„Aistros dar verda. Jos nenurimę, dar antras turas laukia“, - sakė Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos sąrašo lyderis, premjeras Saulius Skvernelis.

Jis dar turi vilties, kad Lietuvoje gali būti galiausiai formuojama ir centro kairės koalicija.

„Antras turas gali koreguoti ženkliai ir esmingai rezultatus, ir visko gali būti“, - sakė S. Skvernelis.

LVŽS sąrašo lyderis sakė, kad vyksta preliminarūs pokalbiai su kitomis partijomis.

„Su visais vyksta. (…) Ir aš, ir pirmininkas kalbasi“, - sakė S. Skvernelis.

Skaičiuoja, kad rezultatas gali pakrypti ir jiems palankia linkme

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis sakė, kad dabar svarbiausia užduotis jiems yra sutelkti paramą centro kairės kandidatams.

„Kalbasi visose apygardose mūsų kandidatai. Akivaizdu, kad dabar svarbiausia susitelkti į paramą centro kairių partijų kandidatams, tai yra į „valstiečių“ paramą kitoms centro kairės partijoms, jų kandidatams, ir kitų – mūsų atžvilgiu“, - sakė R. Karbauskis.

Jo vertinimu, jų pagrindinis konkurentas rinkimuose savo lubas jau pasiekė.

„Jeigu žmonės ateis į rinkimus, aktyviai dalyvaus antrajame rinkimų ture, tai rinkimų rezultatą nulems jų apsisprendimas. Jeigu tai bus sprendimas, kuris bus palankus centro kairės partijoms, tokiu atveju, rinkimų rezultatas dar toli gražu nėra aiškus“, - sakė R. Karbauskis.

LVŽS lyderis aiškino, kad dėl galimo koalicijos formavimo šiame etape nekalbama.

„Mes dėl galimo koalicijos formavimo nesikalbame su niekuo – nei S. Skvernelis nesikalba, nei aš. Mes kalbamės tik su kandidatais, kolegomis, kad reikėtų padėti vieni kitiems antrame rinkimų ture“, - sakė R. Karbauskis.

LVŽS lyderis skaičiavo, kiek mandatų dar jiems reikėtų laimėti, kad galėtų formuoti valdančiąją daugu,ą.

„Mes turime 33 antrus turus. Socialdemokratai – 12, Darbo partija – 2, Lietuvos socialdemokratų darbo partija – 4, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-krikščioniškų šeimų sąjunga – 1, dar yra keli, jeigu neklystu - trys, nepriklausomi kandidatai, patekę į antrus turus. Laukia sunki kova, bet rinkimai pasibaigs tik antrame rinkimų ture, ir tada paaiškės, kuri pusė – centro kairė ar dešinė turi daugiau. (…)

Matematika yra tokia, kad (bendrai) reikia daugiau kaip 71 (mandato). Jeigu šnekėtume apie mūsų rezultatą, tai mes turime turėti plius tikriausiai kokius 24 (mandatus), kad galėtume tikėtis formuoti valdančiąją koaliciją. Tai yra iš tų kandidatų, kurie dabar dalyvauja, tik devyni galėtų pralaimėti. (…) Skaičiuoju „valstiečius“. Jeigu šnekėtume apie galimus partnerius, tai socialdemokratų situacijoje jie turi kandidatų vadinamosiose kaimiškosiose apygardose. Jie turi daug šansų tose savivaldybėse. Mes manome, kad socialdemokratai gali pridėti dar 7 mandatus, Darbo partija tikrai gali pridėti dar vieną, jeigu ne du, trys tikriausiai socialdemokratų darbo partijos turėtų pasiekti (pergalę), LLRA-KŠS – dar plius vienas“, - sakė R. Karbauskis.

Tokį scenarijų jis vadino realistiniu, tačiau pripažino, kad viskas priklausys tik nuo to, kiek žmonių ateis į rinkimus.

„Jeigu šnekėtume apie pirmą turą, tai tas rinkėjų skaičius, kuris atėjo, yra daugmaž patenkinamas, kad galėtume turėti optimistinį variantą, bet, jeigu sumažėtų – o jis gali sumažėti – tokiu atveju aišku viena, kad tada konservatoriai laimės viską“, - sakė R. Karbauskis.

Kaip jau skelbta, daugiamandatėje apygardoje iš viso 6 partijos perlipo 5 procentų balsų kartelę, rodo išankstiniai Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenys.

Tad pusė Seimo – 70 mandatų – kitoje kadencijoje atrodys taip: 23 konservatoriai, 16 valstiečių, 9 „darbiečiai“, 8 socialdemokratai, 8 Laisvės partijos nariai ir 6 nariai iš Liberalų sąjūdžio.