Per praėjusią savaitę šalyje buvo registruoti 882 atvejai, nuo spalio 3 iki spalio 9 dienos.

Iš jų nesusiję su protrūkiais – 209 (23,7 procento), įvežtiniai fiksuoti 31 (Baltarusija (6 atvejai), Ukraina (5 atvejai), Jungtinė Karalystė (4 atvejai), Nyderlandai (3 atvejai), Suomija (2 atvejai), Švedija (2 atvejai), Norvegija (3 atvejai), Moldova, Lenkija, Prancūzija, Uzbekistanas, Danija, Čekija).

Hospitalizuoti 62 asmenys (7,03 proc.), simptomus jaučia – 445 (50,45 proc.).

Koronavirusas užfiksuotas 93 asmenims iki 19 metų, o šimtas atvejų – asmenims, kuriems yra per 65 metus.

Didžiausi protrūkiai fiksuoti čia: Blinstrubiškių socialinės globos namai, LSMU Kauno ligoninė, „Alfa Steps“, „Telia“ Šiauliuose, Kelmės pieninė, Druskininkų savivaldybės administracija, protrūkis tarp ledo ritulininkų.

Įvežtiniai atvejai sudaro tik 3,51 procentą, o didžioji dalis visų susirgimų yra siejami su protrūkiais, tai sudaro bene per ¾ visų atvejų.

„Infekcija vėl plinta asmens sveikatos priežiūros, socialinės globos įstaigose, taip pat – aktyvaus laisvalaikio leidimo vietose“, – feisbuke rašė R. Lingienė.

Epidemiologė pabrėžė, jog šiuo metu yra būtina didinti sveikatos ir socialinės globos įstaigų darbuotojų budrumą.

„Didinti ASPĮ ir soc. globos įstaigų darbuotojų budrumą. Esant tokiai epidemiologinei situacijai Lietuvoje, šių įstaigų darbuotojai turėtų būti ypač atsakingi – darbe VISADA dėvėti AAP, susidaryti savo „socialinį burbulą“ (darbe – dirbti toje pačioje komandoje, laisvalaikiu bendrauti su tais pačiais žmonėmis), vengti ekskursijų, lankymosi sporto klubuose, šokiuose ir panašiai“, – rašė ji.

Rolanda Lingienė

R. Lingienė pabrėžė, kad būtina didinti ir jaunų žmonių saugumo jausmą.

„Jauniems žmonėms suvokti kokią lemiamą įtaką jie daro infekcijos plitimui – matome „storius“ iš naktinių klubų, barų, kur linksminamasi be kaukių labai ribotame plote. O tuomet be poilsio dienų dirbantys epidemiologai, bendraudami su jau patvirtintas atvejais išsiaiškina, kad pvz. bare „BARDAKAS“ po rugsėjo 25–26 d. apsilankymo užsikrėtė mažiausiai 5 asmenys“, – feisbuke rašė R. Lingienė.

Delfi primena, kad Registrų centro pateikiamais duomenimis per praėjusią parą buvo užfiksuoti 126 nauji koronaviruso atvejai. Šeštadienį buvo pasiektas naujas rekordas – per vieną parą užfiksuotas naujas rekordas – 205 nauji koronaviruso atvejai.