Štai LNK rengtuose debatuose kalba ne Ramūnas Karbauskis, o sąraše septintu numeriu įrašyta Agnė Širinskienė, ne Gabrielius Landsbergis, o sąraše ketvirtu numeriu įrašyta Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Valstiečių ir konservatorių lyderių nesimato ir kitų formatų debatuose. LNK žinios nusprendė pasidomėti, kodėl taip yra.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderis R. Karbauskis tikino, kad tokia taktika.

„Tokia yra mūsų taktika, mes nepasirinkome, kad į debatus eitų tik vienas“, – aiškino politikas.

Saulius Skvernelis

LVŽS lyderis tikina, kad debatuose dar dalyvaus ir kad norėtų su G. Landsbergiu padiskutuoti vienas prieš vieną, bet konservatorių partijos vadovas atsisako.

„Tikriausiai po 2016 metų nelabai sėkmingų debatų LRT jie to nebenori. Bet tai iš tikrųjų būtų tikrai įdomu, nes turiu, ką pasakyti. Ir noriu daug ko paklausti“, – priežastis vardijo LVŽS vadovas.

Siekdami išklausyti visas puses, to norime paklausti ir paties G. Landsbergio, tačiau jis atsisako.

„O jeigu... Egle... O jeigu kas nors kitas iš mūsų? … Kodėl ne?“, – pasislėpęs nuo kamerų LNK žurnalistei Eglei Račkauskaitei atsako G. Landsbergis.

Ingrida Šimonytė

Taip pat jis pasiūlo kelti klausimą, kodėl debatuose nedalyvauja premjeras Saulius Skvernelis, nes Ingrida Šimonytė dalyvauja.

„Vilmorus“ duomenimis abiejų partijų lyderiai nėra patys populiariausi. S. Skvernelį kaip geriausiai rinkėjus atstovaujantį įvardijo 8,5 procento, I. Šimonytę – 7 procentai, R. Karbauskį – 3,2 proc., o G. Landsbergį – 2,9 procento. S. Skvernelis ir I. Šimonytė partijų vadovus lenkia kone dvigubai.

Tačiau R. Karbauskis neigia, kad sprendimas neiti į debatus priklauso nuo žemų jo reitingų.

„Kokiais? Ne, tai tikrai nėra susiję, nes jei mes gautume tiek balsų, kiek teigiamo reitingo mano yra, tai mes laimėtume rinkimus“, – aiškino LVŽS vadovas.

Šie rinkimai išskirtiniai ir tuo, kad abiejų pirmaujančių partijų lyderiai savo sąrašų neveda, abu jie įrašyti antrais numeriais. O tie, kurie partijų sąrašus rinkimuose veda, net nėra savo vedamų partijų nariai.

„Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Vytautas Bruveris LNK žinioms sakė, kad taip pasidaro kreivų veidrodžių karalystė.

„Tai yra mūsų politinės ir partinės sistemos simptomas yra. (…) Čia juk akivaizdu, kad kuo mažiau R. Karbauskis šmėžuos eteryje, ekranuose, tuo mažiau jis nervins plačiąją publiką. (…) Kiek tenka girdėti iš konservatorių vidaus, tai jau senokai tokia viešųjų ryšių strateginė nuostata yra priimta ir G. Landsbergio atžvilgiu. Kai kurie vyresni partijos kolegos, daug labiau patyrę didžiojoje politikoje jam sakė, kad jam verčiau dėl visų bendro labo mažiau vaidentis“, – dėstė apžvalgininkas.

Liberalų sąjūdžio atstovai sako pasigendantis G. Landsbergio ir kaip opozicijos lyderio.

„Net Vyriausybės veiklos ataskaitą, kai premjeras S. Skvernelis pateikė, tai pasisakė ir kalbėjo I. Šimonytė. O opozicijos lyderis net ir gauna kažkokius bonusus, bet apie vertybes kalba. Reikalauti opozicijos posto visą kadenciją ir jį gavus nieko nedaryti? Tai neatrodo opoziciška“, – LNK žinioms dėstė liberalas Eugenijus Gentvilas.