Komentuodama rinkimų rezultatus BNS D. Grybauskaitė sakė, kad žmonės balsavo už ateitį. Pirmadienio popietę ji savo išsakytus žodžius paaiškino.

„Tam yra daug priežasčių. Pirmiausia matome, kad dvi partijos ne tik dėl savo ideologinio turinio, bet ir politinių kartų prasme nepateko į naują Seimą. Už tai, kad balsavome už tuos jaunus žmones, kurie nori matyti Lietuvą kitokią – veržlią, skaidrią, kuriančią, o ne draudžiančią, neigiančią, kuriančią chaosą, ieškančią priešų. Todėl ir įvardijau, kad žmonės balsavo už ateitį“, – sakė D. Grybauskaitė.

Politikė stebėjosi, kad žmonės vėl patikėjo oligarchinėmis partijomis.

„Turime tą precendentą, kuris vyksta jau kelis metus, ne tik su šia partija. Bet šiuo metu matome, kad kitoje pusėje dvi partijos, kurios yra vadovaujamos oligarchų, kurios save vadina neva centro kaire. Tai labai neįtikinama, ir stebėtina, kad žmonės mano, jog oligarchinės partijos gali atstovauti jų interesus“, – aiškino kadenciją baigusi šalies vadovė.

D. Grybauskaitę labiausiai nudžiugino ir kartu kėlė baimę tai, kad į valdžią ateina moterys.

„Matyt sunkmetis ateina, kai moterys ateina į valdžią, jų daug, gali laukti sunkmetis. Nes dažniausiai moterys išdrįsta prisiimti tą atsakomybę tada, kai to labiausiai reikia“, – aiškino ji.

„Po pandemijos laikotarpis gali tai ir reikšit, kai moterims teks prisiimti atsakomybę už valstybę“, – prognozėmis dalijo ji.

D. Grybauskaitė „Laisvės TV“ laidoje pirmadienį sakė norinti tikėti, kad žmonės ir antru Seimo rinkimų turu įtvirtins ateitį, o ne norą kurti chaosą.

„Norėčiau palinkėti žmonėms to, ką jie apdarė pirmame ture, kad ateitų daugiau, nei kad buvo atėję. Gal kas daug bijojo, ar buvo prastai organizuoti saviizoliacijoje esančių žmonių balsavimas. Kad patikėtų, jog nuo jų priklauso, kokia bus ateities Lietuva. Ir Lietuva ir jos politika suksis į ateitį ar ir toliau kapanosimės praeityje – kursime chaosą, ieškosime priešų praeityje“, – kalbėjo ji. Ir dar kartą pakartojo, kad viskas priklauso nuo rinkėjų.

D. Grybauskaitė sakė, kad ir ją nustebino netikėtai aukštas Laisvės partijos rezultatas.

„Bet turbūt tas pūlinys draudimų, karingo neraštingumo ir kovojant su pandemija, chaosu ligoninėse, pirkimais nekompetentingais, tai sukėlė tokį atmetimą, kad jie investavo į naujus, jaunus veidus ir laisvę“, – apie Laisvės partijos rezultatus kalbėjo D. Grybauskaitė.

„Mes turbūt ir patys negalėjome pagalvoti, kiek to buvo susikaupę. Ir tai išsiveržė Laisvės partijos pasiekimais“, – teigė ji.

Ji taip pat apgailestavo dėl Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) pasirodymo. Ji teigė, kad ši politinė jėga „aptingo“. Kadenciją baigusios šalies vadovės teigimu, šaliai svarbu turėti stiprias atsvaras abiejose politinių polių pusėse.

Pasak prezidentės, pati rinkimų kampanija taip pat atrodo „pavargusi“.

„Atrodo kiek pavargusi. Ypač tradicinės partijos, ypač socialdemokratai. Labai gaila, nes mes turime turėti kokybišką pusiausvyrą tarp dešiniųjų ir kairiųjų partijų“, – pirmadienį Laisvės TV sakė D. Grybauskaitė.

Jos teigimu, socialdemokratai neparodė savo stiprybių.

„Socialdemokratai pademonstravo visišką aptingimą, nenorą kovoti, pasyvų laukimą ir rinkėjai atitinkamai įvertino – kas kovojo, kad norėjo būti politikoje, tas ir gavo daugiau“, – teigė D. Grybauskaitė.

Grybauskaitė: būsima Vyriausybė turės atsakingai prisiimti atsakomybės naštą

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad būsima Vyriausybė turės atsakingai prisiimti atsakomybės naštą spręsdama problemas dėl valstybės skolos, bankrotų ir panašių klausimų.

„Ekonominė situacija, skolos, bankrotai popandeminėje erdvėje, (kurių – ELTA) pas mus atsiras daugiau ir daugiau ir pliūptelės jau kitais metais, valstybės skola, kuri yra rekordiškai padidėjusi per 30 metų būtent šių valdančiųjų laikotarpyje, – visos problemos užgrius ateinančią Vyriausybę, ir ji turės labai atsakingai prisiimti atsakomybės naštą“, – Laisvės TV sakė D. Grybauskaitė.

Kadenciją baigusi prezidentė akcentavo kompetencijos ir skaidrumo būtinybę pasinaudojant iš Europos Sąjungos ateinančiais finansiniais srautais.

„(...) Turime didžiulius finansinius srautus iš Europos Sąjungos, kurie gali mums padėti susitvarkyti su popandemine ekonomine situacija. Čia reikia kompetencijos ir skaidrumo, ko nebuvo iki šiol, – nei kompetencijos, jeigu prisimename pirkimus, gerokai brangesnius įvairių medicininių priemonių, nei skaidrumo. To būtinai reikia, kad valstybė viskuo, kas ateina, galėtų pasinaudoti mūsų valstybės labui, mūsų žmonių interesams“, – sakė D. Grybauskaitė.

Ji taip pat teigė, kad nereikėtų nuogąstauti, jog galima centro dešinės koalicija keltų mokesčius.
„Dėl centro dešinės turbūt reikėtų mažiausiai nuogąstauti dėl mokesčių kėlimo. Manau, kad mokesčių kėlimas dažniau yra mintyse centro kairės koalicijoje“, – sakė D. Grybauskaitė.

Išankstiniais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, geriausiai pirmajame ture pasirodė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – už juos balsavo 24,82 proc. rinkėjų. Antroje vietoje – LVŽS su 17,50 proc. balsų, trečia – Darbo partija, už kurią balsavo 9,46 proc. rinkėjų. Ketvirti – labai nedaug nuo „darbiečių“ atsilikę socialdemokratai su 9,26 proc. rinkėjų palaikymu.
5 proc. slenkstį peržengė ir į Seimą taip pat patenka Laisvės partija (9,02 proc.) ir Liberalų sąjūdis (6,79 proc.).