„Tai pirmas kėlinys, o reikia varžybas sužaisti iki pabaigos“, – pirmadienį ryte Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmuose surengtoje spaudos konferencijoje sakė ji.

Konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis pastebėjo, kad buvusioje kampanijoje buvo daug priešpriešos.

„Konkurentų pasirinkta taktika buvo ne konkuruoti idėjomis, o konkuruoti priešprieša, raginti žmones nepalaikyti vienos ar kitos politinės jėgos. Priešprieša sukūrė stipriai neigiamą atmosferą.

Mūsų sau keltas tikslas buvo minimaliai veltis į batalijas. Kuo daugiau pristatyti savo programą, savybes, sąrašą“, – sakė jis.

Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė sakė, kad pandemijos laikas visiems sukėlė rūpesčių.

„Norėtume padėkoti visiems, kurie ėjo ir balsavo. Taip pat komisijų nariams, kurių darbas nebuvo lengvas. Laukia daug iššūkių“, – sakė ji.

R. Morkūnaitės-Mikulėnienės teigimu, akivaizdu, kad Lietuvos rinkėjai šiandien nori kitokios politikos: „Santūresnės, šviesesnės, ieškančios daugiau sutarimo, o ne priešpriešos“.

Santarvės koalicija

G. Landsbergis pirmadienį dar sakė, kad šiuo metu svarbiausia konservatorių žinia yra galima santarvės koalicija.

„Tai yra plati koalicija, kuri galėtų aprėpti didesnį rinkėjų lūkesčių ratą. Tai reiškia, kad tie rinkėjai tokiu būdu gali būti paraginti ateiti į antrąjį turą, balsuoti jame“, – sakė jis.

G. Landsbergis taip pat kalbėjo, kad formuojant Vyriausybę reikia atsižvelgti ir į ne pirmoje vietoje likusių partijų programas.

„Tartis galima tuomet, kai yra aišku, kas yra gavęs didžiausią rinkėjų pasitikėjimą“, – teigė G. Landsbergis.

Kalbėdamas apie partijos paramą kitų politinių jėgų kandidatams antrajame rinkimų ture, TS-LKD pirmininkas sakė, kad palaikys tas partijas, kurios palaiko „europietišką, vakarietišką Lietuvą“.

„Tą procesą pradėsime baigę šią spaudos konferenciją. (...) Pirmiausia akys krypsta į partijas, kurios nori europietiškos, vakarietiškos Lietuvos – tai tokie kriterijai, kaip požiūris į žmogaus teises, žodžio laisvę, teisės viršenybės principą yra ganėtinai esminiai“, – sakė G. Landsbergis.

Savo ruožtu I. Šimonytė pastebėjo, kad formuojant koaliciją su liberalais gali kilti problemų suderinant nuostatas dėl mokesčių.

„Tokia klasikinė diskusija turbūt gali būti ties įsivaizdavimu, kiek šalis gali mažinti mokesčius ir užtikrinti finansavimą švietimui, sveikatos apsaugai, socialinei apsaugai ir kitoms svarbioms sritims. Tačiau manau, kad nuoširdžiai diskutuojant, galėtume rasti sutarimą ir šiais klausimais“, – sakė ji.

Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai, pirminiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, pirmajame Seimo rinkimų ture surinko 24 proc. balsų ir gaus 23 mandatus parlamente.

Į antrąjį rinkimų turą pateko 44 konservatorių atstovai. Pergalę Antakalnio apygardoje jau iškovojo I. Šimonytė, surinkusi 62,18 proc. balsų.

Antrasis parlamento rinkimų turas vyks spalio 25 dieną.