Šalia savivaldybės penktadienį susirinkusios kelios dešimtys GMP profesinės sąjungos narių skandavo „Zdislavai, išeik“.

GMP darbuotojai atsinešė ir plakatų „Mere, kur ritasi greitoji?“, „Savivaldybė dengia korumpuotą GMP direktorių“, „Reikalaujame Skvarciany atsistatydinti ir asmeninės atsakomybės“, „Kompetentinga greitoji – gyventojams, kompetentingas vadovas – greitajai“.

„Mes nepatenkinti direktoriaus veiksmais – diskriminavimu, nesiskaitymu ir tuo, kaip yra vadovaujama. Nekreipiamas dėmesys į paslaugą“, – BNS sakė profsąjungos pirmininkas, buvęs GMP vadovas Tadeušas Rodz.

Jis Vilniaus GMP vadovavo dešimt metų nuo 2007 iki 2017 metų.

T. Rodz teigė nesiekiantis ir vėl vadovauti įstaigai, tačiau jeigu būtų paskirtas, imtųsi vadovo pareigų.

„Tą darbą atlikinėjau sąžiningai ir rezultatai buvo matomi, bet ne tame esmė“, – teigė GMP medikas.

Jis taip pat tvirtino, kad protestu siekiama atkreipti valdžios dėmesį – savivaldybei ir ministerijai buvo rašomi ir skundai.

„Ir į ministeriją mes kreipėmės, kad atkreiptų dėmesį, jog nebūtų savivalės dėl tų pinigų, kuriuos, pavyzdžiui, skiria ministerija“, – kalbėjo T. Rodz.

„Mums reikia, kad būtų normalios sąlygos – norime kokybiškai dirbti gyventojams. Dabartinis vadovas tuo nesirūpina, jeigu savivaldybė į tai pažiūrės, tai taip ir yra“, – teigė jis.

Darbuotojai reikalauja geresnių darbo sąlygų

Rita Tilindienė greitojoje dirba jau 40 metų, ji pasakoja esanti nepatenkinta dabartinio vadovo optimizacijos planais – anot jos, prieš trejus metus buvo atleisti senieji darbuotojai, priimti „savi“.

Taip pat felčerė skundžiasi ir tuo, kad nėra atnaujinama aparatūra, o valdžia į tai žiūri aplaidžiai.

„Pagrinde per tuos trejus metus niekas nėra atnaujinama. Dabar genda kardiografai, genda spausdintuvai. Buvo sugedę devyni spausdintuvai – kreipiesi dėl jų, tai sako rašyti ranka“, – BNS sakė 60-metė medikė.

39-ių GMP vairuotoju dirbantis Virginijus Lagūnas sako pasigendantis įstaigos vadovo Z. Skvarciany kompetencijos.

„Reikalauja iš mūsų kompetencijos kaip iš darbuotojų, bet mes pritrūkstam jos iš pačio vadovo. Jau vyksta procesai, kai mes nebegalime tylėti“, – BNS sakė įstaigos darbuotojas.

Jo teigimu, dabartinė administracija nesirūpina gendančia technika, taip pat jam užkliuvo ir „į šoną nueinantys pinigai“.

„Automobilių technika genda ir jos nesistengiama remontuot. Yra kiti dalykai, kurie vyksta – statybos įvairiausios, pinigai nueina į šoną“, – kalbėjo

„O su mašinomis mes iki paskutinio važiuojam, kol sugriūna. Yra dalykai kaip EKG aparatai – juos irgi reikia atnaujint“, – teigė jis.

Jis tvirtino norintis kito vadovo, nes prie senojo darbas buvo organizuojamas geriau.

30-metė GMP medikė Božena Burinskienė teigė norinti, kad pasikeistų įstaigos valdžia.

„Visi tikėjomės kitko, negu direktorius vykdo. Jis vengia mums padėti, nesame iki galo išklausomi. Gal bent protestu atkreipsime dėmesį į save“, – pasakojo felčerė.

Moteris sako susidūrusi ir su mobingu, tačiau pagalbos iš vadovybės nesulaukė.

„Kreipiausi pagalbos ir tos pagalbos nesulaukiau“, – teigė ji.

Savivaldybė aiškinasi situaciją

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis BNS teigė, kad savivaldybė šiuo metu aiškinasi iškilusią situaciją.

„Mes tai vertinam labai rimtai, priemonių ėmėmės. Skundai yra tiriami, atsakymus turėsime 26 dieną ir padarysime sprendimus bei išvadas“, – tvirtino P. Poderskis.

Jo teigimu, gauta rimtų nusiskundimų.

„Mes tikrinsime ir visa tai įvertinsime, bet klausimų skundai kelia“, – teigė administracijos direktorius.

P. Poderskis taip pat teigė, kad šiuo metu pradėti trys tyrimai dėl duomenų apsaugos, teisinių klausimų ir personalo.

Su Z. Skvarciany penktadienį BNS susisiekti nepavyko.

Vilniaus GMP šiuo metu dirba per 450 darbuotojų, profesinės sąjungos vadovas T. Rodz sako, kad apie pusė jų priklauso profesinei sąjungai.

T. Rodz iš GMP vadovo pareigų buvo atleistas 2017 metais, likus dienai iki kadencijos pabaigos, atleidimo motyvai buvo įvardijami kaip šiurkštūs darbo pareigų pažeidimai, jis atleidimą aiškinosi teismuose.

Z. Skvarciany savivaldybės paskelbtame vadovo konkurse užėmė antrą vietą, tačiau tapo vadovu, nes pirmą vietą užėmęs Saulius Deveikis pareigų atsisakė.