Lietuvoje įvyko pirmasis Seimo rinkimų turas. Daugiausia balsų – beveik ketvirtadalį – daugiamandatėse apygardose susižėrė Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai. Antri liko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Politologas Lauras Bielinis pirmadienio rytą sakė tikintis, kad konservatoriai gali sutelkti itin didelę jėgą savo rankose po antro turo. Bet tai padaryti nebus lengva.

„Konservatoriai turi šansą sutelkti didžiulę jėgą“

Vytauto didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas Lauras Bielinis laidoje „Delfi rytas“ teigė, kad jį labiausiai nustebino Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) rezultatas

„Man netikėtumas buvo socialdemokratų partijos pozicija. Per visą rinkimų kampnaiją man buvo tokia nuojauta, kad ši partija nepadariusi kažkokių namų darbų. Dėl to galvojau, kad jai gali nepasisekti, bet negalvojau, kad tokiu lygmeniu. LSDP pademonstravo savo pasyvumą, negebėjimą orientuotis ir taktinių veiksmų išskaičiavimo stoką. Didysis pralaimėjimas yra tas, kad socialdemokratai pasitraukė į antrą planą“, – pirmadienio rytą Seimo rinkimų rezultatus vardijo politologas.

L. Bielinis laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo, kad konservatoriai turbūt ir patys nesitikėjo tokio gero rezultato.

„Greičiausiai jie nesitikėjo, bet turime suprasti, kad konservatoriai elgiasi labai sistemiškai, jų darbas davė vaisių. Jie savotiškai yra apdovanoti tuo, kad netingėjo ir dirbo pastoviai. Energija akivaizdžiai matėsi. Matėsi ir Laisvės partija, ji parodė didžiulį aktyvumą, energijos pliūpsnį išmetė į visuomenę. O Laisvės partija dar ir antrame ture dar gali padidinti savo frakciją ir gal net būti viena iš pagrindinių jėgų“, – prognozavo politologas.

Kaip esminę dabartinių valdančiųjų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pralaimėjimo priežastį L. Bielinis įvardijo atsipalaidavimą.

„Didžioji klaida buvo ta, kad valstiečiai vasaros viduryje atsipalaidavo, išėjo atostogų ir tokiu būdu užleido iniciatyvą dešiniosioms partijoms“, – priežastį įvardijo jis.

VDU politologas kalbėjo, kad Darbo partijos rezultatas – atimtas iš LVŽS ir socialdemokratų.

Laukia antrasis turas, tačiau prognozuoti rezultatų jis nenorėjo. L. Bielinis tiksliai nubrėžė – ką turi daryti konservatoriai, kad laimėtų ir antrąjį rinkimų turą.

„Tokia tendencija matėsi pareituose rinkimuose. Gali būti, kad rinkėjas balsuos už tai, kas yra labiau nuskriausti – galbūt už valstiečius. Nepamirškime, kad daugelyje vienmandačių konservatoriai konkuruoja su liberalais. Tai tokiu atveju koalicijos prasme net nėra svarbu, kas laimės. Konservatoriai turi šansą sutelkti didžiulę jėgą. Dabar jiems svarbiausia ne tiek, kiek laimėti prieš liberalus, bet sutelkti jėgas kovoje su valstiečiais“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė L. Bielinis.

Kalbėdamas apie galimą vaivorykštės koaliciją, L. Bielinis priminė, kad tai sulaužytų LSDP iš vidaus.

Darbo partija gali suartėti ir dešiniais, jei to reikės, jie gali eiti su bet kuo“, – kalbėjo jis.

Politologas sakė tikintis, kad konservatoriams kaip koalicijos partneriai labiausiai patiktų LSDP.

„Manau, kad jiems yra simpatiškesni yra socialdemokratai. Bet viskas priklausys nuo to, kas bus po antrojo turo“, – sakė VDU politologas.

Pasirinko ateiti į išankstinį balsavimą

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkė Laura Matjošaitytė laidoje pirmadienio rytą sakė, kad kibernetinių atakų nebuvo fiksuota. O rinkimų naktis taip pat nenustebino.

Visą praėjusią savaitę socialiniuose tinkluose ir didžiuosiuose miestuose buvo galima matyti prie balsavimo vietų nusidriekusias eiles. Aktyvumo rezultatai parodė, kad dalis rinkėjų nusprendė pasirinkti išankstinį balsavimą.

„Išankstinio balsavimo dienomis atvyko balsuoti gerokai per 11 procentų rinkėjų, tai sužadino viltį, kad gal pavyks atkartoti scenarijus, kaip kad Lenkijoje birželio mėnesį buvo. Pirmoji dienos pusė vakar dienos irgi kėlė tokių lūkesčių, bet dienos antroje pusėje situacija pasikeitė, stabilizavosi. O vėliau aktyvumas mažėjo ir buvo mažesnis nei 2016 metais.

Laura Matjošaitytė

Galima sakyti, kad rinkėjai pasirinko eiti į rinkimų apylinkes iš anksto, kad išvengtų rinkėjo maišymosi. O rinkimų dieną – rinkosi pirmąją dienos pusę balsuoti“, – laidoje „Delfi rytas“ sakė VRK pirmininkė L. Matjošaitytė.

Haris Poteris šuolio nepadarė

VRK vadovė sakė, kad rinkėjai šiais Seimo rinkimais sutriko dėl įpročio balsuoti bet kurioje apylinkėje ar apygardoje.

„Sulaukėme begalės skambučių ir laiškų. Reikia akcentuoti, kad Seimo rinkimuose turime tam tikrą administracinį vienetą, kur rinkėjas balsuoja. Prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimuose galima kitaip, nes ten suskaičiuoti biuletenius yra labai paprasta“, – sakė L. Matjošaitytė.

Jos teigimu, akcija raginusi balsuoti už Harį Poterį, nesuveikė.

„Klausimas kyla, kaip tas Haris Poteris suveikė, bet nelabai suveikė. Būna apie 3 procentus sugadintų biuletenių, tai kažkokio šuolio, lyginant su 2016 metais mes nematome“, – sakė ji.

L. Matjošaitytė teigė, kad kol kas negali tiksliai pasakyti, kiek saviizoliacijoje esančių asmenų savo balsą atidavė.

„Prašymų buvo pateikta per 1700, juos traukėme prie visų asmenų, turinčių teisę balsuoti namuose. Išskirti, kiek jų balsavo kol kas yra pakankamai sudėtinga“, – sakė VRK vadovė.

Ji atsiprašė tų, kuriems dėl daugelio priežasčių galėjo nepavykti savo balso atiduoti.