Gyventojai pasakojo balsavę tiek už pokyčius, tiek už stabilumą, kiti teigė įvertinę ir prieš rinkimus valdančiųjų dalintas išmokas. Redakcija įspėja, kad tai nėra reprezentatyvi gyventojų apklausa.

Rinkėjai Saulėtekyje: minčių neateiti į rinkimus iš viso nekilo

Sekmadienio rytą, apie 9 val., švelniai lynojant sostinėje, Saulėtekyje, į rinkimų apylinkę rinkėjai rinkosi negausiai. Jokių eilių tokiu metu dar nebuvo. Tačiau tie, kurie atėjo, sutartinai tvirtino, kad nei lengvas rudeniškas lietus, nei baimė dėl koronaviruso, jų neatbaidė nuo pilietinės pareigos atlikimo.

„Žinoma, kad nebuvo jokių minčių neateiti balsuoti. Bent taip gali prisidėti prie demokratijos. Tai yra vienintelis būdas. Kitų įrankių – be rinkimų – mes tam neturime“, – sakė prie rinkimų apylinkės sutiktas režisierius Audrius Stonys.

Režisierius sutiko atskleisti, kad jis tradiciškai rinkimuose savo balsą atidavė Tėvynės sąjungai-Lietuvos krikščionims demokratams (TS-LKD).

„Aš esu labai pastovus rinkėjas. Aš visada balsavau, ir mano nuotaikos ir prioritetai nepasikeitė, ir šį kartą balsuoju už TS-LKD, už Ingridą Šimonytę. Aš manau, kad tai yra solidi, šiuolaikiška, mąstanti ir atvira partija, ir mano pasirinkimas yra labai aiškus“, – sakė A. Stonys.

Tokių ištikimų konservatorių rėmėjų, kurie paprastai, kaip politologai sako, ateina, kad ir koks būtų oras arba sąlygos, prie apylinkės buvo galima sutikti ir daugiau.

„Mes visada balsuojame. Ne paslaptis – mes visada balsuojame už konservatorius. (…) Tikimės kitokios politikos, daugiau laisvės, modernesnio požiūrio į mūsų gyvenimą – be tų keistų draudimų“, – sakė su vyru Mindaugu balsuoti atėjusi ponia Lina (49 m. amžiaus).

Ne visi į rinkimus ėjo jau padarę galutinį apsisprendimą. Ponia Arūnė (44 m. amžiaus) sakė, kad atėjusi rinksis iš dviejų variantų. Kokie – tie du variantai, pašnekovė įvardinti nenorėjo, tačiau leido suprasti, kad balsuos už kažką, kas yra opozicijoje.

„Tai – tikrai ne dabartinė valdančioji partija. (…) Man svarbu, kad būtų atsižvelgta į žmonių poreikius – ne tik, kad „mes darome tvarką“, bet, kad būtų atsižvelgta į tai, ko žmonės nori“, – sakė Arūnė.

Kita pašnekovė, ponia Eglė (daugiau nei 40 metų amžiaus), prisipažino, kad jai per šiuos rinkimus yra šiek tiek baisu, bet „ne dėl koronaviruso, o dėl to, kad rinktis nelabai yra iš ko“. Moteris nenorėjo įvardinti partijos, už kurią balsavo, tačiau sutiko pasidalinti motyvais, pagal kuriuos rinkosi.

„Aš pasirinkau pagal tai, kas atitinka mano požiūrį, ir tai tikrai nėra tos populistinės partijos, kurios reiškiasi kiekvieną dieną skambiais balsais ir labai skambiais lozungais. (…) Aš neatskleisiu savo pasirinktos partijos, bet tai yra nauja partija“, – sakė Eglė.

Pašnekovė išvardijo, kad jai renkantis buvo svarbios tokios temos: „asmeninė laisvė, žmogaus savigarba ir palaikymas tos savigarbos, pačios partijos reputacija ir pagarba jai“.

„Tikiuosi, kad ateis pagarbūs žmonės“, – vylėsi rinkėja.

Ne visiems rinkėjams norėjosi pokyčių. Garbaus amžiaus moteris, kuri nenorėjo pasakyti savo vardo ir amžiaus, sakė, kad balsavo už dabartinius valdančiuosius.

„Truputį pensija – didesnė“, – apie motyvus kalbėjo moteris.

Balsavo už geresnį gyvenimą

Sekmadienį, prieš vidudienį, Vilniaus rajone, Platiniškių ir Kraučiūnų rinkiminėje apylinkėje eilės taip pat nesusidarė.

Prie buvusio mokyklos pastato automobiliai vis keisdavosi, bet rinkėjai balsavo ramiai. „Delfi“ šiose rinkiminėse apylinkėse balsavusių rinkėjų klausė, kaip kam ir kodėl jie savo balsą atidavė. Didžioji dauguma išsidavė, kad laukia pokyčių.

„Geras klausimas. Rėmiausi pateikiama informacija, rinkdamasi už ką balsuoti“, – „Delfi“ sekmadienio dieną sakė rinkėjas Naglis (apie 50 metų amžiaus). Už kokią politinę jėgą tiksliai balsavo, vyras atskleisti nenorėjo. Bet sakė palaikantis pokyčius.

Rinkėja Galina (apie 55 metų amžiaus) tikino, kad sunkiai išsirinko už ką balsuoti.

„Nežinau net. Nemačiau už ką tikrai norėtųsi balsuoti, trupučiuką vieni, trupučiuką kiti patinka“, – kalbėjo moteris.

Ji teigė tikinti, kad savo balsą atidavė už stabilumą.

Pensinio amžiaus rinkėjas Vytautas pasakojo, kad jo pasirinkimas už ką balsuoti visiškai neišvargino.

„Laisvai. Kodėl turi būti sunku“, – šypsojosi jis. Paklaustas, ko nori iš tos politinės jėgos, kuriai balsą ir atidavė, jis teigė, kad tikisi „gero gyvenimo“.

„Taigi visi siūlo. O patikėjau Viktoru, turi charizmos“, – apie balsavimą už Darbo partiją juokavo jis. Vyras sakė tikintis, kad jeigu „sau tiek padarė, gal ir kitiems padarys“.

Vilniaus rajone savo balsą ką tik atidavęs rinkėjas Narūnas (apie 40 metų) sakė, kad pasirinkimas jam buvo sunkus.

„Noriu stabilumo, be didesnių galvojimų išsirinkau. Esu pastovus“, – sakė jis ir taip pat neatskleidė, kurią partiją pažymėjo rinkimų biuletenyje.

Paklaustas, kokiais kriterijais išsirinko partiją, vyras teigė, kad dėl „išlaikyto požiūrio į valdymą“.

Pensinio amžiaus rinkėja Birutė sakė tiksliai žinojusi, ką palaikys vienmandatėje apygardoje.

„Aš turėjau savo kandidatą. Namuose jau buvau sugalvojusi už ką, atėjau ir užrašiau ten, kur reikia tą kryžiuką“, – „Delfi“ pasakojo ji.

„O partija už kurią balsavau tai nelabai man patinka, bet jų kandidatas tai labai man simpatiškas. Todėl už jį balsavau“, – simpatijų vienam vienmandatėje kandidatuojančiam politikui neslėpė ji. Tačiau nenorėjo atskleisti nei palaikyto kandidato pavardės, nei politinės jėgos.

Studentei Raimondai pasirinkimas už ką balsuoti taip pat nebuvo sudėtingas.

„Pakankamai lengvai pasirinkau“, – „Delfi“ sakė mergina. Ji teigė, kad politinę partiją rinkosi pagal vertybes. Studentė sakė, kad savo balsą skyrė pokyčiams.

„Jau ne šitos valdžios noriu“, – savo sprendimą aiškino mergina.

O studentei Smiltei sprendimas už ką balsuoti atėjo galvojant, kokios šalies vizijos norėtų.

„Savo balsą atidaviau pagal tai, ką (politikai, aut. p.) kalbėjo ir kas artimiausia yra man. Taip pat – ko norėčiau savo valstybėje“, – sakė ji.

Jauna moteris „Delfi“ sakė taip pat savo balsą atidavusi už pokyčius dabartinėje valdančiojoje daugumoje. Bet konkrečios politinės jėgos įvardinti ji nenorėjo.

Rinkėjas Ričardas teigė, kad apsisprendimas atėjo galvojant apie politinių partijų narius.

„Daug kriterijų susivedė: partijos politika, partijos narių politika. Ir patys žmonės, kokie yra toje partijoje“, – sakė vyras. Paklaustas, ar palaikė pokyčius ar stabilumą, vyras teigė, kad visada norisi naujų pokyčių.

Kai kuriems apsispręsti buvo sunkiau nei bet kada

Vienoje iš Naujosios Vilnios apylinkių įdienojus žmonės balsuoti rinkosi negausiai. Kaip žurnalistams sakė čia sutikta rinkėja Gražina, apsispręsti, kam atiduoti savo balsą, nebuvo sunku.

„Jau seniai sprendimas buvo padarytas. Rinkausi pagal žmonių darbus, pagal lyderį, pagal tai, kas vadovauja partijai“, – sakė pašnekovė.

Moteris teigė, kad paskutiniai ketveri metai buvo puikūs. „Jeigu tokie ir ateityje, tai gyvensim puikiai“, – optimizmo neslėpė ji.

Tuo tarpu kita, Užupyje sutikta rinkėja Sandra sakė, kad apsispręsti jai buvo sudėtinga. Prieš ateidama balsuoti ji teigė skaičiusi partijų rinkimines programas.

„Visos partijos kažko prisidirbusios ir buvo sunku apsispręsti. O kitos labai smulkios ir nėra šansų, kad jos pateks į Seimą. Tai taip ir svarsčiau, dėliojau pliusus ir minusus“, – kalbėjo ji.

Paprašyta įvertinti dabartinio Seimo darbą, rinkėja sakė: „Ekologija ir švietimas buvo katastrofinėje situacijoje, tai tikiuosi, kad bus geriau.“

Mažiau galvą laužė rinkėjas Pranas. „Aš jau tiek pragyvenęs žinau, už ką balsuosiu ir kada, ir kaip. Aš nesimėtau kaip laivas be irklų upėje. (...) Aš balsuoju už valstybės reikalus, kad valstybė gyventų, o ne už 20 eurų“, – sakė jis.

Paklaustas, kaip galėtų įvertinti šio Seimo darbą, Pranas atsakė, kad minusu.

„Žiūrint, kokios partijos. Pavyzdžiui „valstiečių“ partija šitų žalių, tai, atsiprašau, tas Veryga su vaistais ką išdarinėja. Kai kada žmonės nesupranta, kad Veryga čia ir „valstiečių“ partijos ministras. Galvoja, kad čia tik Veryga kaltas“, – kalbėjo rinkėjas.

Pranas sakė, kad jam kliuvo ir valdančiųjų konfliktai su konservatoriais: „Man bjauru klausyti, kai tik koks forumas ar kas, kaip pradės ant konservatorių varyti. Galas žino, kaip ne gėda. Kaip senos bobos kur darže“, – piktinosi Pranas.

O štai Zigmuntas tikino, kad sprendimą prie balsadėžės priimti buvo nelengva. „Šiemet labai sunku, sunkiau negu bet kada“, – pripažino rinkėjas.

Paklaustas, kodėl būtent šiais metais priimti sprendimą buvo taip sudėtinga, vyras atsakė: „Todėl, kad nėra už ką“.

Dabartiniam Seimui vyras rašė šešetą su minusu.

„Kad nesusitaria tarpusavy. Atrodo, kas nors ką nors gero pasiūlo, tai ne, būtinai kiša pagalius, kad nepraeitų tas įstatymas ar ką. Ne tai, kad galvotų, kaip žmonėms geriau. Kartais atrodo, kad asmeninės ambicijos viršija. Turėtų tarnauti žmonėms, o jie iš to 141 gal 50 tarnauja, bet kiti tai ne“, – konstatavo Zigmuntas.

Įvertino pinigų dalybas prieš rinkimus

Pareigą balsuoti atlikę pajūrio regiono gyventojai taip pat nebuvo labai vieningi, tačiau ne vienas prisipažino, kad rinkosi labiau pagal asmenį, o ne partiją.

Kai kurie žmonės balsuodami nepamiršo ir prie pensijos senjorams pridėtų pinigų. Kiti gi – priešingai – nurodė, kad vienkartinis politikų gestas negali būti traktuojamas, kaip vertybė ir nori Seime matyti mokslu išsilavinusius ir ekonomiką išmanančius asmenis.

Savo balsą atidavusi senjorė Jadvyga sakė, kad jos sprendimą nulėmė karantino metu politikų skirta parama pensinio amžiaus žmonėms.

„Žaliuosius pasirinkau, už „valstiečius-žaliuosius“. Pensininkui žinoti kas svarbiausia. O jie kiek pinigėlių pridėjo. Dėl to taip ir balsavau. Man tai geriausias pasirinkimas“, – atviravo moteris.

Ponia Dangirutė atviravo, kad jai buvo itin sunku rinktis, mat trūko lyderių.

„Labai sunku apsispręsti šiemet, nebuvo man tinkamo varianto. Nebuvo lyderio. Balsavau, bet norėjos, kad būtų geresnis kandidatas. Vinkus neblogas kandidatas, bet jau senas“, – atviravo moteris.

Jaunos merginos, Greta ir Austėja, sakė taip pat tikinčios permainomis, viena iš atėjusių balsuoti draugių drąsiai įvardija, kad jos simpatijas užkariavusi Ingrida Šimonytė ir jos komanda.

„Nebuvo sunku apsispręsti, balsavau už Šimonytę ir jos partiją, – dalijosi Greta. – Man ji patiko, kaip kandidatė į prezidentus, tad ir dabar aš nusprendžiau rinktis ją.

Ateities prognozėmis dalytis pajūrio gyventojai neskubėjo, tačiau kalbintųjų dauguma sakė tikintys, kad geriausia valdytų išsilavinę ir patirties politinėje arenoje turintys žmonės bei partijos.

Naujininkų gyventojų balsai – skirtingoms partijoms

„Delfi“ pakalbino Naujamiesčio-Naujininkų apygardos Kapsų ir Kaminkelio apylinkės rinkėjus. Per pietus čia buvo nusidriekusi ilga rinkėjų eilė.

Vyresnio amžiaus moteris vienmandatėje rinkimų apygardoje balsavo už Lietuvos žaliųjų partijos kandidatą Artūrą Melianą, nes jis esą „labai senas deputatas“, daug ką nuveikęs Naujininkuose. Savo balsą ponia Viktorija atidavė TS-LKD partijai, mat jai priklauso Žygimantas Pavilionis.

„Iš pradžių buvo sunku pasirinkti, bet kadangi partijoje yra toks veiklus žmogus kaip Žygimantas Pavilionis, todėl rinkausi šią partiją. Kitus taip pat reitingavau: Šimonytę, Landsbergį, Ažubalį. (...) Tikiuosi pokyčių Naujininkuose. Kai baigiasi kadencija, tai viską daro: gatves išasfaltavo, matau, kad ir šviestuvus montuoja. Tikiuosi, kad daugiausiai kas nors pagerės Naujininkuose“, – sakė ji.

Paklausta, kaip vertina valstiečių dalintas išmokas, ponia Viktorija pažymėjo, kad vienkartinė išmoka jos balso nepapirko: „Aš taip pat gavau išmoką, nes turiu invalidumą, bet valstiečiai man nelabai prie širdies.“

Vidutinio amžiaus Naujininkų gyventojas Valerijus balsavo už Lietuvos lenkų rinkimų akciją.

„Pirmiausia noriu, kad neuždarytų lenkiškų mokyklų, nes pats esu lenkas. Noriu su savo anūkais kalbėti lenkiškai, o kada nėra mokyklų, šito nebus. Tą matome Švenčionių rajone, kur sumažino mokyklų skaičių. (...) Netikiu ypatingais pokyčiais. Svarbiausia, kad būtų atstovavimas. Tikiuosi, kad balsas bus išgirstas“, – vylėsi jis.

Vienmandatėje savo balsą atidavė taip pat šios partijos atstovui, tačiau negalėjo įvardyti jo pavardės. „Nepažįstu jo, čia, aišku, blogai. Turiu savo kelis pažįstamus iš partijos, bet vienmandatėje jų nebuvo“, – pažymėjo Valerijus.

Tuo metu kartu atėjusios balsuoti mama ir dukra visada esą balsuoja už tą pačią partiją – TS-LKD. Vienmandatėje jos savo balsą atidavė Ž. Povilioniui. 27-erių metų Gabrielė pridūrė, kad sąraše neradusi konservatorių atstovo Andriaus Kubiliaus šį kartą nusivylė.

„Žinoma, tikimės pokyčių. Visada sakiau ir sakysiu, kad konservatoriai ir dar liberalai – už kelią į Europą, europietišką Lietuvą. Visi kiti, kaip matėme, ką daro, – baisu. Tikimės, kad jaunimas gyvens Europoje“, – sakė 48-erių Vilda.

Jauna moteris skeptiškai vertino valstiečių išmokas: „Mes jų ir negavome, bet net ir iš mūsų aplinkos gavusių išmokas nepapirko. Gavo, bet nereiškia, kad ir balsuos. Mes likome su skola didžiausia istorijoje. Tai ar verta?“

41-erių Sigita šiemet balsavo už Laisvės partiją, nes ją labiausiai tikėjo iš visų pasiūlytų variantų. Vienmandatėje taip pat balsavo už šios partijos kandidatą – Tomą Raskevičių. Be jo, pirmumo balsą atidavė A. Armonaitei, o kitus, mažiau žinomus vardus, rinkosi pagal eiliškumą.

„Pirmiausiai tikiuosi, kad nebeliks valstiečių. Labai rūpi švietimas, taip pat svarbiausia – demokratinis ir liberalus požiūris“, – kokių pokyčių tikisi po rinkimų, atsakė Sigita.

Tuo metu 39-erių Ričardas, kam atiduoti savo balsą, nusprendė paskutinę minutę. „Pusę valandos praleidau ir svarsčiau, už ką balsuoti. Esu paskendęs savo moksluose ir darbuose, nelabai domiuosi. Man asmeniškai trūko daugiau reklamos, kandidatų pasisakymų“, – pažymėjo jis.

Elektronikos inžinerijos magistrą studijuojantis vyras savo balsą atidavė Lietuvos socialdemokratų partijai ir jų kandidatui Antanui Valioniui, tačiau pats jo pavardės įvardyti negalėjo.

Anot jo, kandidatą rinktis vienmandatėje apygardoje buvo nelengva, mat kandidatai – visi skirtingi, kaip ir jų išsilavinimai.

„Pasirinkau kandidatą, kuris turi daugiau patirties politikoje, yra studijavęs. Žiūrėjau, kad kandidatas būtų vyresnio amžiaus, automatiškai jis turi daugiau patirties. Svarbiausia, kad vadovautų kompetentingi žmonės. Pokyčių labai ir nelaukiu, man ir dabar viskas gerai, svarbiausia, kad kritinėse situacijose jie viską suvaldytų“, – sakė Ričardas.

„Man svarbiausia – tarptautiniai klausimai, kas vyksta už Lietuvos ribų: Baltarusija, Ukraina, Rusija. Visi šie reikalai man yra svarbesni, nei kas yra viduje. Žinau, kas gali būti, jei turėsime konfliktų su viena ar kita valstybe. Stengiuosi plačiau žiūrėti“, – sakė Naujininkų gyventojas.

Vyresnio amžiaus moteris Kapsų apylinkėje balsavo už Centro partiją–tautininkus, mat jai priklauso Naglis Puteikis. „Tikiuosi, kad bus geriau, nes tie patys atsibodo. Nebenoriu aš tų valstiečių, karbauskių ir t. t. Visur tik melas. Noriu pokyčių“, – sakė Asta. Moteris vienmandatėje apygardoje taip pat rinko šios partijos atstovę Astrą Astrauskaitę, tačiau jos pavardės neatsiminė.

Jos 20-metė dukra Sandra balsavo už Laisvės partiją ir jos kandidatą T. Raskevičių. „Manau, kad jaunimas turėtų ateiti į Seimą, kad kažką pakeistų“, – sakė ji.

Žirmūnų gyventojai palaikė konservatorius

Žirmūnų apygardos Kazliškių ir Rinktinės rinkimų apylinkėse atėję balsuoti gyventojai daugiausiai palaikė konservatorius ir jų iškeltą kandidatę Paulę Kuzmickienę. Sutikta jauna šeima pasakoja savo balsą atidavę TS-LKD.

„Aš esu už stabilumą, jau kiek metų balsuoju už tuos pačius, o ne jokius populistus. Buvo daug agitacijų balsuoti prieš kažką. Balsavau už Paulę Kuzmickienę, nes ji priklauso šiai partijai. Ką ji konkrečiai daro, nežinau“, – sakė 29-erių Vytenė.

„Dėl koronos daug kyla klausimų dėl sveikatos priežiūros, kaip veikia ligoninės, daug eilių. Tikiuosi, kadsituacija pasitaisys kita linkme. Dabar laiko lovas dėl koronos, o planines operacijas kažkam „nubraukia“. Norėtųsi, kad sistema veiktų kitaip“, – kokių pokyčių po rinkimų tikisi, atsakė jauna moteris.

Vytenė ir jos 32-ejų metų vyras Robertas valstiečių išmokas vadino populizmu: „Mano tėvai pensininkai tą patį galvoja. Kalbėjo, kad čia buvo parama nukentėjusiems nuo koronos, prieš rinkimus ir pan. Jiems niekas nepasikeitė, pensiją moka, kaip ir mokėjo. Galbūt yra žmonių, kurie bankrutavo, jiems nutiko bėdų, reikėjo labiau apie tai pagalvoti. Be to, vienkartines išmokas (darbo paieškos – Delfi) gavo nedirbantys žmonės. Visa tai – grynas populizmas.“

Vyresnio amžiaus pora taip pat balsavo už TS-LKD ir partijos kandidatę Paulę Kuzmickienę. „Apie ją pačią nelabai ką galėčiau pasakyti, bet nebuvo, iš ko daugiau rinktis, rinkausi pagal partiją“, – pripažino 60-metė Audra.

Moters vyras Giedrius pažymėjo, kad nauja valdžia pirmiausiai turėtų pradėti diskusijas: „Jie turi pradėti tarpusavyje kalbėtis, nes dabar šnekasi tik su savimi, nevyksta jokių diskusijų, neklauso prezidento.“

Anot jo, valstiečių išmokos – juokingos: „Nesąmonė ta 13-ta pensija, čia yra žaidimas. Reikėtų bendrai visas pensijas pakelti kas mėnesį, o ne laukti metų gale, gal negyvens tiek tas pensininkas“, – tikino jis.

Pensinio amžiaus Laimutė buvo nusivylusi dabartine valdžia ir jos dalinamomis išmokomis: „Nepajaučiau padidėjimo nė kiek. Po 30 metų stažo, nėra nė 300 Eur pensijos. Juokingos tos išmokos. Skvernelis tegul sau pasilieka 13-tą pensiją. Esu labai jais nusivylusi.“

Moteris balsavo už Drąsos kelio partiją ir jo kandidatą Arvydą Balčių, kurio, tiesa, pati negalėjo įvardyti. „Lietuvoje turi būti teisingumas, pasižiūrėkit, kas vyksta teismuose ir Lietuvoje. Esame ne tik Europos pakraštyje. Žinoma, reikia pokyčių“, – tikino ji.

Naujojoje Vilnioje – prieštaringas paveikslas

Sekmadienio rytą Naujosios Vilnios rinkimų apygardoje, kuri yra viena vangiausių pagal rinkėjų aktyvumą sostinėje, vaizdas nepriminė 2016-ųjų rinkimų. Pavyzdžiui, Pavilnyje esančioje Pavilnio progimnazijoje įkurtoje naujojoje Džiaugsmo rinkimų apylinkėje jau nuo ryto būriavosi žmonės.

Apie 9 val. 30 min. eilėje laukė keliasdešimt balsuoti panorusių vilniečių – iš pradžių vyresnio amžiaus, o po pusvalandžio ėmė plūsti jaunieji naujiakuriai, daugiausiai su vaikais.

Skubanti vidutinio amžiaus pora „Delfi“ neslėpė, kad judviejų balsai pasidalijo skirtingai : moteris balsavo už „Laisvės partiją“, o JAV prezidento Donaldo Trumpo gerbėjų pamėgta raudona kepuraite „Make America Great Again“ pasipuošęs vyras šūktelėjo balsavęs už konservatorius.

Tiesa, už pastarąją partiją balso pagailėjo garbaus amžiaus solidi ponia. Tai leidusi suprasti Pavilnio senbuvė pabrėžė, kad jos senelis buvo vienas iš Pavilniui gyvybės prieš šimtmetį įpūtusios Pavilnio geležinkeliečių kolonijos įkūrėjų iš Krasowskių giminės. Ji taip pat prisipažino, kad vienmandatėje balsą nors ir nenoromis atidavusi už konservatorių kandidatę.

„Silpna ji, bet kiti man mažiau žinomi“, – teigė moteris apie Moniką Navickienę, kuri 2016-siais čia tik per plauką laimėjo antrame ture prieš Algirdą Paleckį. Pastarasis į Seimą jau nekandidatuoja – prieš kelerius metus jis buvo suimtas įtariant šnipinėjimu.

Tad pasirinkimas kai kuries rinkėjams, ypač vyresniems, atrodė nelengvas – jie dairėsi į kandidatų sąrašus. Tuo metu jaunesni atėjo jau apsisprendę. „Nesunku buvo apsispręsti“, – tikino jauna Pavilnio pora su mažu vaiku. Abu balsą teigė atidavę už konservatorius ir M. Navickienę.

Tuo metu pačioje Naujojoje Vilnioje rinkėjai buvo dar vangesni ir nekalbesni apie savo pasirinkimus. Pavyzdžiui, Pramonės rinkimų apylinkėje rinkėjų buvo vos vienas kitas – iki vidurdienio čia buvo balsavę vos 10 proc. rinkėjų.

Daugelis atvykusiųjų – su automobiliais atvažiavę rinkėjai. Dvi skubančios moterys nenorėjo atskleisti už ką atidavė savo balsą, tačiau pabrėžė balsavusios „už permainas“, nors apsispręsti teko pačioje rinkimų apylinkėje. Dar vienas vyriškis taip pat teigė balsavęs „ne už dabartinius“, bet svarbiausiu kriterijumi sprendžiant kam patikėti savo balsą įvardijo „gerus santykius su kaimynais“.

Dar viena pora liko nepatenkinta – be asmens dokumento balsuoti atvykusi moteris sakė negalėjusi balsuoti.

„Tai gal geriau ir nebalsuoti“, – lipdama į automobilį pažymėjo moteris.

Prabangesniu „Lexus“ į aikštelę įriedėjusi trijų rimtai nusiteikusių asmenų šeima nedaugiažodžiavo ir visi trys tikino balsavę už „Darbo partiją“ bei jos kandidatą vienmandatėje apygardoje.

Tuo metu jauna vilnietė Justina taip pat tikino, kad jai apsispręsti daug laiko neprireikė – ji savo balsą patikėjo „Laisvės partijos“ atstovei Evelinai Dobrovolskai.