„Nebraižom raudonų ribų. Išties pasirinkom šią kampaniją ir laikyseną. Manome, kad Lietuvai reikia daugiau už, o ne prieš. Tai, kad mes šiandien iš visų pusių turime skambančius – aš su tuo neisiu, to nemyliu, jis man nedraugas, jau ko ko, bet už tuos tai nebalsuok“, – žurnalistams kalbėjo G. Landsbergis.

Jo teigimu, tokia negatyvi nuotaika Lietuvoje nekuria sutarimo atmosferos, kuri leistų kuri Vyriausybę ar daryti bendrus darbus.

„Vieną partiją aš buvau įvardijęs, galėčiau jos nekartoti nereklamuodamas antivalstybinės veiklos. Manau, kad kitos politinės jėgos, priklausomai nuo to, kokios jos atrodys, kaip jos atrodys, kokias frakcijas turės, galbūt vieną ar kitą narį, galbūt mišrioj bus, pažiūrėsim, laikas parodys“, – sakė G. Landsbergis.

Paklaustas, kodėl nusprendė balsuoti išankstiniuose rinkimuose, G. Landsbergis sakė, kad taip jam šiais metais atrodo saugiau, o sekmadienį tiesiog lauks rinkimų rezultatų.

„Šiek tiek nerimą kelia ir 28 tūkst. žmonių, kurie šiuo metu yra izoliacijoje. Ką tik gavome žinutes, raginančias izoliacijoje esančius žmones registruotis. Registracijos skaičiai yra labai maži. Nenoriu įžvelgti kokios nors piktos Vyriausybės valios, kuri anksčiau atsisakė siųsti primenamąją žinutę, bet vis dėlto nežinodami, kaip jie gali dalyvauti rinkimuose, šitie žmonės gali jausti, kad iš jų atimta konstitucinė teisė“, – kalbėjo politikas.

Pats G. Landsbergis sakė bolatiravęsis Kaune, nes ten ir buvo išrinktas, o partijos nuostata buvo nekeisti apygardų tiems, kurie jose laimėjo.

Paklaustas, ar tikisi į Seimą patekti jau per pirmąjį turą, ar visgi lemiamas bus antrasis, G. Landsbergis teigė, kad viskas priklausys nuo rinkėjų ir aktyvumo.

„Gal aš neišeisiu į antrą turą“, – juokavo G. Landsbergis.

Kaune išankstinio balsavimo eilėje laukia G. Landsbergis

Mažumos Vyriausybę vadina ganėtinai realistišku variantu

G. Landsbergis apie galimas koalicijas kalbėjo nenoriai, tačiau neatmetė mažumos Vyriausybės varianto.

„Ingrida Šimonytė prasitarė apie mažumos Vyriausybę, tai reiškia stiprią mažumos frakciją, galbūt remiamą kitų jėgų, aš neatmesčiau ir šito varianto, manau, kad jis yra ganėtinai realistiškas. Bet vėlgi, tai yra tas mūsų mėgstamas būrimas iš kavos tirščių“, – teigė G. Landsbergis.

Paklaustas, ar jau buvo derybų su kitomis politinėmis jėgomis, G. Landsbergis patikino, kad ne. Vis dėlto pasvarstymų apie bendrą darbą po Seimo rinkimų, sakė jis, Seimo salėje būta.

„Kažko tokio būna Seimo salėje, kad pasikalbi su kolegomis, kurie sėdi netoliese“, – sakė jis.

Pasitikslinus su kuo konkrečiai kalbėjosi, G. Landsbergis atsakė: „Atsiminkime, kaip atrodo Seimo salė. Liberalai šalia, tai tas čia nieko nenustebins“.

Balso taip ir neatidavė

Į balsuoti laukiančių rinkėjų eilę stojęs G. Landsbergis balsadėžės taip ir nepasiekė. Pabendravęs su žiniasklaidos atstovais, įpusėjus eilei, politikas iš jos pasitraukė.

Gali būti, kad tokiu būdu jis vengė akistatos su politiniu oponentu, valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderiu Ramūnu Karbauskiu, kuris netrukus atvyko balsuoti ir laukia eilėje su kitais rinkėjais.

Konservatorių partijos atstovė Vytautė Šmaižytė BNS informavo, jog G. Landsbergis balsuos vėliau trečiadienį Kaune, tačiau tikslus laikas kol kas nežinomas.

Galiausiai politikui balsuoti pavyko.

„Aš jau! Dabar jūsų eilė“, - feisbuke apie 14.30 val. parašė G. Landsbergis ir įsidėjo nuotrauką.

Kaune išankstinio balsavimo eilėje laukia G. Landsbergis

G. Landsbergis partijos rinkimų sąraše įrašytas antruoju numeriu, pirmoji pozicija užleista buvusiai kandidatei į prezidentus Ingridai Šimonytei.

Nors G. Landsbergio šansai patekti į naujosios kadencijos Seimą abejonių nekelia, konservatorių lyderis kandidatuoja ir Kauno vienmandatėje Centro – Žaliakalnio rinkimų apygardoje.

Ši apygarda laikoma bene paskutine konservatorių tvirtove Kaune. Joje eilę rinkimų iš eilės kandidatavo ir juos laimėjo Rasa Juknevičienė, o 2016 metais ją „perleido“ partijos lyderiui G. Landsbergiui.

Tai tapo reikšmingu manevru po vietos savivaldos rinkimų, kuriuose Visvaldo Matijošaičio suburtas visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“ nuvainikavo Kauną ilgus metus valdžiusius konservatorius.

2016 metais Centro – Žaliakalnio rinkimų apygardoje kandidatavęs G. Landsbergis tapo vieninteliu Kaune išrinktu konservatoriumi „vienmandatininku“, kitose apygardose laimėjo valstiečių ir žaliųjų sąjungos bei juos rėmusio V. Matijošaičio „Vieningo Kauno“ kandidatai.

Šį kartą Centro – Žaliakalnio apygardoje Seimo nario mandato siekia išskirtinai daug, net 15 kandidatų.

Tarp jų politikos naujokas, partijos „Lietuva – visų“ atstovas, krepšininkas ir treneris Valdemaras Chomičius, G. Landsbergiui antrajame rinkimų ture pralaimėjusi, bet pirmąją „už brūkšnio“ likusi valstiečių ir žaliųjų atstovė Audronė Jankuvienė vėliau į Seimą pateko iš jo pasitraukus į Europos parlamentą išrinktam Stasiui Jakeliūnui.

Konservatorių bastione pirmą kartą jėgas nusprendė išbandyti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, iškėlė susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičius kandidatūrą.

Delfi primena, kad balsą išankstiniame balsavime galima atiduoti iki ketvirtadienio vakaro, Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną.