Raseinių rajono meras pasakojo pirmadienį su pagalbos prašymu kreipęsis į sveikatos apsaugos ministrą.

„Vakar paskambinau ministrui ir pasakiau: mes degame su Blinstrubiškėmis. Mes neturime medikų, kas ten nuvažiuotų ir padėtų prižiūrėti senelių namų gyventojus, sureguliuoti srautus. Daugiau kaip pusė įstaigos darbuotojų jau yra arba saviizoliacijoje, arba serga, arba nedarbingume. Kreipėmės į ministrą, kad kuo greičiau, jei įmanoma, pagelbėtų su žmogiškaisiais ištekliais“, – sakė A. Bautronis.

Pasak mero, po ministro kreipimosi į medikų bendruomenę jau atsiliepė keletas gydytojų.

„Jau ten vyksta susiderinimai, kada jie atvažiuos į pagalbą. Mums didžiausios pagalbos reikia būtent Blinstrubiškėse. Ligoninė savo paslaugas atnaujino, viskas ten yra gerai. Lygiai taip pat – poliklinika, kuri išsiverčia savo žmogiškaisiais ištekliais“, – kalbėjo A. Bautronis.

Pačių Raseinių medikų šioje situacijoje, pasak mero, neužtenka.

„Nėra tiek žmonių. Dalis Raseinių ligoninės darbuotojų yra saviizoliacijoje ir sergančių. Jie savo paslaugas kol kas dar sugeba užtikrinti, bet, jei bent vienas medikas iškrenta, ligoninė vėl iš naujo turi performuoti paslaugas“, – sakė A. Bautronis.

Senelių namų gyventojams, pasak mero, reikėtų slaugytojų ir gydytojų pagalbos. Šiuo metu Blinstrubiškių socialinės globos namuose serga daugiau kaip 40 senelių.

„Šiandien bus tiriami visi likę gyventojai, kuriems nenustatytas COVID-19. Žiūrėsime, į kokią pusę situacija krypsta jau po dviejų savaičių“, – sakė A. Bautronis.

Kviečia į pagalbą savanorius

Sveikatos apsaugos ministras kreipėsi į medikų bendruomenę kviesdamas padėti ir laikinai padirbėti Raseiniuose.

„Deja, bet antroji banga taip pat negailestingai paveikia pačias pažeidžiamiausias visuomenės grupes. Šiuo metu labai sudėtinga situacija susiklostė Raseiniuose. Koronavirusas (COVID-19) išplito ir Blinstrubiškių socialinės globos namuose. Čia gyvena pažeidžiamiausia gyventojų grupė. Juose susirgus ir darbuotojams, nebeliko personalo, kuris galėtų tinkamai rūpintis šių globos namų gyventojais. Savivaldybei nepavyksta rasti medikų, kurie sutiktų atvykti ir talkinti“, – feisbuke rašė A. Veryga.

Pasak ministro, ministerija kalbasi dėl galimos pagalbos su gydymo įstaigomis, tačiau visose įstaigose dabar – tikras darbymetis ir joms nėra lengva.

„Neturime ir tiesioginių mechanizmų, kaip ten deleguoti ar skirti pagalbą. Tad kreipiuosi viešai ir prašau atsiliepti galimus savanorius gydytojus (užtektų medicinos gydytojo licenciją turinčių gydytojų), kurie sutiktų padėti ten esantiems gyventojams. Jei sutiktumėte padėti ir laikinai ten padirbėti, labai laukčiau Jūsų žinutės ar komentaro man. Žinoma, galite rašyti ir tiesiogiai Raseinių merui“, – rašė A. Veryga.