Kita vertus, ji apgailestavo, kad rinkėjai šiemet buvo dar labiau pasyvūs nei prieš ketverius metus.

„Kalbant apie rezultatus, juos vertinčiau kaip žmonių norą ir balsavimą už Lietuvos ateitį, o ne praeitį, už laisvę, o ne draudimus ir ribojimus“, – pirmadienį BNS sakė D. Grybauskaitė.

Ji teigė, kad rinkėjų aktyvumas nepradžiugino.

„Nepradžiugino, kad dalyvavimo lygis buvo kiek menkesnis, nors, aišku, galima rasti ir labai objektyvių priežasčių – tai pandemijos įtaka, bet tai, kad jaunimas ir toliau lieka santykinai pasyvesnis, tai toliau tikrai kelia nerimą“, – tvirtino kadenciją baigusi prezidentė.

Anot jos, sprendimas įkurti Pasaulio lietuvių vienmandatę apygardą pasiteisino.

D. Grybauskaitės teigimu, tai rodo didesnis nei įprastai balsavusiųjų užsienyje piliečių skaičius.

„Atmenu, mano rinkimų laikotarpiais dalyvaudavo 14 tūkst., 15 tūkst. rinkėjų, o dabar jų yra gerokai daugiau. Džiaugiuosi, kad sugebėjome nors kažkiek padidinti užsienyje gyvenančių mūsų piliečių aktyvumą ir dalyvavimą mūsų rinkimuose“, – BNS sakė D. Grybauskaitė.

Pirminiais duomenimis, šiemet užsienyje balsavo per 30 tūkst. Lietuvos piliečių.

D. Grybauskaitė ragino žmones aktyviau dalyvauti antrajame Seimo rinkimų ture spalio 25 dieną.

„Tikrai noriu pakviesti visus aktyviau ateiti į antrąjį turą. Turime visi išdrįsti pasakyti: užteks liguistiems draudimams ir ribojimams, užteks priešų paieškoms, reikia galvoti apie Lietuvos ateitį ir kurti šviesią, stiprią, tvirtą, skaidrią visų mūsų Lietuvą, balsuoti už mums visiems dirbančius politikus, o ne tik dirbančius savo kišenei ar stovinčius, stebinčius ir dirbančius už atskiro oligarcho pinigus, todėl labai linkėčiau žmonėms išdrįsti ateiti, pakartoti dar kartą, kad jie yra už ateities Lietuvą“, – kalbėjo buvusi valstybės vadovė.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, šiemet Seimo rinkimuose dalyvavo 1 mln. 167 tūkst. 801 arba 47,52 proc. rinkėjų.

Daugiausia balsų – 24,8 proc. – gavo opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, antra liko valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 17,5 proc. balsų. Toliau eina Darbo partija – 9,47 proc. balsų, Lietuvos socialdemokratų partija – 9,26 proc., Laisvės partija – 9,02 proc. ir Liberalų sąjūdis – 6,79 procento. Kitos partijos neįveikė 5 proc. rinkimų barjero.