„Mes jau dabar gyvenam kaip sustiprinto karantino režimu – nuotolinis darbas, nuotolinis ugdymas. Nuo penktadienio taip pat sugriežtės tikrinimas einant į prekybos centrus arba parduotuves, kad būtų išlaikytas 10-ies kvadratinių metrų vienam klientui reikalavimas. Dar labiau kontroliuosime, kad būtų išlaikyti atstumai viešajame transporte, dezinfekuojamos sėdynės“, – laidoje „Delfi diena“ pasakoja Raseinių rajono meras.

Anot jo, siekiant užtikrint, kad būtų laikomasi ribojimų, bus telkiamos ir didesnės policijos pareigūnų pajėgos.

„Papildomos policijos pajėgos jau buvo pasitelktos prieš daugiau nei savaitę, į savivaldybę buvo atsiųsti du papildomi ekipažai, kurie kontroliavo esančius saviizoliacijoje ir kaip laikomasi mūsų sprendimų dėl būriavimosi, kaukių dėvėjimo. Manau, įvedus karantiną bus telkiamos dar didesnės pajėgos“, – kalba A. Bautronis.

Ribojimų įvažiuoti ar išvažiuoti iš Raseinių rajono, mero teigimu, kol kas nebus, tačiau gyventojai patys turėtų įsivertinti riziką ir esant galimybei tokių kelionių vengti.

„Įvažiuojant ar išvažiuojant visų pirma turime įsivertinti pavojų – ar mums tai būtina. Kol kas neturime jokių ribojimų, judėjimo laisvė palikta, kontrolės mechanizmų nėra svarstoma, nebent po kokios savaitės matysime, kad labai didelis srautas žmonių, važiuojančių į Raseinius ar iš, tai gal tada imsimės veiksmų“, – sako jis.

Jei situacija po dviejų savaičių nepagerės, meras sako, jog bus ir prašoma Vyriausybės karantiną pratęsti: „Jei po dviejų savaičių turėsime tokią pačią situaciją, prašysime, kad karantinas būtų tęsiamas toliau. Jei situacija gerės, galima bus kalbėti apie pabaigą.“

Raseiniai iš paukščio skrydžio

A. Bautronis mano, kad užsikrėtusiųjų skaičiai rajone auga ir dėl to, kad gyventojai skeptiškai žiūri į raginimą tirtis.

„Tų atvejų nemažėja, nes galimai žmonės net sergantys arba jaučiantys simptomus toliau vaikštinėja po visuomenę ir galbūt patys to nežinodami platina ligą. Tai masinis gyventojų ėjimas išsitirti padėtų greičiau užkirsti ligos plitimą“, – sako meras.

„[Žmonės] turi savus įsitikinimus, kad tai yra netiesa, valdžios sugalvotas priešrinkiminis triukas, kaip jie įvardija, tai nežinau, kodėl visam pasauliui įtaką daro Lietuvos rinkimai. Tenka dėl to apgailestauti“, – priduria A. Bautronis.

Verslininkai skaičiuoja nuostolius

Mero teigimu, įvedus karantiną galima bus lengviau kompensuoti nuostolius ir verslininkams.

„Sutikom įsivesti karantiną tam, kad paskui galima būtų teisiškai kompensuoti ir verslui, ir viešajam sektoriui patirtus nuostolius. <…> Manau, nuo pirmadienio pradėsime kalbėti su vyriausybe, ar mūsų verslininkai jau gali pradėti skaičiuoti patiriamus nuostolius“, – sako A. Bautronis.

Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Raseinių skyriaus pirmininkė Dalia Lukauskienė sako, kad šiuo metu kai kurių verslininkų padėtis labai sudėtinga.

„Yra, kur žmogus tris savaites nėra pardavęs nė daikto. Jei taip tęsis ilgai, – bėda“, – kalba D. Lukauskienė.

„Dar karantinas paskelbtas nebuvo, bet dalis žmonių susirgo, kita dalis išsigandę – jautėsi sumažėjimas pirkėjų. Verslininkai dirbo „į nulį“ ar net į minusą“, – pasakoja ji.

Pasak D. Lukauskienės, jau per karantiną pavasarį buvo verslininkų, kurie nutraukė veiklą ar turėjo ją keisti.

Jos manymu, privatus verslas skatina darbuotojus eiti tirtis, kad liga neplistų darbovietėse. Visgi tirtis skuba ne visi.

„Mūsų kolektyve, kuriame pati būnu, nėra susirgimų, šeimose nėra, tai tiesiog nematome reikalo. Jaučiamės gerai, gal todėl tiesiog ir nebeeiname“, – laidoje „Delfi diena“ kalba Smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos Raseinių skyriaus pirmininkė.