Rinkėjų aktyvumas didelis, pažeidimų neužfiksuota

Kauno rotušė, kur tradiciškai vyksta santuokų ceremonijos COVID-19 pandemijos metu kelioms dienoms tapo išankstinio balsavimo Seimo rinkimuose vieta. Antradienį apie vidurdienį žmonių čia plūstelėjo tiek, jog saugiu atstumu išsirikiavusių rinkėjų eilė nusidriekę per visą rotušės aikštę. Apytiksliai laukti eilėje reikia nuo 15 iki 20 minučių.

Kaune vyksta išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose

Rinkimų komisijos nariai portalui „Delfi“ sakė, kad rinkėjų aktyvumas didelis, o balsavimas vyksta ramiai. Po pietų balsavimas sutriko dingus elektrai, bet po 20 minučių gedimas buvo pašalintas.

Anksčiau Kaune per ankstesnius rinkimus pasitaikydavo atvejų, kai prasidėjus išankstiniam balsavimui rinkimų apylinkę būreliais užsukdavo ir kaip manoma papirktų, asocialokos išvaizdos žmonių. Šį kartą tai užfiksuota nebuvo.

Kaune pilietinę valią balsuojant iš anksto galima išreikšti ne tik miesto rotušėje, bet ir Kęstučio ir Vytauto gatvių sankirtoje esančiuose Kauno kultūros centre (buvusiuose profsąjungų kultūros rūmuose).

Kaune vyksta išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose

Didžioji dauguma rinkėjų balsuoja už permainas

Kokios nuotaikos vyrauja iš anksto Seimo rinkimuose balsuoti nusprendusių kauniečių tarpe?

Pakalbinus balsą atidavusius skirtingo amžiaus žmones, didžioji jų daugumą sakė balsavę už permainas.

„Ši valdžia, gal kiek apsimelavusi. Labai norėtųsi, kad daugiau jaunimo į Seimą ateitų. Tačiau, ar taip bus, nežinia“, – sakė balsą atidavusi pagyvenusi moteris.

Kaune vyksta išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose

Ne už dabartinius valdančiuosius, bet už permainas sakė balsavę visi be išimties kalbinti vaikinai ir merginos.

Savo valią išreiškęs pusamžis vyras sakė, kad labiausia jį piktina Seime užsisėdėję vadinamieji „bebrai“, tad juos turėtų pakeisti kiti, naujos kartos politikai. Į klausimą, už ką balsavo, dabartinius valdančiuosius, ar permainas, neatsakė vos keli rinkėjai, nei vienas kalbintų rinkėjų sakė negadinęs biuletenio jame įrašant Harį Poterį ar kitą personažą.

Kaune vyksta išankstinis balsavimas Seimo rinkimuose

Balsavimas už permainas nuvainikavo konservatorius

„Delfi“ primena, jog kauniečiai rinkimuose už permainas yra balsavę ir anksčiau. Esminės jėgų persiskirstymas įvyko 2015 metais, kai vietos savivaldos rinkimus laimėjo Visvaldo Matijošaičio suburtas judėjimas „Vieningas Kaunas“ bei užbaigė ne vienerius metus trukusį konservatorių dominavimą. Pats V. Matijošaitis pirmuosiuose tiesioginiuose mero rinkimuose nugalėjo nuo 2007 iki 2015 metų miestui vadovavusį Andrių Kupčinską.

Antrąjį Lietuvos miestą savo tvirtove ilgiems metams pavertę konservatoriai skaudų smūgį patyrė bei turėtas pozicijas prarado ir per 2016 metais vykusius Seimo rinkimus, kuriuos triuškinamai laimėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei ją rėmusio „Vieningo Kauno“ atstovai.

Praėjusiais metais vykusius vietos savivaldos rinkimus dar didesne balsų persvara pirmajame ture vėl laimėjo V. Matijošaitis su bendražygiais. Kauno savivaldybės taryboje liko tik viena opozicinė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcija, kitos partijos neperžengė nustatyto barjero ir į tarybą nepateko.