Kaip ir kur balsuoti?

Savo balsą rinkėjai galės atiduoti nuo 7 valandos ryto iki 20 valandos vakaro. Balsai bus pradėti skaičiuoti tik uždarius rinkimines apylinkes.

Kaip skelbia Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), rinkimų dieną rinkėjai balsuoja apylinkėje, į kurios sąrašus yra įrašytas.

Taip pat rinkėjas turi teisė balsuoti bet kurioje savo rinkimų apygardos rinkimų apylinkėje, kuri elektroninių ryšių priemonėmis yra prisijungusi prie Vyriausiosios rinkimų komisijos informacinės sistemos.

Interneto svetainėje „Rinkėjo puslapis“ esančiame žemėlapyje nurodoma, kur rinkėjai turi balsuoti, kokie rinkimų apylinkių adresai. Jį galite pamatyti čia.

Kaip užpildyti rinkimų biuletenį?

Vienmandatės rinkimų apygardos biuletenyje pažymėti tik vieną pasirinktą kandidatą.

Rinkimų apylinkėse bus pateikta informacija apie toje vienmandatėje apygardoje kandidatuojančius politikus. Šią informaciją galima rasti ir internete.

Daugiamandatės rinkimų apygardos biuletenyje pažymėti vieną partiją.

LVŽS rinkiminis štabas

Iš šio sąrašo išsirinkti ir į langelius apačioje įrašyti iki 5 kandidatų iš pasirinkto sąrašo numerius. Numeri eiliškumas nėra svarbūs.

Jei rinkėjas supranta suklydęs dar neįmetus biuletenio į balsadėžę – rinkimų komisijos nario paprašyti kito biuletenio, o sugadintą grąžinti komisijos nariams.

VRK nurodo ir primena, kad kelis kartus įrašytas vieno kandidato numeris reitingavimo skiltyje jam suteikia tik vieną pirmumo balsą.

Ką būtina turėti?

Dar vieną šių Seimo rinkimų naujiena – atsisakyta vardinių rinkėjo kortelių. Gyventojams buvo išsiųsti tik informaciniai pranešimai.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ir VRK dar kartą primena, kad rinkimuose yra privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemonės, turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą ir rekomenduojama patiems atsinešti savo rašymo priemonę.

Išankstiniame balsavo dvigubai daugiau

Dėl koronaviruso pandemijos buvo prailgintas išankstinio balsavimo laikas Seimo rinkimuose. Per keturias dienas vykusį išankstinį balsavimą savo valią Seimo rinkimuose pareiškė 178 tūkst. 145 arba 7,39 proc. visų rinkėjų.

Prieš ketverius metus jų buvo dvigubai mažiau – 3,49 proc. arba 87 tūkst. 59, tačiau tuomet išankstinis balsavimas savivaldybėse truko irgi dvigubai trumpiau – dvi dienas.

Šiemet aktyviausi rinkėjai buvo Vilniaus Antakalnio (14,05 proc.) ir Senamiesčio–Žvėryno (13,57 poc.), taip pat Kauno Centro–Žaliakalnio (11,95 proc.), Marijampolės (11,38 proc.) apygardose.
Taip pat aktyviai rinkėjai iš anksto balsavo sostinės Verkių (10,65 proc.), Klaipėdos Pajūrio (10,65 proc.), Druskininkus ir Lazdijų rajoną apimančioje Jotvingių (9,28 proc.) apygardose.

Mažiausiai aktyvūs balsuojant iš anksto buvo Vilniaus Panerių–Grigiškių (3,64 proc.) ir Naujosios Vilnios (4,17 proc.) apygardų rinkėjai.

Iš visų išankstinių balsų 13 tūkst. 89 yra atiduoti specialiuosiuose paštuose, kur savo valią pareikšti gali esantys slaugos, gydymo, laisvės atėmimo įstaigose, atliekantys karo tarnybą. 310 rinkėjų balsavo namuose.

Penktadienį ir šeštadienį galima balsuoti namuose. Šiemet balsuoti namuose gali ne tik neįgalieji, vyresni nei 70 metų asmenys, negalintys atvykti į rinkimų apylinkes, bet ir neįgaliuosius slaugantys žmonės, taip pat gyventojai, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas ar kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.