Galimybę balsuoti specialiame punkte neišlipant iš automobilio nuo trečiadienio sudarė Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ir Vilniaus savivaldybė, kad tuo galėtų pasinaudoti ir saviizoliacijoje esantys žmonės.

Tačiau NVSC atstovė Justina Petravičienė BNS teigė, kad įstatymas, nustatantis galimybes laikinai palikti saviizoliacijos vietą, nėra pasikeitęs ir jokios papildomos išimtys dėl rinkimų jame nėra numatytos, tad į specialųjį punktą balsuoti atvykęs žmogus pažeistų saviizoliacijos tvarką, o jei ir kreiptųsi leidimo tai daryti – jo negautų.

„Tas teisės aktas tikrai nėra papildytas specialiomis nuostatomis, susijusiomis su rinkimais (...) Yra aiškios numatytos teisinės išimtys, kada žmogus gali kreiptis į NVSC dėl leidimo palikti saviizoliacijos vietą, tai yra numatyti punktai, kitų punktų ir papildymų nebuvo įtraukta“, – sakė J. Petravičienė.

Jos teigimu, vienintelė išimtis, kai galima palikti savo izoliacijos vietą, yra taikoma į mobiliuosius patikros punktus atlikti PGR tyrimo dėl COVID-19 ligos vykstantiems žmonėms. Tokiu atveju būtina turėti registraciją patvirtinančią trumpąją žinutę.

„Pagal rinkimų nuostatas buvo numatyta, kad žmonės, kurie yra saviizoliacijoje, išreikšti norą balsuoti gali pateikdami prašymą Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK). Tuomet jau NVSC, kaip ir buvo numatyta, informuos VRK, ar žmonės serga COVID-19 liga, ar yra izoliacijoje dėl turėto sąlyčio, ar yra mažos rizikos sąlytį turėję, kai grįžo iš užsienio. Ir nuo to priklausys, kokias apsaugos priemones turi naudoti pas žmones einantys. Kitokių aplinkybių tikrai nežinome“, – apie galimybę balsuoti esantiems saviizoliacijoje pasakojo NVSC specialistė.

J. Petravičienė priminė, kad trečiadienis yra paskutinė diena pateikti tokio tipo prašymus ir užtikrinti pilietinės pareigos atlikimą.

Pirmadienį iš daugiau kaip 28 tūkst. izoliuotis turinčių žmonių balsavimui namuose registravosi vos 230 rinkėjų. VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė BNS sakė, kad po VRK kvietimų aktyviau registruotis, antradienį prašymų padaugėjo iki maždaug 900, tačiau ji apgailestavo, jog Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD) antradienį oficialiai atmetė VRK prašymą leisti informuoti rinkėjus per gyventojų perspėjimo ir informavimo sistemą.

Pasak jos, PAGD informavo, kad tokia žinutė galėtų būti siunčiama tik gavus operacijų vadovo, t.y. sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendimą, be to, pabrėžiama, kad sistema leidžiama informuoti tik apie susidariusią ar gresiančią ekstremalią situaciją.

Seimo rinkimai vyks spalio 11 dieną, pirmadienį-ketvirtadienį vyksta balsavimas iš anksto.