Tai nutarta trečiadienį vykusiame Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdyje. Tačiau taisyti Seimo Statuto straipsnį, reglamentuojantį įgaliojimų Vyriausybei suteikimą iš naujo, teks jau kitam Seimui.

„Statuto pakeitimai gali būti priimami po to, kai KT sprendimas bus oficialiai paskelbtas ir įsigalios“, – posėdyje sakė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

KT nutarimas teisės aktų registre bus oficialiai paskelbtas 2020 metų gruodžio 23 dieną, siekiant, kad nesusidarytų situacija, jog valstybėje nebeliktų legitimios Vyriausybės.

Šių metų rugpjūčio pabaigoje Konstitucinis Teismas (KT) paskelbė išvadą, kad Seimui iš naujo suteikiant įgaliojimus premjero Sauliaus Skvernelio Vyriausybei buvo pažeista Konstitucija. KT nustatė, kad Seimo priimtas protokolinis nutarimas „Dėl įgaliojimų Lietuvos Respublikos Vyriausybei suteikimo iš naujo“ prieštarauja Konstitucijai.

KT pirmininkas Dainius Žalimas yra sakęs, kad Seimas iš naujo Vyriausybei suteikti įgaliojimus gali tik pritardamas jos veiklos programai.

Įgaliojimų Vyriausybei suteikimą iš naujo reglamentuoja Seimo Statuto 198 straipsnis. Jame numatyta, „kai pasikeičia daugiau kaip pusė ministrų, Vyriausybė iš naujo turi gauti Seimo įgaliojimus. Priešingu atveju, Vyriausybė turi atsistatydinti“.

Į Konstitucinį Teismą dėl galimų Seimo Statuto 198 straipsnio ir Seimo protokolinio nutarimo, kuriuo Vyriausybei suteikiami įgaliojimai iš naujo, prieštaravimo Konstitucijai, kreipėsi Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD), Lietuvos socialdemokratų partijos, Liberalų sąjūdžio frakcijų bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai, primena ELTA.

Seimo nariai kreipimesi pažymėjo, kad prezidentas Gitanas Nausėda savo dekretu patvirtino Vyriausybės sudėtį, kurioje, skaičiuojant nuo įgaliojimų jai suteikimo dar 2016 m. gruodžio 13 d., pasikeitė daugiau kaip pusė ministrų. Seimas, vadovaudamasis Statuto 198 straipsniu, kuris numato įgaliojimų Vyriausybei suteikimą iš naujo, suteikė įgaliojimus su dar 2016 m. patvirtinta Vyriausybės programa.