalią, iš kurios vykstant nebūtų taikomi jokie ribojimai. Taip būtų nustatyta, kad ES šalys negalėtų drausti atvykti kitų valstybių narių piliečiams, kaip tai šiuo metu daro Vengrija, įleidžianti tik čekus, lenkus ir slovakus.

ES taryba skelbia, kad žaliai zonai priklausytų valstybės, kur dviejų savaičių sergamumas 100 tūkst. gyventojų neviršija 25, o teigiamų testų – ne daugiau nei 4 procentai. Oranžine spalva būtų žymimos valstybės su su 25-150 atvejų, įvertinus teigiamų testų rodiklį, raudona – 50-150, jei teigiamų testų daugiau nei 4 proc. arba jei rodiklis viršija 150 atvejų.

Pilkomis taptų valstybės, kur nėra pakankamai informacijos arba jei per dvi savaites atlikta mažiau nei 300 testų.

Taip pat planuojama taikyti išimtis „būtinus“ darbus atliekantiems žmonėms ir įvesti standartinę Europos keleivio buvimo vietos anketą.

Vis dėlto šios taisyklės bus rekomendacinio pobūdžio.

Europa, kur, naujienų agentūros AFP duomenimis, nustatyta per 6,5 mln. užsikrėtimo COVID-19 ir 240 tūkst. mirties atvejų, šiuo metu grumiasi su antra pandemijos banga. Lietuvoje dviejų savaičių sergamumas siekia 62.2 atvejo 100 tūkst. gyventojų ir pagal šį rodiklį šalis yra geriausiųjų dešimtuke.

Lietuva koronaviruso paveiktomis šalimis, iš kurių atvykstant reikia izoliuotis, laiko tas, kuriose sergamumo koronavirusu rodiklis yra daugiau kaip 10 proc. didesnis nei Lietuvoje, trečiosioms šalims taikomi ir papildomi kriterijai.