Komisijos narių nesulaukė

Apie tokią situaciją socialiniame tinkle „Facebook“ pasakojo viena (asmuo red. žinomas- „Delfi“) Vilniaus rinkėja, šiuo metu esanti saviizoliacijoje, tačiau šeštadienio vakarą, paskutinę balsavimo namuose dieną, rinkimo komisijos narių iki 20 val. taip ir nesulaukusi.

Moters teigimu, paskambinus į VRK jai buvo paaiškinta, kad ji esanti sąraše, o komisijos nariai turėtų atvykti vėliau, tačiau, kaip pabrėžė, nei popiet, kaip buvo žadėta, nei vakare, niekas neatėjo.

„Antro skambučio metu atsakymas išverčia iš klumpių – „bet kokiu atveju, jei nepavyktų dabar, galėsite balsuoti antrame ture“.

Jūs juokaujate? Be penkių minučių fiksuojame konstitucinį pažeidimą, o man ramiu balsu sako – kitąkart“, – pyko rinkėja.

„Delfi“ duomenimis, tokių rinkėjų, kurie buvo saviizoliacijoje ir neteko teisės balsuoti, buvo ir daugiau.

Situaciją aiškinasi, buvo, kad namuose ir nerado

VRK vadovė Laura Matjošaitytė redakcijai aiškino, kad šiuo metu dėl nutikusios situacijos vis dar aiškinamasi.

Laura Matjošaitytė

„Šiuo metu situaciją aiškinamės su apygardomis ir apylinkėmis.

Kadangi asmenys kreipėsi į VRK, mes registravome, kad jie nori balsuoti namuose, dėl to, kad yra saviizoliacijoje. Ta informacija pas mus buvo fiksuota, perduota komisijoms, o dabar kiekvienu konkrečiu atveju, dėl kurių asmenys pranešė, kad komisijos nariai neatvyko, aiškinamės konkrečias aplinkybes. Ar buvo rakinama laiptinė ir nepavyko patekti, ar įvyko žmogiškoji klaida ir praleido tuos asmenis belankydami, ar kažkokios kitos priežastys.

Mes laikome, kad balsavimas rinkimuose yra didžiausia vertybė, o rinkėjams turėjo būti sudarytos sąlygos, ieškome sprendimų, kaip tuos klausimus išspręsti. Čia, matyt, tenka apgailestauti ir, atvirai, yra apmaudu, kuomet VRK, mūsų kolegos, dėjo milžiniškas pastangas, kad kiekvienas besikreipęs būtų užregistruotas, informacija būtų perduota į apylinkes, o apylinkių rinkimų komisijos dėl vienokių ar kitokių priežasčių tų rinkėjų neaplankė. Iš mūsų pusės yra noras taisyti tą situaciją ir ieškoti sprendimų, kad tiems žmonėms būtų sudaryta teisė balsuoti“, – komentavo L. Matjošaitytė.

Redakcijai ji teigė, kad būta ir tokių atvejų, kada komisijos nariams atvykus pas asmenis, esančius saviizoliacijoje, jie jų namuose paprasčiausiai nerado.

„Vienas iš atvejų buvo, kai sportininkas, grįžęs iš užsienio, saviizoliavosi viešbutyje, komisijos nariai buvo atvykę, jo nerado, o, pasirodo, jis buvo sporto klube. Tai tų istorijų yra daug, o mūsų tikslas, jas išsiaiškinti ir išspręsti tuos klausimus.

Man norisi tikėti, kad apylinkių komisijų nariai darė viską, kas buvo įmanoma, kad aplankytų rinkėjus, o ar įvyko žmogiškoji klaida, ar buvo kitos priežastys, dabar ir aiškinamės“, – pridūrė ji.

L. Matjšaitytės teigimu, VRK sulaukė keliolikos asmenų esančių saviizoliacijoje, kurie nesulaukė rinkimų komisijos narių, kreipimosi.