Savo ruožtu Raseinių meras pabrėžė, kad tokį sprendimą dar turi patvirtinti Vyriausybė.

„Dar nenuspręsta. Teiksime kartu su Sveikatos ministerija kreipimąsi į Vyriausybę, kad Vyriausybė priimtų sprendimą. Karantinas, jei bus, tai nuo penktadienio. Raseinių savivaldybė sutiktų skelbti karantiną.

Būtų įvestos tos priemonės, kurias rekomendavo Nacionalinis visuomenės sveikatos centras“, – antradienio popietę apie planuojamą karantiną Raseiniuose patvirtino meras Andrius Bautronis.

Ribojamas judėjimas dėl nebūtinų reikalų

Kaip „Delfi“ sakė NVSC specialistė Justina Petravičienė, NVSC pateikė rekomendacijų, viena iš jų – riboti judėjimą dėl nebūtinų reikalų pačiuose Raseiniuose. Vis dėlto iš miesto į rajoną gyventojai galėtų ir toliau judėti – tai nebūtų ribojama.

„Buvo tokia nuostata įpareigojanti, kad būtų ribojamas judėjimas dėl nebūtinų priežasčių. Kitaip tariant, išvykti iš gyvenamosios vietos tik į prekybos vietą, į darbą, dėl sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų gavimo ir dalyvavimo rinkimuose. Tai taip, būtų ribojamas judėjimas, – sakė J. Petravičienė.

– Apie visišką uždarymą kokių nors prekybos ar paslaugų vietų mūsų siūlymų nebuvo. Jei kalbame apie paslaugų teikimą, tai turėtų būti ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų asmenų srautas, turėtų būti užtikrintas ne mažesnis kaip 10 kvadratinių metrų plotas, tenkantis vienam gavėjui ar lankytojui. Jei to ploto negalima užtikrinti, tik vienam paslaugos gavėjui tuo metu būtų teikiama paslauga.“

Lygiai taip pat ir su prekybos vietomis – turėtų būti reguliuojami pirkėjų srautai bei užtikrintas 10 kvadratinių metrų vienam klientui plotas.

Restoranai ir kavinės irgi neturėtų būti uždaryti – viešojo maitinimo įstaigoms siūloma riboti darbo laiką nuo 8 iki 24 valandos. Ribojimas negaliotų tuo atveju, jei maistas tiekiamas išsinešti.

A. Veryga įspėjo dėl lokalaus karantino

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad su koronaviruso protrūkiais kovojančiai Raseinių rajono savivaldybei buvo išsiųstos Nacionalinio visuomenės sveikatos centro rekomendacijos (NVSC) dėl karantino arba kai kurių sąlygų įgyvendinimo rajone.

Šie klausimai antradienį bus aptarti savivaldybės Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje.

„Vakar Raseinių savivaldybei buvo išsiųstos NVSC rekomendacijos su siūlymais dėl galimo karantino ar jo sąlygų nustatymo. (...) Lauksime savivaldybės sprendimų ir nuomonės dėl tų rekomendacijų. Matėme, kad merai jau komunikavo viešojoje erdvėje su skeptišku požiūriu į karantiną, bet lauksime oficialaus atsakymo, lauksime, ką nuspręs komisija“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Ministras padėkojo medikams savanoriams, kurie sutiko atvykti ir dirbti Blinstrubiškių socialinės globos namuose, kur dėl COVID-19 židinio trūksta medikų.

„Dalis slaugos personalo jau buvo rasta. Kilo problema dėl gydytojų, noriu padėkoti gydytojams, kurie pasisiūlė keliauti į šią įstaigą ir savanoriauti. Tikimės, kad savivaldybė užtikrins visas jiems reikalingas darbo, atlygio, apgyvendinimo sąlygas, ir medikai galės prisidėti prie šitos situacijos sprendimo“, – teigė A. Veryga.

Nors Raseinių meras Andrius Bautronis skeptiškai įvertino karantino režimo įdiegimą rajone, A. Veryga teigė, kad, prieš priimant galutinį sprendimą, bus išklausyta specialistų nuomonė.

„Bendraujama su savivaldybe, su meru. Mero teigimu, jie praktiškai visas rekomendacijas, kurios yra pateiktos, yra įsidiegę ir papildomai karantino nereikia. Bet vėlgi sakau – tai yra mero vertinimas. Aš suprantu, kad jis yra preliminarus, iki komisijai apsisprendžiant, nes manau, kad ten daugiau specialistų pasisakys, ir tada bus priimamas sprendimas“, – teigė A. Veryga.