Vilties mažiau

Mykolo Romerio universiteto politologas Vytautas Dumbliauskas laidoje kalbėjo, kad praėjusiais Seimo rinkimais Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) tikrai buvo aktyvesni.

„Kaip ant balto žirgo tada atėjo jie. Tada didelė elektorato dalis pabėgo nuo LSDP, nuo Darbo partijos. Tokios vilties tada buvo daugiau, nes buvo jaučiamas nusivylimas socialdemokratų valdymu 2012–2016 metais. (…) O dabar vilties nelabai yra“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo politologas.

„Nėra naujos jėgos, kuri kažką naujo teiktų. Gal ir gerai, nėra iliuzijų, mažiau tikėjimo pranašais“, – teigė V. Dumbliauskas.

Viešųjų ryšių ekspertas Liutautas Ulevičius sutiko, kad naujojo Mesijo šiuose rinkimuose nėra. Šių rinkimų aspektas – išdalintos socialinės išmokos.

„Galima suvokti ir kritikuoti, kad papildomos išmokos yra rinkėjų papirkinėjimas, bet tai veikia, tyrimai tai rodo“, – sakė L. Ulevičius.

Tos pačios klaidos

Viešųjų ryšių ekspertas laidoje „Atviras pokalbis“ kalbėjo, vėl bus padarytos 2016 metų Seimo rinkimų klaidos.

„Praeiti rinkimai labai gerai parodė, tai mes kartojame ir dabar, kad mūsų gyvenančių ir dirbančių Vilniuje matymas yra gerokai siauresnis nuo bendro rinkėjų elektorato matymo. Ta atskirtis tarp suvokimo ribų yra labai didelė. Manau, kad mes sekmadienio naktį tą patį pamatysime. Turėsime grįžti prie tų priežasčių“, – sakė jis.

„O tas pensijų padidinimas, tai jei mes pasikalbame su vyresnio amžiaus žmonėmis, tai pusė jų yra labai patenkinti, kad niekas jiems pensijų iki tol nedidino, o dabar tai įvyko“, – kalbėjo viešųjų ryšių atstovas.

Kritika opozicijai

MRU politologas V. Dumbliauskas teigė, kad LVŽS reitingai būtų visai kitokie, jei šalyje nebūtų koronaviruso pandemijos.

„Premjero S. Skvernelio pradėjo kristi šių metų pavasarį. Ir jei ne ta pandemija, ne tas karantinas. Mes nežinome, kaip būtų buvę, jei ne karantinas. Natūraliai valdžioje esanti partija kalta visą laiką lieka. Bet karantinas išgelbėjo. Ir dar valstiečiai pakankamai gerai girdi ir mato kairės elektoratą. O jam reikia, kad valdžia duotų ir dalintų“, – laidoje kalbėjo V. Dumbliauskas.

Jis laidoje kalbėjo, kad gyventojai dabar net ir nesupranta, kad jiems patiems gautas išmokas reikės kažkokia forma grąžinti.

Viešųjų ryšių ekspertas L. Ulevičius svarstė, kad to žinojimo trūkumas lemtas ir opozicijos darbo kokybe.

Ingrida Šimonytė

„Čia gal ir opozicijos nesugebėjimas išryškinti oponuojančios pozicijos, nesugebėjimas parodyti, kad toks veikimo būdas yra trumpalaikis ir save naikintis iš esmės“, – sakė pašnekovas.

V. Dumbliauskas tai kaip priekaištą įvardijo tiek Tėvynės sąjungai, tiek ir LSDP.

„Socialdemokratai turėjo būti aktyvesni, nes tai yra jų elektoratas“, – pabrėžė politologas.

Ilgalaikis valstiečių planas?

L. Ulevičius kalbėjo, kad pirmasis Seimo rinkimų turas parodys, kiek arklių iš tikrųjų dalyvauja šiose lenktynėse – du: Tėvynės sąjunga ir LVŽS, ar trys, su LSDP.

„Ar mes turime tą trečią jėgą šiose varžybose, ar tai laikinas reiškinys yra“, – klausimą kėlė viešųjų ryšių ekspertas.

Kalbėdamas apie galimus rinkimų rezultatus, L. Ulevičius teigė, kad prognozuoti sunku: gali būti, kad LSDP nušluos valstiečius, o gali būti ir atvirkščiai.

„Čia labai įdomus ir viena iš pagrindinių intrigų“, – sakė jis.

Saulius Skvernelis

Jis ragino nepamiršti ir šalies vadovo Gitano Nausėdos indėlio šiuo klausimu.

„Tai gali būti netgi lemianti“, – Žinių radijo eteryje svarstė L. Ulevičius.

Viešųjų ryšių ekspertas, kalbėdamas apie LVŽS rinkiminį leidinį „Neliečiamieji“, teigė, jog iš to aiškėja, kad pasirinktas protesto elektorato grupė.

„Toks vaizdas, kad jie nebeturi ar nebemato ilgalaikio savo rinkėjo. Ir jų bando ieškotis trečdalyje rinkėjų, kurie nuomonės neturi ir pastovaus savo matymo kampo. Jie bando patapti kažkuo panašiu kaip Rolandas Paksas. Per tą liniją jie nori susiformuoti branduolį, kuris nuosekliai per 5 procentų barjerą perneštų“, – apie valstiečių taktiką kalbėjo L. Ulevičius.

Konservatoriai ant slidaus ledo

L. Ulevičius dabartinę konservatorių poziciją politiniame lauke vertino kaip pavojingą.

„Jie ant tokio slidaus ledo atsistojo. Nes jeigu jie vėl nepatenka į valdančiąją daugumą, mažų mažiausiai vyks vidinis perversmas ir civilinis karas viduje garantuotas“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo L. Ulevičius.

Jis įvardijo ant kokio pagrindo laikosi konservatoriai.

„Vieša paslaptis, kad visa konservatorių vienybė vis dar laikosi ant Vytauto Landsbergio autoriteto. Bet anksčiau ar vėliau jis išeis ir konservatoriai gali subyrėti į labai skirtingas dalis“, – šios partijos ateitį brėžė viešųjų ryšių ekspertas.

Geriausia derybinė pozicija

L. Ulevičius prognozavo, kad valdančiosios koalicijos formą lems LSDP frakcijos dydis Seime.

O politologas V. Dumbliauskas teigė, kad tai bus Darbo partija.

Viešųjų ryšių ekspertas L. Ulevičius teigė, kad dideliu ir svarbiu veiksniu yra abi liberalų partijos: Liberalų sąjūdis ir Laisvės partija.

„Pagal tai, kas matosi pagal skaičius, trys pagrindiniai arkliai bendroje sumoje turės apie 90–100 mandatų. Šioje vietoje tai reiškia, kad bet kurie du iš tų trijų galės sudaryti koalicijos branduolį ir šalia jų reikės tik kelių mandatų užtikrinti jos stabilumą“, – sakė L. Ulevičius, kalbėdamas apie TS–LKD, LSDP ir LVŽS.

Jis teigė, kad savo pageidavimus galės reikšti LSDP.

„Ir jeigu turime galvoje, kad G. Landsbergis ir R. Karbauskis niekada gyvenime nebedraugaus, esminis sprendimas atsiduria socialdemokratų rankose. Ir taip gaunasi, kad jie ateina jau su savo premjeru ir tada, kas jiems daugiau pasiūlo – valstiečiai ar konservatoriai, su tais jie ir eis“, – Žinių radijo laidoje „Atviras pokalbis“ pabrėžė L. Ulevičius.