Apie tai, kad Lietuva priversta mažinti diplomatų skaičių kaimyninėje Baltarusijoje „Delfi“ patvirtino užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

„Baltarusijos pusė neatsižvelgė į mūsų kompromisinius siūlymus ir toliau ultimatyviai reikalavo sumažinti Lietuvos diplomatų skaičių, o mums nesutikus, Baltarusijoje dirbusius diplomatus ketino paskelbti nepageidaujamais asmenimis, kas smarkiai apribotų diplomatų galimybes dirbti ateityje. Atsižvelgdami į ultimatyvius reikalavimus ir atšaukdami dar 6 diplomatus iš Minsko ir Gardino, siekiame sustabdyti šį diplomatinių kontaktų ribojimo procesą“, – sakė R. Jakilaitienė.

Toks Baltarusijos reikalavimas reiškia, kad persona non grata – nepageidaujamais asmenimis A. Lukašenkos režimas galėjo paskelbti bet kuriuos jiems neįtikusius lietuvius, pateikę Baltarusijos URM arba KGB suformuluotą pavardžių sąrašą.

O diplomatų galimybių dirbti ateityje apribojimas galėtų reikšti, kad nepageidaujamais asmenimis šie lietuviai būtų ir tose nedaugelyje šalių, kurios dar lieka draugiškos A. Lukašenkos režimui.

Pavyzdžiui, Rusijoje, kurioje neseniai paskelbta Sviatlanos Cichanouskajos paieška – Minsko ir Kremliaus režimai ypač glaudžiai „bendradarbiauja“ po rugpjūčio 9-osios rinkimų spektaklio, kai A. Lukašenkai valdžioje padėjo išsilaikyti būtent Rusija. Tačiau net ir savanorišką diplomatų atšaukimą Lietuva buvo priversta priimti ir tai vertina, kaip nedraugišką A. Lukašenkos režimo žingsnį.

„Kaip ir mūsų partneriai ES, esame įsitikinę, kad ypač šiuo metu, kai Baltarusijos rėžimas riboja bet kokius kontaktus su Vakarais, diplomatinis atstovavimas Baltarusijoje tampa dar svarbesnis.

Dar kartą pabrėžiame, kad visa atsakomybė už diplomatinių santykių tarp valstybių būklę tenka faktinei Baltarusijos vadovybei. Kartu su partneriais ES šiandien Užsienio reikalų taryboje priėmėme principinį sprendimą pradėti procesą dėl Baltarusijos sankcionuojamų asmenų sąrašo išplėtimo keliomis dešimtimis aukšto rango pareigūnų, įskaitant ir A. Lukašenką“, – pridūrė R. Jakilaitienė.

ES spaudimas ir Minsko atsakas

Ir išties, tokie sprendimai priimti po to, kai ES dar kartą apsvarstė sankcijų Baltarusijos režimui klausimus. Delfi jau skelbė, kad, remiantis naujienos agentūros AFP šaltiniais, Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai pirmadienį sutarė skelbti sankcijas Baltarusijos lyderiui A. Lukašenkai, taip didinant spaudimą dėl jo režimo tebesitęsiančio susidorojimo su protestuotojais.

Du šaltiniai nurodė, kad A. Lukašenkos pavardė bus įtraukta į sąrašą, kuriame jau yra 40 jo režimo pareigūnų. Jiems ES priskiria atsakomybę už rugpjūčio 9-osios prezidento rinkimų, sugrąžinusių jį į valdžią, rezultatų klastojimą ir nuo rinkimų šalį purtančių masinių protestų brutalų slopinimą.

Jų atžvilgiu paskelbtas kelionių draudimas, įšaldytas šių asmenų turtas. Baltijos šalys rugsėjo pabaigoje patvirtino savo sankcijų prieš Baltarusiją sąrašą, kuriame – 100 asmenų. Tuo metu pats A. Lukašenka jau leido suprasti, kad už bet kokius jo režimo nubaudimus kentės pirmiausiai Baltarusijos kaimynės – Lenkija ir Lietuva, kurias dabar esą reikia pamokyti, kokį pavojų kelia konfrontacija su Baltarusija.

Todėl Lietuvai ir Lenkijai iš pradžių nurodyta sumažinti savo diplomatinį personalą ir atšaukti savo pasiuntinius. Iš pradžių Lietuva ir Lenkija atšaukė savo ambasadorius „konsultacijoms“, tačiau to neužteko ir reikalavimai griežtėjo: praėjusią savaitę Lietuva patvirtino atšaukianti dar penkis savo diplomatus iš savo ambasados Baltarusijoje, ir išreiškė viltį, kad to jau pakaks.

„Mums svarbu, kad mūsų ambasados Minske ir konsulato Gardine darbas būtų kuo mažiau sutrikdytas. To reikia ne tik vykdant konsulines funkcijas, išduodant vizas Baltarusijos piliečiams, palaikant ryšį su diaspora, bet ir bendraujant su pilietine Baltarusijos visuomene.

Baltarusija pateikė kategoriškus reikalavimus drastiškai sumažinti akredituotų Lietuvos diplomatų skaičių – pareikalauta išsiųsti 11. Tam, kad sumažintume įtampą, kartu su Lenkija priėmėme sprendimą pakviesti mūsų ambasadorius konsultacijų į sostines ir taip išsaugoti galimybę toliau palaikyti diplomatinius santykius.

Įvertinę įvairias aplinkybes ir rizikas, nusprendėme atšaukti dar penkis Lietuvos diplomatus tikėdamiesi, kad šis žingsnis bus pakankamas tam, kad būtų išlaikytos dialogo galimybės. Kartu Baltarusijos Užsienio reikalų ministerijai pabrėžėme, kad bus taikomos atitinkamos atsakomosios priemonės, jei Baltarusija imsis tolesnės eskalacijos“, – tuomet kalbėjo R. Jakilaitienė.

Atstovė dar kartą pakartojo anksčiau ministro išsakytus žodžius, kad „nedraugiškas faktinės Baltarusijos valdžios žingsnis dėl diplomatinių kontaktų mažinimo tik dar labiau prisideda prie Minsko saviizoliacijos“.

Ašaukė ambasadorių konsultacijoms

Kaip skelbė BNS, Lietuva kviečia konsultacijų savo ambasadorių iš Minsko Andrių Puloką, nurodė Užsienio reikalų ministerija (URM).

„Mūsų tikslas maksimaliai išsaugoti diplomatinius kontaktus. Tokią žinią nusiuntėme ir Baltarusijos pusei, su kuria kol kas sutarėme, kad laikinas ambasadorių pakvietimas konsultacijoms pasitarnautų įtampos mažinimui ir padėtų išsaugoti diplomatinį atstovavimą ambasadorių lygiu. Kartu su lenkais jau priėmėme sprendimą kviesti ambasadorius iš Minsko konsultacijų“, – pranešime spaudai pirmadienį pareiškė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak ministro, dėl personalo nemažinimo bent kol kas sutarti nepavyko, bet, jei Baltarusija ir toliau reikalaus, bus imtasi adekvačių – „veidrodinių“ – priemonių. Visus savo veiksmus URM toliau koordinuojasi su Lenkija ir su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis narėmis.

Kaip pranešė URM, yra intensyviai konsultuojamasi dėl Minsko režimo reikalavimo, kad Lietuva ir Lenkija sumažintų savo darbuotojų ambasadose Baltarusijoje skaičių.

L. Linkevičius telefonu kalbėjo su ES vyriausiuoju įgaliotiniu Josepu Borrelliu, Lenkijos užsienio reikalų ministru Zbigniewu Rau bei Vokietijos užsienio reikalų ministru Heiko Maas. Solidarizuodamosis su Lietuva ir Lenkija savo ambasadorius Baltarusijoje atšaukė Slovakija, Estija, Latvija, kitos šalys. O portalo tut.by duomenimis, iš viso Minske savaitgalį iš ES tebuvo likę Italijos ir Austrijos ambasadoriai.