VRK vadovė tvirtina, jog kiekvienas gautas skundas bus vertinamas, tačiau tvirtino, jog kartais rinkėjų komisijų nariai nebuvo įleisti į namus ar saviizoliacijoje turintys būti rinkėjai buvo išėję iš namų ir paprašė komisijų narių atvykti kitu metu.

„Gautus paklausimus mes tikrai vertiname, žiūrime, aiškinamės, ir kiekvienas atvejis bus išaiškintas, negali būti, kad dėl vienų ar kitų priežasčių komisijos nariai pas rinkėją neatvyksta“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė L. Matjošaitytė.

„Jei pas rinkėją neatvyko dėl to, kad durys buvo uždarytos ir niekas neįsileido, mes atlikę analizę matome, kad tokių istorijų yra daugybė, jei yra neįsileidžiame, fiksuojame tai ir baigiame procedūrą. Jei nenueinama, kitas klausimas, kodėl nenueinama“, – sakė VRK vadovė.

Komisijos pirmininkė pažymėjo, kad apylinkių komisijų nariai į balsavimą namuose vyksta po du, taip pat juos gali lydėti stebėtojai.

„Vieni sako vieną istoriją, kiti kitą, rinkimų komisijų nariai sako, kad nuvyko, niekas neatidarė durų, saviizoliacijoje esantys asmenys sako, kad jie negali pažeisti režimo ir palikti gyvenamosios patalpos. Šioje vietoje, kad neliktų jokių neaiškumų, mes išspręsime klausimą, kad nuvykus prie tokio asmens durų, jei niekas neatidaro durų, ar būtų informuojami policijos pareigūnai, ar kitas sprendimas, kad fiksuotume, kad komisijos nariai tikrai buvo. Paprastai komisijos nariai du vyksta, vyksta ir stebėtojai, mes turime jų versijas, kad neranda (rinkėjų)“, – tvirtino VRK vadovė.

„Jei kyla klausimas, kur ta tiesa yra, mūsų tikslas labai aiškiai fiksuoti, kada laikoma, kad komisijų nariai apsilankė, niekas durų neatidarė, arba nerastas toks adresas, arba kitos priežastys, ir tada kilus klausimui sudėsime taškus ir niekam abejonių nekils“, – kalbėjo L. Matjošaitytė.

Pasak jos, iš viso VRK buvo gavusi per 1700 asmenų, esančių saviizoliacijoje, prašymus balsuoti. Kiek iš jų balsavo, ji teigė negalinti pasakyti, nes jie balsuoja namuose, o balsuojantys namuose nėra grupuojami pagal priežastis, leidžiančias tai daryti.

„Saviizoliacijoje esančių asmenų prašymų mes neišskiriame, tai yra asmenys, turintys teisę balsuoti namuose, ir jie įtraukti į visų balsuojančių asmenų sąrašus. Iš viso namuose pirmojo turo metu balsavo per 96 tūkst. žmonių, 2016 metais metais jų buvo 76 tūkst. VRK neišskiria, kad namuose balsuojantys asmenys yra dėl to, kad neįgalieji, vyresni nei 70 metų ar panašiai“, – teigė VRK pirmininkė.

Vyriausioji rinkimų komisija bei visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ pasibaigus balsavimui namuose sulaukė skundų, kad kai kurie saviizoliacijoje esantys rinkėjai nesulaukė rinkimų komisijų narių, nors buvo užsiregistravę balsuoti namuose.

Organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė teigė, kad iš viso iš rinkėjų gauta bent 120 pranešimų apie tai, kad negalėjo balsuoti būdami saviizoliacijoje.

Organizacijos vadovė sako, kad tokių situacijų būtų galima išvengti, jei rinkimų komisijos skelbtų grafikus, kada planuoja aplankyti balsuojančius namuose. Per spaudos konferenciją pirmadienį ji pažymėjo, kad dalis apylinkių komisijų skelbia internete balsavimo namuose grafikus, tačiau ne visos.