Taip pat jis kalbėjo apie valdančiųjų silpnybes ir iššūkius dirbant opozicijoje.

„Tai dėl šios priežasties Tėvynės sąjunga ir liberalai esame skirtingi nuo valstiečių – turime pakankamai aiškias savo tradicijas, pakankamai aiškias savo idėjas. Ir bet kuriuo atveju, rinkdamiesi, kas gali būti Vyriausybės nariais, mes jau žinome, kokias idėjas norime įgyvendinti,“ - sakė jis.

Kol kas tik santūrus optimizmas

A. Kubilius TS–LKD pasirodymą pirmame Seimo rinkimų ture vertino su „santūriu optimizmu“.

„Pozityviai, bet su santūriu optimizmu. Jis iš patirties, kad antras turas kartais būna svarbesnis nei pirmas. Pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatai siunčia neblogą žinią mums – centro dešinei. Bet laukia nelengvas antras turas ir tam visi ruošiasi“, – kalbėjo politikas.

Aiškindamas santūrumo priežastis, A. Kubilius užsiminė apie žadamą stiprią konkurenciją.

„Tas santūrumas yra natūralus, ne dirbtinis. Mes matome galimybes, kad gali gimti centro dešinės koalicija, bet gali būti ir stipri konkurencija kitokios pakraipos, tą jau paskelbė ir valstiečių lyderiai. Todėl dėlioti ar skelbti pergales, ar dalintis postus yra neracionalu ir neišmintinga“, – teigė A. Kubilius.

Kaip buvęs premjeras A. Kubilius sakė tikintis kandidatės į premjeres, I. Šimonytės sugebėjimais suformuoti ministrų kabinetą.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

„Priklauso viskas nuo to, kaip atrodys antras turas, kiek potenciali valdančioji koalicija turės balsų, kiek bus partnerių joje. Tai čia labai sunku ką nors iš anksto dėlioti. Antras dalykas, manau, kad I. Šimonytė tikrai turi ir politinės, ir administracinės, ir, svarbiausia, žmogiškos labai daug patirties. Ji yra pasirengusi sudėlioti gerai veikiančią ir efektyvią Vyriausybę“, – aiškino jis.

Ir dar pridūrė, kad jei klausimų kandidatei į premjeras kiltų, patartų.

„Žinote, aš visada, ir ji pati tai kartoja, kad tarimasis ir pasitarimas yra labai svarbus politikos dalykas. Bet aš tikrai labai aukštai vertinu jos pačios ir patirtį, ir gebėjimą labai giliai matyti reiškinius, juos analizuoti ir daryti racionalius sprendimus. Visada tų diskusijų būna. (…) Aš visada esu pasiruošęs pasakyti savo nuomonę, jei apie tai kils diskusijos“ , – Delfi sakė buvęs TS–LKD lyderis A. Kubilius.

„Profesionalų Vyriausybės modelis menkai gyvybingas“

Ilgametis Seimo narys, dabar Europos Parlamente (EP) dirbantis A. Kubilius teigė, kad dabartinė profesionalų Vyriausybė įrodė, kad yra mažai veiksni. Tad jei reikėtų, ministrų kabinetas būtų formuojamas iš partijos narių.

„Aš sutinku su Ingrida, kai ji sako, jog profesionalų modelis ypač šios kadencijos laikotarpiu pasirodė kaip labai menkai gyvybingas. Nes jei parlamentinė dauguma nepriima ministro ir jo idėjų, jų neremia. Tai labai daug energijos nueina į tuščias apsukas“, – priežastį įvardijo jis.

Ingrida Šimonytė, Gabrielius Landsbergis

Kritikos A. Kubilius turėjo ir šiai valdančiajai daugumai ir jos Vyriausybei.

„Valstiečiai kaip partija, man atrodo, jie nebuvo susiformavę, nežinau ar dabar juos galima partija vadinti. Labiau to momento susibūrimas, sutelktas Ramūno Karbauskio, bet nelabai vienijamas aiškesnių idėjų. Todėl daug kur ir dėl to kildavo problemų“, – aiškino politikas.

„Tai dėl šios priežasties Tėvynės sąjunga ir liberalai esame skirtingi nuo valstiečių – turime pakankamai aiškias savo tradicijas, pakankamai aiškias savo idėjas. Ir bet kuriuo atveju, rinkdamiesi, kas gali būti Vyriausybės nariais, mes jau žinome, kokias idėjas norime įgyvendinti“, – kalbėjo A. Kubilius.

Dar vieną kadenciją opozicijoje išgyventų

Iš karto po pirmojo Seimo rinkimų turo rezultatų viešoji erdvė sujudo prognozuoti, ką tai reiškia ir braižyti galimos valdančiosios koalicijos rėmus. A. Kubilius sakė, jog tai daryti kur kas per anksti.

„O šiaip dabar labai sunku prognozuoti, gali įvairiai susiklostyti rezultatai – kaip žmonės apsispręs balsuoti tikrai nesiimu spėlioti. Pirmas rinkimų turas parodė, jog žmonės turi vilties, jog gali būti politikoje ir kitaip, nei buvo per pastaruosius ketverius metus.

Ar ta viltis žmonių bus pakankamai stipri ir per antrą turą ir tai lems jo rezultatus, galime tik spėlioti. Tikiuosi, kad taip ir bus, bet visiškai akivaizdu, kad valstiečiai, kairioji pusė taip pat labai stipriai telksis ir bandys išsaugoti savo valdžią, kokią matėme paskutinius ketverius metus“, – Delfi kalbėjo politikas.

A. Kubilius teigė, kad didžiausias šių rinkimų klaustukas – ar nebūdami valdžioje galėtų sugebėti išlikti jos suburta ir išlaikyta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

„Didžiausias klaustukas šių rinkimų rezultatų, ar valstiečiai, nebūdami valdžioje, sugebės išlikti kaip partija. Nes jų reiškinys yra paremtas būtent tuo, valdžia juos išlaikė ir vienijo. Ir jei joje partija nebebus, tai klausimas, ar jie liks kažkiek vieningi kaip partija“, – kalbėjo jis.

Ir teigė, kad jei politinės kortos susidėliotų ne TS–LKD naudai ir vėl liktų opozicijoje, partija tai išgyventų.

„Mes per 30 metų valdžioje nuo 1990 metų kaip partija valdžioje buvom 8 metus, su centro dešine – 10 metų. 20 metų esame išgyvenę ir nebūdami valdžioje. Aš nesakau, kad tai yra labai gerai. Bet centro dešinės idėjų svarba Lietuvai, labiau pagrįstos politikos, susišnekėjimo ir pozityvumo, ieškant kažko „už“, o ne „prieš“. Tas poreikis tikrai yra didelis, bet kaip susiklostys rezultatai, pamatysime“, – Delfi teigė A. Kubilius.

Primename, kad po pirmojo Seimo rinkimų turo TS–LKD Seime jau yra užsitikinę 23 mandatus, LVŽS – 16, Darbo partija – 9, Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) – 8 mandatus, Laisvės partija taip pat 8, o Liberalų sąjūdis – 6 vietas naujame parlamente.

Antrasis rinkimų turas vyks spalio 25 dieną.