„Turime pirmo rinkimų turo rezultatus. Jie šiek tiek beveik visus nustebino dėl kai kurių partijų pasirodymo, prognozuoti niekas nesiryžo.<...> Tai Laisvės partija, sveikiname kolegas. Taip pat nustebino Darbo partija“.

Ketvirtoje vietoje po pirmojo Seimo rinkimų turo likusių socialdemokratų partijos pirmininkas Gintautas Paluckas pripažįsta turėjęs aukštesnius lūkesčius.

„Jie (rezultatai – ELTA) šiek tiek matyt visus nustebino. (...) Mane šiek tiek nustebino Laisvės partijos pasirodymas, sveikinu kolegas. (...) Taip pat nustebino ir Darbo partijos pasirodymas“, – pirmadienį, paaiškėjus rinkimų rezultatams, spaudos konferencijoje sakė G. Paluckas.

„Apie pasitraukimą negali būti nė kalbos, mes turime 12 antrų turų. <...> Svarstysime, kuriuos ir kur kandidatus paremti antrame ture“.

Kalbėdamas apie tai, ar jau sulaukė kokių nors skambučių iš kitų partijų, pavyzdžiui, „valstiečių“ ar Darbo partijos dėl valdančiosios koalicijos kontūrų, G. Paluckas nurodė, kad tokių kontaktų būta.

„Tokių skambučių būta vakar ir šiandien, tačiau rimti pokalbiai apie tai, ką galima daryti, matyt, nusikels po antro turo. Šiandien klausimas yra kitas, ryškėjant po antrojo turo tam tikroms apimtims išdalintų mandatų, matyt, šiandien <...> po nuotolinio valdybos posėdžio svarstysime, kuriuos ir kur kandidatus paremti antrame ture ir kokios paramos galime tikėtis iš centro kairės partijų“.

Paklaustas, ar svarstytų koaliciją su „valstiečiais“, ar su konservatoriais, tikino, kad jau ne kartą buvo pasisakęs šia tema.

„Mūsų, socialdemokratų kairiosios partijos prievolė yra arba formuoti, arba jungtis prie centro kairės koalicijos. Daugelis, nežinau dėl kokių priežasčių, samprotauja, jog mes galėtume jungtis su konservatoriais, tačiau tokių prielaidų ir aplinkybių šiandien aš tikrai nematau“.

Atsidūrė ketvirtoje vietoje

Kol kas, pagal VRK duomenis, Lietuvos socialdemokratų partija surinko apie 10 proc. rinkėjų balsų, preliminariai jai priklausytų 8 mandatai.

Lietuvos socialdemokratų partijoje pagal reitingavimą pirmą ir antrą vietas išlaikė Gintautas Paluckas ir Rasa Budbergytė. Į trečią iš šeštos kilo Julius Sabatauskas, iš devintos į ketvirtą – Algirdas Sysas, iš trečios į penktąją smuktelėjo Linas Jonauskas, iš penktos į šeštąją – Vilija Targamadzė.

Septintoji sąraše Orinta Leiputė, kuri priešrinkiminiame sąraše buvo ketvirta. Devintoji – Dovilė Šakalienė, kuri buvo septinta. Iš 22 į aštuntąją vietą pakilo Algimantas Salamakinas. Toliau sąraše, už preliminarios mandatų ribos, Dovilė Šakalienė, priešrinkimiame sąraše buvusi septinta, Linas Balsys iš 11 vietos nusileido į 10.

Socialdemokratų pirmininkas anksčiau kalbėdamas neslėpė, kad Darbo partijos rezultatai jį nustebino. G. Palucką nustebino ir partijos „Laisvė ir teisingumas“ rezultatai. „Apklausose buvo 7 ir panašiai procentų, dabar, panašu, kad vos du procentus renka. Kas čia ką suvalgė šiame kelyje – neaišku, bet nustebino“, – pridūrė G. Paluckas.