Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) politologai, sukūrę platformą Manobalsas.lt – racionalaus balsavimo sistemą internete, sako, kad tokia situacija nestebina, tačiau neapsisprendę rinkėjai vis dar turi progą savo balsą atiduoti pagrįstai ir atsakingai – remiantis politologų sukurtu klausimynu.

Ekspertai atskleidė, kas gali padėti neapsisprendusiems rinkėjams

VU TSPMI dėstytojos prof. dr. Ainės Ramonaitės teigimu, pirmiausia rinkėjui reiktų sau atsakyti į klausimą, kodėl jis balsuoja – ar tam, kad išrinktų kuo geresnę valdžią esamoje situacijoje, ar tiesiog nori pasinaudoti rinkimais kaip proga išreikšti savo požiūrį į politiką.

„Antruoju atveju logiška balsuoti „prieš“ kažką ar net gadinti biuletenį, o pirmuoju atveju yra du pagrindiniai kriterijai, pagal kuriuos verta rinktis: pirma, partijos kompetencija ir sąžiningumo lygis, antra, partijos ir rinkėjo vertybinių pažiūrų atitikimas. Kaip tik antruoju klausimu – vertybinių pažiūrų atitikimo – gali labai padėti Manobalsas.lt platforma,“ – pataria politologė.

Profesorės teigimu, Manobalsas.lt testas, kurį galima rasti adresu www.manobalsas.lt, yra parengtas patyrusios politologų komandos, vadovaujantis mokslinėmis įžvalgomis ir geriausia užsienių šalių praktika.

„Klausimai jame parinkti ne bet kaip, o taip, kad atspindėtų esmines vertybines skirtis tarp partijų ir rinkėjų. Testo rezultatai leidžia suvokti partijų ir savo paties poziciją vertybiniame žemėlapyje ir pamatyti visą Lietuvos partinės sistemos visumą – kurios partijos yra arčiau, o kurios toliau viena kitos ir nuo jūsų. Manobalsas.lt įrankis prikišamai nesiūlo, už kokią partiją reikėtų balsuoti, jis tiesiog parodo, kokioje dimensijoje su kokia partija geriausiai sutampa vertybiniai įsitikinimai,“ – apie pagalbinį įrankį rinkėjui pasakojo A. Ramonaitė.

Kartais nepavyksta išvengti netikėtumų

VU TSPMI profesorės teigimu, rinkėjai gali susidurti su problema, jog turint savo partiją favoritę,
Manobalsas.lt testo rezultatas ne visada sutampa su šiuo pasirinkimu. „Tokiu atveju pirmiausiai siūlyčiau pažiūrėti, kokioje dimensijoje ir kokiais konkrečiai klausimais tas nesutapimas išryškėja ir tada pagalvoti, ar jums tie klausimai svarbūs, ar ne. Jeigu nelabai svarbūs, tuomet nėra ko jaudintis – drąsiai balsuokite už savo favoritus. Jeigu svarbūs, tuomet verta permąstyti arba partijos pasirinkimą, arba savo poziciją tais klausimais.“

Ekspertė teigia, jog svarbu įsigilinti į politikų komentarus svarbiais klausimais. „Labai rekomenduočiau paskaityti partijos ar jos kandidatų komentarus tų klausimų atsakymuose – galbūt iš jų paaiškės argumentai, kodėl partija pasirinkto tokį atsakymą, arba pastebėsite, kad partijos nariai turi skirtingą nuomonę šiais klausimais. Galbūt paskaitę komentarus suprasite, kad jūsų nusistatymas tuo klausimu buvo nepagrįstas ir pakeisite nuomonę, o galbūt nuspręsite, kad visgi su šia partija jums ne pakeliui,“ – sako Ainė Ramonaitė. Tačiau politologė perspėja, kad toliau partijos sąraše esantys kandidatai yra linkę rečiau komentuoti savo atsakymus.

Manobalsas.lt komandos nario P. Vijeikio teigimu, komentarus politikai ne visada išnaudoja tik papildyti savo atsakymams. „Kita vertus, partijų sąrašų lyderiai, ryškiausi veidai, panašu, yra labiau linkę savo anketas individualizuoti, suasmeninti komentarais, kurie kartais būna išties įspūdingo ilgio. Įdomu ir tai, kad komentarai neretai panaudojami cituoti savo rinkiminei programai, kritikuoti oponentus arba girtis nuveiktais darbais.“

Netikėti pokyčiai Lietuvos politinėje sistemoje

Manobalsas.lt komandos nario P. Vijeikio teigimu, partijų ir politikų atsakymuose šiemet išryškėjo itin
didelis netikėtumas. „Turbūt vienas pagrindinių netikėtumų ir viena didžiausių įdomybių yra vienos didelės, tradiciškai ekonomikoje dešiniosios partijos persivertimas į kairę ekonominės dimensijos pusę. Iš pradžių, pamatę šios partijos naują poziciją kompase, pamanėme, kad įsivėlė skaičiavimo klaida, tačiau viską patikrinę supratome, kad suskaičiuota teisingai.“

Politologai linkę manyti, kad čia galėjo suveikti Prezidento Gitano Nausėdos gerovės valstybės idėjos sklaida viešojoje erdvėje. „Galbūt tai sąmoningas ir strategiškas partijų profilių keitimas. Vartotojus kviesčiau taip pat palyginti šių metų kompasą su ankstesnių rinkimų – išties įdomu pamatyti tokias tendencijas ir bandyti jas suprasti,“ – teigia P. Vijeikis.

Manobalsas.lt komandos atstovas teigia, kad netrūksta ir kitų įdomių tendencijų. „Vienos partijos savo atsakymus į Manobalsas.lt klausimus pateikė labai centralizuotai, dalis jų kandidatų nuosekliai kopijavo oficialios partijos anketos atsakymus bei komentarus į savo asmenines anketas. Kita vertus, kai kurioms kitoms partijoms buvo nelengva viduje sutarti dėl bendros pozicijos visais trisdešimt trimis ManoBalsas.lt klausimais. Prie tam tikrų kontraversiškų klausimų jos netgi pakomentuodavo, jog vieningos pozicijos partijoje nėra. Tokie kontrastai tikriausiai liudija apie skirtingą partijų centralizuotumo ir homogeniškumo lygmenį. Manyčiau, kad abu atvejai turi savo privalumų ir trūkumų – grupės demokratiškumas ir efektyvumas ne visada sutampa, nors abu yra pageidautini,“ – teigia Manobalsas.lt portalo administratorius.

P. Vijeikio teigimu, partijų viduje kartais pasitaiko ir maištininkų, kurių pozicijos kai kuriais kertiniais klausimais radikaliai skiriasi nuo bendros partijos ideologijos ar net programos vertybinių nuostatų. „Manau, kad jei šių maištininkų bendrapartiečiai – o ypač partijos lyderiai – sužinotų jų nuomonę tam tikrais klausimais, būtų smarkiai nustebinti. Tik tada vėl kyla klausimas – kiek tie maištininkai sąmoningai nusprendžia nepritarti partijos daugumai, o kiek jie tiesiog nežino partijos ideologinių principų ir dėl to netyčia būna nenuoseklūs,“ – svarsto Manobalsas.lt komandos narys.

Partijas priešina politinės aktualijos

P. Vijeikis pasakoja, kad beveik kiekvienu klausimu nuomonių įvairovė yra nemaža, tačiau, ko gero, vieni labiausiai partijų ir politikų pozicijas skaldžiusių klausimų – Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos panaikinimas ir didelį šurmulį sukėlęs Lukiškių aikštės paplūdimys.

„Viešojoje erdvėje pasirodęs siūlymas panaikinti Lietuvių kalbos inspekciją atskleidžia gilias vertybines skirtis tarp partijų ir politikų. Kultūriškai tradiciškesnės partijos ir politikai tokį veiksmą laiko antikonstituciniu ir grindžia savo nuomonę tuo, kad LR Konstitucijos 14 straipsnis įtvirtina, jog „Valstybinė kalba – lietuvių kalba.“ Jie šiandienėje Lietuvoje įžvelgia pavojų lietuvių kalbai, tvirtina, kad ši yra puolama ir žeminama, o kalbos inspekcija yra jos gynėja ir išlikimo garantas.

Liberalesnių kultūrinių pažiūrų partijos bei atskiri kandidatai inspekciją vadina kone represine institucija, kuri varžo organišką ir natūralų kalbos vystymąsi, pažeidžia kontroliuojamų žmonių teises, yra anachronistinė, todėl ją reikia panaikinti,“ – atsakymus į politikams pateiktus klausimus komentavo P. Vijeikis.

Politologai taip pat klausė politikų, ar Vilniaus savivaldybė turi teisę Lukiškių aikštėje įrengti smėlio
paplūdimį, net jei tai nevienareikšmiškai vertinama visuomenėje. „Panašu, kad kultūriškai liberalesni
dažniau pasisako už tai, kad savivaldybė turi teisę Lukiškių aikštėje daryti ką tik nori, nors nebūtinai pritaria pačiai paplūdimio idėjai. Patys pliažą sugalvojusių politikų bendrapartiečiai neretai mano, kad Lukiškių paplūdimio kritikai elgiasi veidmainiškai – nekritikuoja, pavyzdžiui, čiuožyklos, bet pyksta dėl smėlio – bei taip, esą, reklamuojasi prieš rinkimus, be reikalo išpūsdami įvykio svarbą.

Dažniau konservatyvesni idėjos kritikai teigia, kad aikštė priklauso ne dabartinei Vilniaus valdžiai, o visai Lietuvai ir kad negalima linksmintis ant protėvių kapų. Neretai išreiškiama ir pastaba, kad Vilniaus meras sprendimą dėl Lukiškių pliažo įrengimo priėmė nedemokratiškai, vienasmeniškai, nesitardamas su miesto taryba,“ – teigė Paulius Vijeikis.

Pasak portalą administruojančio Pauliaus Vijeikio, duomenys apie šiuos ir kitus aktualius politinius klausimus, surinkti klausimyną užpildžius kone 300 politikų ir beveik visoms rinkimuose dalyvaujančioms partijoms. „Rinkėjas virtualiame kompase gali matyti, kaip jo nuomonė sutampa su konkretaus politiko ir partijos atsakymais pagal atskiras temines sritis, politinių takoskyrų ašis. Turint tiek atsakymų, apsispręsti gali tapti šiek tiek lengviau,“ – pasakoja Paulius.

Viena iš kompaso Manobalsas.lt kūrėjų Ainė Ramonaitė priduria, kad prieš kiekvienus rinkimus testas yra itin laukiamas rinkėjų: „Per 2019 m. Europos Parlamento ir prezidento rinkimus testą užpildė daugiau kaip 90 tūkst. vartotojų“. Manobalsas.lt komandos teigimu, šiais metais tikimasi ne ką mažesnio populiarumo, o kartu ir aktyvesnio rinkėjų susidomėjimo politikų pažiūromis ir partijų programomis.