„Jei dabar nemažai apygardų, kur konservatoriai yra pirmi, o dar daugiau, kur jie apskritai turi savo kandidatą (tokių net 56), tai nereiškia, kad jie turės tuos mandatus. Net jei laimėtų pusę jų, jau būtų labai gerai, nes negalime prognozuoti, kaip pasiskirstys tų žmonių, kurie neturės savo kandidato, už kurį balsavo pirmajame ture, balsai“, – laidoje „Delfi diena“ kalba R. Urbonaitė.

Jos manymu, antrasis turas konservatoriams nėra parankus: „Kaune, išskyrus vieną apygardą, kovos yra konservatorių ir „valstiečių“. 2016 metais šitos kovos konservatoriams baigėsi labai skausmingai <…> Nuo to daug kas gali priklausyti – čia bus labai svarbių dvikovų“, – tikina politologė.

Politologas Lauras Bielinis taip pat sutinka, kad kovos Kaune bus „labai įnirtingos“, todėl, atkreipia dėmesį jis, dar anksti kalbėti apie koalicijas ir postus.

„Žiūrėkite, Šimonytė vengia apie tai kalbėti, nes puikiai supranta, kad visko gali būti, nes dar nežino, kokia koalicija formuosis“, – atkreipia dėmesį jis.

Nustebino Laisvės partija ir LSDP

Politologo teigimu, šiuose rinkimuose nustebino Laisvės partijos sėkmė ir itin kuklus socialdemokratų pasirodymas.

„Nors, atrodo, suvokiame, kad socialdemokratai pakankamai profesionalūs, gali daug ką padaryti, bet, deja, rinkimuose jie paprasčiausiai buvo nustumti į pakraštį – jie patys save ten nustūmė“, – sako L. Bielinis.

„Pagrindinė klaida, kad jie labai pasyviai elgiasi jau ilgą laiką. Mes juos paprasčiausiai praradome iš savo akiračio, juos užgožė greitesni, agresyvesni, komunikabilesni“, – priduria jis.

Aušrinė Armonaitė

Anot R. Urbonaitės, partija turėtų iš naujo įsivertinti ir savo lyderį: „Matyt, partijai reikės iš naujo įsivertinti lyderį. Gintautui Paluckui reikėtų partijos viduje pasitikrinti pasitikėjimą.“

Tuo tarpu Laisvės partijos sėkmę, kaip teigia L. Bielinis, lėmė ne tik aktyvi kampanija, bet ir teisingas pasirinkimas, kuriose apygardose kelti kandidatus.

„Tas darbas buvo išties įspūdingas. Jie demonstravo energiją, kai kitos politinės jėgos norėjo, kad juos pamatytų, bet nieko nedarė. Dar daugiau, kiti dabar kaltina, kad juos informaciškai izoliavo. Bet Laisvės partija buvo lygiai tokioje pačioje startinėje pozicijoje“, – kalba politologas.

„Jie labai aiškiai strategiškai suskaičiavo savo galimybes ir nėjo į tuos regionus, kuriuose matė, kad bus išeikvota daug energijos ir pasiektas nulinis rezultatas“, – aiškina L. Bielinis.

Pasak R. Urbonaitės, tai, kad premjeras Saulius Skvernelis Pilaitės-Karoliniškių vienmandatėje apygardoje smarkiai nusileido konservatorei Radvilei Morkūnaitei-Mikulėnienei, siunčia tam tikrą signalą valdantiesiems.

„Lyderiai, kurie dalyvauja rinkimuose, turi vieną silpną vietą. Jie negali būti aktyvūs kampanijos metu, nes turi vykdyti kitas funkcijas. Jeigu nėra rimtos partijos paramos, tokiems lyderiams sunku laimėti rinkimus iš pirmo karto. Bet tie lyderiai neišlenda iš TV ekranų ir čia klausimas, kas tose vienmandatėse veikia“, – svarsto ji.

„Tai reiškia, kad jie neturi ištikimų rinkėjų. Jei jie laimės, tai dėl to, kad pervilios kitų, nepatekusių į antrą turą, balsus, o tai irgi šioks toks signalas“, – laidoje „Delfi diena“ sako politologė.